Lisztes Krisztián a Mandinernek: Rendkívül meghatódtam és büszke vagyok!

2022-05-09 17:03:00

Írta: Vámos Tamás
A Ferencváros legendájának kettős érzései lehettek az MTK elleni örökrangadó után. A zöld-fehérek váratlan, 3-0-s vereséget szenvedtek, ám 17 éves fiát – pályafutása során először - a cserejátékosok közé nevezte a szakmai stáb. Nagyinterjú.

A szombati mérkőzés is bebizonyította: bár sorozatban negyedszer lett bajnok a Fradi, igencsak döcögős út vezetett idén a sikerhez. Mi lehet ennek az oka?

Nem dolgozom a szakmai stábban, így a pontos okokat nem tudom. De a legfontosabb, hogy negyedszerre is mi lettünk az aranyérmesek, és ez óriási bravúr. Ez a szezon azért is speciális volt, mert nem csak rengeteg játékos fordult meg a csapatnál, hanem nyáron és télen is edzőváltásra került sor. A másik lényeges dolog: nem egyszerű megtalálni a fiatal-idős játékosok egyensúlyát, no, és az igazán kiemelkedő képességű játékosokat is nehéz megtartani. Jó példa erre Myrto Uzuni eladása, aki a spanyol élvonbalba szerződött, de ezzel az üzlettel nem csak a játékos, az egyesület is jól járt.

Tiszta szívből szurkolok azért, hogy a Bajnokok Ligájában újra sikerüljön a főtáblára jutás, és a csapat ismét sztárklubokat hozzon el Budapestre.

Abban a bizonyos 1995-ös BL-csapatban, amelynek te is oszlopos tagja voltál, már természetesen játszottak idegenlégiósok (elég csak a két védőre, Szergej Kuznyecovra és Dejan Milovanovicsra, vagy éppen a közönségkedvenc támadókra, Babatunde Fatusira, Goran Kopunovicsra és Zoran Kunticsra gondolni), de a csapat zömét magyar játékosok alkották. Mára ez az arány alaposan megváltozott. Számodra mennyire furcsa, hogy a Ferencváros kezdőcsapatát jobbára külföldi játékosok alkotják, és csak elvétve kerül be magyar futballista?

A Bundesligában is csak ámultak az ellenfelek, mire képes Lisztes Krisztián Fotó: MTI/EPA/DPA Bernd Weissbrod

Tíz évet játszottam Németországban, ahol már a 2000-es évek elején egyre több légiós játszott, ma pedig ez már világjelenség, hogy a meghatározó klubok kezdőcsapataiban zömében külföldi futballisták játszanak. De biztos vagyok benne, hogy a Fradiban is megvan a szándék arra, hogy az utánpótlásból a legtehetségesebb fiatalokat beépítsék a nagycsapatba. Csak hát kevés az olyan minőségű futballista, mint annak idején például Gera Zoli volt.

Vagy éppen Lisztes Krisztián. Emlékszem, milyen nagy várakozás előzte meg a bemutatkozásodat 1993 őszén, már csak azért is, mert még 18 éves sem voltál, hogy aztán már a harmadik NB I-es meccsed abszolút rólad szóljon!

Más világ volt, de kellemes emlék. Csepelen csereként debütáltam, majd a Videoton ellen már a kezdőbe állított Nyilasi Tibor.

A harmadik NB I-es bajnokimon szintén a kezdőcsapat tagja voltam, a Debrecen ellen meg is szereztem első NB I-es találatomat, amely ráadásul győztes gól is volt, ám szegény Puhl Sándortól jogosan kaptam két sárga lapot, így ki is állítottak. Tényleg emlékezetes meccs volt, amíg élek nem felejtem el…

Kis híján 30 év múlva nem sok hiányzott ahhoz, hogy újra egy Lisztes Krisztán mutatkozzon be a Ferencvárosban, hiszen fiadat – egy nappal a 18. születésnapja után – a cserejátékosok közé nevezte a szakmai stáb.

Tudni kell, hogy Krisztián folyamatosan a Fradi NB III-as csapatában játszik , de a nagycsapattal kezdte meg a felkészülést. Tehát ismerik őt, ezzel együtt nyilván egy előlegezett bizalom, de egyben elismerés is a szakmai stáb részéről, hogy benevezték a meccskeretbe. Egy kicsit meg is lepte őt, de nagyon boldog volt. Én pedig rendkívül meghatódtam és büszke vagyok, hiszen olyan profi közegben készülhet hétről hétre, amilyenre mindig is vágytunk.

