Marco Rossi: Minden mérkőzésen úgy ülök le, hogy lehet, ez lesz az utolsó a magyar válogatott kispadján”

2022-05-13 14:15:00

Írta: Vámos Tamás
Júniusban egy igazán erőltetett menet előtt áll labdarúgó-válogatottunk. Tíz nap alatt az Európa-bajnok Olaszország, az Eb-ezüstérmes Anglia valamint a négyszeres világbajnok Németország ellen vívunk Nemzetek Ligája-mérkőzéseket. A szövetségi kapitány sajtótájékoztatójából szemezgetünk.

Az egyetlen meglepetésről: Vancsa Zalánról

„Ahogy észrevehették, nincs nagy meglepetés, azokra a labdarúgókra számítok, akik az elmúlt másfél-két hónapban már bizonyítottak. Vancsa Zalán az egyetlen kivétel, akinek rendkívül jó az alapsebessége és technikája, nem kell ahhoz Pepe Guardiolának vagy Jürgen Kloppnak lenni, hogy lássuk, figyelemre méltó képességű tehetség. Nem szeretnék kéretlen kibicnek tűnni, de a klubjában talán több lehetőséget is kaphatott volna, még úgy is, hogy a kiesés ellen harcolnak".

A célokról:

„Nagyon sokszor elmondtam már, nincs akkora mozgásterem, hogy taktikázzak, előre tekintsek, átgondoljak bizonyos mérkőzéseket.

Mindig a következő találkozó a legfontosabb, így most az Anglia elleni hazai találkozóra készülünk. Mind a négy mérkőzésen a tisztes helytállás a cél, figyelembe véve a hagyományokat, hiszen Magyarországon – már csak a múlt miatt is – a szurkolók megkövetelnek egy bizonyos szintet, és ez így van rendjén. Mindhárom csoportellenfelünk iszonyatosan erős csapat, mindegyik játékosukat nagyon jól ismerjük, Angliával és Németországgal tavaly játszottunk is. Ugyanakkor a két ellenük elért döntetlen senkit se tévesszen meg, mert azok tőlük gyengébb, tőlünk pedig kiugró eredmények voltak. Ha most szinte tökéletes taktikával és azt maximálisan betartva, náluk sokkal többet futva és maximálisan odaadóan és motiváltan játszunk, akkor lehet csak esélyünk jó teljesítményt nyújtani. Ugyanakkor még ez sem jelenti azt, hogy az eredmény is biztosan hízelgő lesz számunkra. Az talán segíthet minket, hogy az angol, német és olasz válogatottban játszó játékosoknak hosszú szezonjuk volt, így némileg talán fáradtabbak, fásultabbak lehetnek, mint mi, azonban ez is csak akkor jelenthet előnyt, ha mi az imént említett módon játszunk, hiszen ez a három válogatott jóval magasabb szintet képvisel, mint mi.”

Gulácsi és Willi Orbán a válogatottban is világsztárok ellen bizonyíthat Fotó: MTI/EPA Christophe Petit Tesson

Gulácsiról, Dibuszról és Szappanosról

„A kapusok tekintetében vannak hierarchiák, Gulácsi és Dibusz természetesen előrébb tart, mint Szappanos, de mindhármuk munkáját és odaadását nagyra becsülöm. Gulácsi egy nagyon nehéz Bundesliga-szezonon van túl, majdnem az összes mérkőzésen ő védett, de Dibusz is egy megerőltető idényt tudhat maga mögött. Mivel négy mérkőzés áll előttünk, mindenkinek meg szeretném adni a lehetőséget”

Ádám Martinról

„Abszolút látni rajta, hogy javulni, fejlődni akar és hogy számítsunk rá. Valószínű, hogy a nyáron eligazol Paksról, de a nemzetközi szinthez két dologban feltétlenül erősödnie kell: állóképességben és strapabírásban. A Szerbia elleni barátságos találkozón csupán 20 percet játszott, de nagyon elfáradt. Ez is azt igazolja, hogy az a fizikum, ami Magyarországon, az NB I-ben elég, a nemzetközi szinthez nem elegendő. Nem mondhatom, hogy mostanában különösen jó formában van, de potenciálsan segítheti a válogatottat, másrészt az a játékos, aki akár az NB I-ben, akár a Premier Leauge-ben, akár a Serie A-ban 31-szer eredményes, mindenképpen figyelemre méltó. Minden csak rajta múlik!”

Nego, Sallai, Szoboszlai - újabb gólörömre várva! Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az olasz és a magyar himnuszról:

„Játékosként sosem jutottam olyan magaslatokba, hogy az olasz A-válogatott mezében hallgathassam a himnuszunkat. Az Olaszország elleni, cesenai Nemzetek Ligája-mérkőzés valóban különleges lesz számomra, és

mivel olasz vagyok, ám egyben a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, számomra teljesen természetes, hogy a hazám és Magyarország himnuszát is elénekelem majd”

Marco Rossi Marco Rossiról

„Őszintén bevallom: minden egyes mérkőzésen úgy ülök a kispadra, hogy lehet, ez lesz az utolsó találkozóm a magyar válogatott kispadján. De ha túlleszünk e négy Nemzetek Ligája-meccsen, már 45 találkozón irányíthattam a nemzeti csapatot. S ezzel az örökranglistán olyan magyar edzőlegendák mögé kerülök a hatodik helyre, mint Baróti Lajos, Sebes Gusztáv, Mészöly Kálmán és Bicskei Bertalan és Illovszky Rudolf Számomra ez óriási megtiszteltetés, és azt is igazolja:

nem lehetek olyan rossz edző, ha már több mint 10 éve dolgozhatom Magyarországon, a magyar futballért”

Kapusok:

 Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)

Védők:

 Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (MOL Fehérvár), Kecskés Ákos (Nyizsnyij Novgorod), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Willi Orbán (RB Leipzig), Spandler Csaba (Puskás Akadémia), Szalai Attila (Fenerbahce)

Középpályások:

Baráth Péter (Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Pisa), Loic Nego (MOL Fehérvár), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Barnsley FC), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Vécsei Bálint (Ferencváros)

Támadók:

 Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (SC Freiburg), Sallói Dániel (Sporting Kansas City), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (FC Basel), Vancsa Zalán (MTK)

Nyitókép Marco Rossi - Baróti Lajos, Sebes Gusztáv és Mészöly Kálmán nyomdokain Fotó: mlsz.hu