Törlik a lovaglást az öttusából – katonai sportág marad ugyan, csak a nemesség veszik ki belőle

2022-05-03 11:07:00
Írta: Balázs Boldizsár
Határozott a Nemzetközi Öttusa Szövetség: a sportolóik tilatkozása dacára tényleg kiveszik a lovaglást a programból helyére egyfajta akadályversenyt hoznak be ötödik tusának a 2024-es olimpia után. A tesztversenyek nyártól kezdődnek.

A nekünk, magyaroknak női és férfi fronton is rendkívül sikeres hétvégi Világkupát követően a Nemzetközi Öttusa Szövetség tegnap döntött arról, mi kerül az törlésre ítélt lovaglószám helyére. A britek mellett a lovagláspártiak élére álló 

Magyarországot, a sportág legeredményesebb olimpiai nemzetét senki nem képviselte a sorsfordító bizottsági ülésen, melynek Budapest adott otthont.

Egyéb legitimitási aggályok is felütik fejüket. A versenyzők érdekszervezete, a Pentathlon United 310 korábbi vagy még aktív világszínvonalú öttusázót, illetve edzőt kérdezett meg az elmúlt időszakban. Az iránnyal, amerre a sportág halad, 93%-uk elégedetlen, 77%-uk egyenesen valószínűsíti, hogy ott is hagyja, ha kiveszik belőle a lovaglást.

Inkább diktátumot, mintsem döntést jelentett be tehát a nemzetközi szövetség tegnap késő este, mikor nyilvánosságra hozta:

egyfajta akadályverseny váltja majd a lovaglást a 2024-es párizsi olimpia után.

Nem az akadályfutásra kell gondolni, amely 3000 méteres távon az atlétikai program része. Hogy pontosan mire, az majd a nyártól kezdődő tesztversenyek során derül ki – előzetesen valami olyasmi várható, mint például az igen népszerű Spartan Race.

A választás – amennyiben nem a Játék Határok Nélkül vagy a Ninja Warrior színes-szagos tévéshow-esztétikájával terveznek – legalább megőrzi némileg az öttusa katonai ihletettségét, minthogy ezek a fiatal sportágak egyértelműen a fegyveres kiképzések filmeken látható képsorait igyekeznek élménnyé átdolgozni. Azt persze semmi nem pótolhatja, hogy a saját testét minden sportolónál komplexebben belakó öttusázóknak – az idegrendszeri, finommotorikus és mentális lövészet, vívás illetve az izomzati, állóképességi futás és úszás mellett – a lovagláshoz a szellemüket is készen kellett tartaniuk egy másik élőlénnyel való együttműködésre. Miután a rendes lőszeres lövészetet is lézeres tyű-tyűvé alakították jópár éve, az utolsó tisztán tiszti szám a párbajtőrvívás maradt. És egyre jobban ki is lóg.

Nyilvánvaló problémát jelent majd, hogy az új tusa könnyen okafogyottá teheti a mezei futást. Mindemellett az egészen hajmeresztő bohóc-indítványokohoz képest még egészen tűrhető választásnál kötött ki a Nemzetközi Öttusa Szövetség – már ha valaki egyszer el tudná magyarázni, mi nem volt jó az öttusával, amíg még valóban a sportok sportja volt.

Nyitókép: Vizesárkon kelnek át a Spartan Race extrém akadályverseny résztvevői Nagykanizsán 2019. március 31-én. Fotó: MTI/Varga György