BL: Tizenkét év után újra Inter-siker, a Barcelona idegenben képtelen pontot szerezni!

2022-10-04 23:15:00

Írta: Vámos Tamás
A Bajnokok Ligája C-csoportjának rangadóján a papírforma a Barca sikerét ígérte, hiszen a katalánok a spanyol bajnokságban szárnyalnak, míg Milánóban többek között a vezetőedző, Simone Inzaghi állása volt a tét…

A BL-rangadó az indonéziai stadionkatasztrófa, a több mint 200 halott emlékére egyperces gyászszünettel kezdődött - majd Barca-támadásokkal folytatódott, ám az első komolyabb lehetőség az Inter előtt adódott: egy villámgyors ellentámadás végén a sokadik hullámban érkező török Calhanoglu mintegy 35 méterről tűzte rá, Ter Stegen nagy bravúrral ütötte szögletre a labdát.

A Barcelona helyzetecskékkel válaszolt (egy Raphinha-szöglet után Christensen fejesét fogta könnyedén Onana, majd a pályafutása során először a San Siróban pályára lépő Lewandowski „tört el” egy labdát ígéretes szituációban), majd majdnem jött a fordulat: Eric Garcia a tizenhatoson belül egyértelműen kézzel sodort el egy labdát, de a Barcelona szerencséje, hogy a szituációt megelőző támadás során egy-két milliméteres leshelyzet (Lautaro Martinez pár szál haja lógott be) alakult ki. Hogy valóban mennyire apró momentumon múlt a dolog, igazolja, hogy a szlovén játékvezető, Slavko Vincic csupán jó néhány perces VAR-tanácskozás és videózás után hozta meg a döntését.  

S hogy a hazaiak mennyire komolyan gondolták a Barcelona legyőzését, bizonyítja, öt percre rá az Inter újabb érvénytelen gólt szerzett: a milánóiak másik argentin támadója, Carlos Correa egyértelműen lesen ugrott ki, így hiába szerzett szép gólt, az új szabályalkalmazás szerint az asszisztens csak azután emelte a zászlaját, miután véget ért a támadás.

A fentiek ellenére nyomasztó Barcelona-fölényt tapasztalhattunk, hiszen a 39. percben 70-30 volt a százalékos labdabirtoklási arány a katalánok javára.

Az első félidő hosszabbításában aztán már joggal „robbant fel” a San Siro:

Dimarco gyűjtötte be a labdát, majd a mérkőzés elején már egy látványos bombával jeleskedő Calhanoglu ezúttal már pontosabban célzott: 25 méteres, sistergős lökete talált utat Ter Stegen kapujának jobb alsó sarkába. A középpályás első BL-gólját szerezte az Inter színeiben. Internazionale – Barcelona 1-0!

A Barca megbotlott, az Inter egyértelműen a katalánok fölé nőtt Fotó: MTI/AP Luca Bruno

Érdekesség: a spanyol sztárcsapat éppen három éve tudott megfordítani egy Bajnokok Ligája-csoportmérkőzést, talán sorsszerű: az ellenfél akkor is az Internazionale volt.,.

Ami a második játékrész előtt szembeötlő volt, de egyáltalán nem meglepő: a hazaiak tíz emberrel kezdtek el védekezni. Vajon hatásos lesz-e az Inter catenacciója, ki tudják-e húzni Bastoniék a teljes játékrészt kapott gól nélkül?!

Mindenesetre az ötszörös BL-győztes Barcelona játéka a találkozó első felében elég ötlettelennek tűnt.

Ezt jelzi, hogy egészen a 60. percig kellett várni az első igazán komoly Barca-lehetőségre: Dembelé éles szögből leadott, életerős lövését Onana csak a kapufa segítségével tudta hárítani…

A San Siróban pályafutása első meccsét játszó Robert Lewandowski nem alkotott maradandót (archív) Fotó: MTI/EPA Ronald Wittek

A Barcelonától továbbra is elpártolt a szerencse, hiszen hat perc múlva Dembelé kitűnő beadása után az Ansu Fatin megpattanó labda ugyan abszolút megzavarta a kapujából kirepülő Onanát és De Vrijt, a kipattanót azonban Pedri hiába rúgta a hálóba. Ugyanis az éles szemű VAR-ítészek észrevették, hogy az egyenlítést megelőző beadás után Ansu Fati kezét is érte a labda, és bár abszolút vétlen volt a szituáció,

a szabály úgy szól: ha közvetlenül a gólszerzés előtt a támadó kezét éri a labda (bármilyen formában) a védőcsapat jöhet szabadrúgással.

Ebben az esetben csak akkor lehetett volna gólt ítélni, ha Pedri közvetlenül játékostársa kezezése után szerzett volna gólt. Ám mivel nem így történt, Vincic jogosan ítélt az Internazionale javára szabadrúgást.

A történteket már Xavi sem bírta idegekkel: a játékvezető egy sárga lappal hűtötte le az őrjöngő Barca-trénert.

A mérkőzés hosszabbításában (nem kevesebb, mint 8 percet tett rá a szlovén spori) újra a VAR lett a főszereplő: egy beadás után azt vizsgálták a videószobában, hogy Dumfries kezét érte-e egy beadás – vagy sem?...

Kisebb meglepetésre nem vendégbüntetővel, hanem –szöglettel folytatódott a meccs, és mivel a maratoni hosszabbításban már nem változott a végeredmény, megállapítható: a C-csoport rangadóján nem csak a szerencse, hanem a VAR-játékvezetők kedvező ítéletei is elkerülték a Barcelonát, amely ebben az idényben idegenben még pontot sem szerzett – az Internazionale 12 év után győzte le újra a katalánokat!   

Nyitókép A mindent eldöntő találat: Calhanoglu talál a Barcelona kapujába! Fotó: MTI/AP Luca Bruno