Ezzel a névvel nem lehet rosszul futballozni! Tisztában van ezzel ifjabb Lisztes Krisztián is Fotó: Facebook

Egy elfogulatlan értékelést kérünk Lisztes Krisztiántól: milyen futballista ifjabb Lisztes Krisztián?  

Volt egy időszak, amikor én voltam az edzője, és teljesen természetes volt, hogy tőle mindig többet követeltem, mint a csapattársaitól. De azért is távoztam a Fraditól, hogy saját maga tudjon érvényesülni a kitartásával, a szorgalmával és persze, egy karrierhez a szerencsefaktorra is nagy szükség van. Remek közegben fejlődhet, hiszen az utánpótlás-szakágvezető, Kiss-Baranyi Sándor, valamint az akadémia vezetője, Palásthy Norbert remek szakemberek. De azt tényleg minden elfogultság nélkül állíthatom:

mivel Krisztián beleszületett ebbe a miliőbe, nem kellett semmit rá erőltetnem. Egészen kis korától futballista szeretett volna lenni, érdekelte a labda, sokat kellett vele passzolgatnom. Amikor pedig már igazolt labdarúgó lett, a kezdetektől fogva élvezte az edzéseket, és tudja, ha esik, ha fúj, ha süt a Nap, ha borús az idő, az edzések és a mérkőzések szent és sérthetetlen dolgok.

Szerencsére már az U17-es válogatottba is bekerült, leginkább támadóként számítanak rá, de a 6-os, 8-as pozícióban és tükörszélsőként is jó teljesítményre képes. S az is nagy szerencse, hogy kicsit más személyiség, mint én. Nem annyira érzékeny, lazábban veszi a dolgokat, éppen ezért rendkívül büszke arra, hogy Lisztes Krisztiánnak hívják!

Említsük meg Krisztián testvérét, a 21 éves Lilit is, aki a Kispestben röplabdázik.

Természetesen rá is rendkívül büszke vagyok, hiszen a sportolás mellett a Testnevelési Egyetemen szakedzőire jár, és nagyon komolyan veszi nem csak a sportolást, hanem a tanulást is. Krisztiánnak mindössze 5 nap szabadsága lesz a nyáron, hiszen az NB III-as bajnokság később fejeződik be, de mindenképpen a gyerekekkel közösen megyünk el nyaralni. Ki kell használni, amíg ezt megtehetjük…

Visszatérve a felnőtt Lisztes Krisztiánra: nem túlságosan meglepő, de a szurkolók a mai napig emlegetik a Grasshoppersnek és a Newcastle-nak rúgott góljaidat.

Ez így van, elég gyakran előfordul, hogy ha szurkolókkal beszélgetek, még mindig téma a mi Bajnokok Ligája-szereplésünk, és az a bizonyos Newcastle United elleni hazai mérkőzés. Szerencsére ezeken a mérkőzéseken valóban jól ment a játék, jóleső érzés, hogy a mai napig meghatározó élmény ez a drukkerek számára, még akkor is, ha sokan nem a helyszínen, hanem a televízión keresztül követték ezeket a találkozókat.

A legendás, 1995-ös BL-szereplést máig emlegetik a szurkolók! Fotó: MTI/Földi Imre

Sokan nem is tudják, hogy a magyar-német fociklubban, az UDSE-ben dolgozol.

Amely klubnak a szakmai vezetője Theo Schneider, aki annak idején még – szakmai tanácsadóként - Thomas Doll munkáját segítette a Ferencvárosnál. Theóról tudni kell, hogy hosszú évekig Jürgen Klopp-pal dolgozott együtt a Borussia Dortmundnál, ennek is köszönhető, hogy az egyik legnépszerűbb Bundeliga-klub szakmai partnerei lehetünk. E kapcsolat révén az UDSE legtehetségesebb labdarúgói alkalomszerűen, hétfőtől péntekig a Dortmund korosztályos csapataival készülhetnek Németországban. Az U14-es és U16-os bajnokságot megnyertük, és már ebben a korosztályban próbáljuk a legkorszerűbb edzésmódszerekkel felkészíteni a gyerekeket. A mérkőzéseinken előszeretettel alkalmazzuk a magas letámadást, a visszatámadást sok labdaérintéssel és kezdeményezőkészséggel vegyítve. Nyáron pedig nemzetközi labdarúgótornát rendezünk, amelyen az UDSE mellett a Dortmund, a Hertha BSC és az Újpest versz részt. Az elmúlt évek azt bizonyítják: jó úton haladunk!     

 Nyitókép  Történelmi kép: a két Lisztes Krisztián tavaly nyáron, az első profi szerződés aláírásakor Fotó: fradi.hu