Novak Djokovic, mától ismét minden idők legsikeresebb teniszezője: „minél nehezebb a gyerekkorod, annál keményebb leszel”

2023-01-29 17:00:00
Írta: Balázs Boldizsár
Novak Djokovic az Ausztrál Open döntőjében szettet sem veszítve győzte le Stefanos Tsitsipast, ezzel 22. Grand Slam trófeáját szerezve (ismét) beérte Rafael Nadalt az örökranglista élén. Döntőbeli ellenállhatatlansága után – és azt követően, ahogyan átgázolt a mezőnyön korábban – elkélt némi emlékeztető, mit vehetett ki belőle az elmúlt három év: aki látta zokogni a meccslabda után a családjával, soha el nem feledi a képet.

Szemben a tavalyi örök klasszikussal, az idei Ausztrál Open férfi döntő nem hozott igazán emlékezetes meccset. Ami azt illeti, a női döntő jobb tenisszel és több izgalommal szolgált. Ott a wimbledoni bajnoknő, a könnyed mozdulatokkal is lenyőgözően erőseket ütő Elena Rybakina szettelőnyből kapott ki az első Grand Slam döntőjét játszó, erőből még nála nagyobbat ütni képes Aryna Sabalenkától.

A férfiak wimbeldoni bajnoka, Novak Djokovic sokkal jelentősebb tapasztalati fölényben volt a görög Stefanos Tsitsipasszal szemben. Tizedszer jutott el az Ausztrál Open döntőjébe, ahol sem elődöntőt, sem döntőt nem vesztett soha, míg Tsitsipas az első döntőjét játszotta keménypályás Grand Slam-tornán, és csak a másodikat összesen. Djokovicnak ellenben ez volt harmincharmadik GS-döntője, ami rekord.

Mint minden meccs, ahol elképzelhető lenne valami esélye Djokovic vereségének,

ez a döntő is az ellenfél gyenge pontja körül forgott. (Djokovicé körül nem tud, mert neki nincs.)

Tsitsipas tenyeresére volt már szakértő, aki kijelentette, hogy minden idők legjobbja – és ha a támadásra szűkítjük, nehéz is vitatkozni. A szervája nem kisebb Djokovicénál.

A saját fonákjától tarthatott azonban a görög.

És öntudatosan elébe ment a problémának. Az iparági standardnál jóval gyakrabban Djokovic tenyeresére ütötte a labdát, ahonnét kockázatosabb fonákra ütni a labdát, mint tenyeresre. A gond csak ott volt, hogy Djokovicnak a megfigyelőképessége is minden idők legjobbjai közé tartozik. Helyezkedésével a tenyerese felé kezdett hajlani, így sokszor egyensúlyból üthetett: végül 130 km/óra felett mentek a tenyeresei átlagban. Gyorsabban, mint valaha azon a tornán, amit másfélszer annyiszor nyert meg, mint a történelem második legsikeresebbje itt.

Innentől pedig kiütközött, hogy a tenyeres nem csak egyféle ütés. Ha támadásban, amikor van idő hátralendíteni teljesen, Tsitsipas tenyerese is a legjobb, a túl nagy karmozdulataival nem tudja igazán lekezelni azt, ha időkényszerben van. A tenyeres oldalról ütött összesen 27 hibája ellehetetlenítette, hogy nyerjen ma. És hogy négyet ütött belőlük abban a tiebrékben, amiben Djokovic rosszul játszott, a második szett elvételét is meghiúsította.

A várakozásoknak szinte tökéletesen megfelelő, főleg hibáktól kirajzolt 6-3, 7-6, 7-6 eredmény után azonban igazán emlékezetes képek következtek.

A meccslabda után közvetlenül előbb a halántékára, a szívére és (kicsit már tétovázva) a lágyékára mutatott. Ezzel üzent Carlos Alcaraznak, aki ugyanezen három pontban látta a Grand Slam-bajnoki cím kulcsát a legutóbbi tornán, hogy várja vissza Djokovic őt a sérülése után, mint utolsó évei legnagyobb kihívását.

Djokovic mai győzelmével holnaptól visszaveszi a világelsőséget Alcaraztól.

Aztán a csapata páholyához sietett, és a felmászás közben ünnepelni kezdett. Már a korláton állva vérbőn rázta az öklét, és ugrált. Hogy ott nem zuhant le, jól jelezte: egyensúlyérzéke még a versenysízéshez is elég lehetett volna, ha a családi hagyományt folytatja az apja eredeti tervei szerint.

Majd belépett a családja körébe, és zokogásban tört ki. Sportban ilyen megrendítőt keveset lehetett látni valaha. Djokovic,

a mentális erő és az önuralom legnagyobb bajnoka gyakorlatilag összeroskadt, miután megnyerte azt a háborút, amit a világ folytatott ellene.

(Mégha kölcsönösségtől nem is mentesen.)

2020 tavaszától, amikor bemutatótornát szervezett Balkán-szerte, miközben más országokban magasan álltak a COVID-számok, példátlan (média)ellenszéllel küzd. Ez kétség kívül áll. Hogy milyen mértékű ellenszélben, az kérdéses, Djokovic mindenesetre valahogy így élte meg: 2020 őszén kárörvendésre emlékeztetett a hangulat, amikor akaratán kívül eltalált labdával egy vonalbírót, és jogosan leléptették. 2022 oltatlansága miatt két Grand Slam indulástól fosztották meg – és látva a keménypályás játékát inkább két Grand Slam-trófeától, mint egytől. Tavaly Ausztráliában bűnözőként kezelték; idén kétségbe vonták, hogy sérült-e, miközben fél lábára sánított az első körökben, míg más nagy öregek sérüléseik dacára mutatott küzdőszellemét dicsőítették. Óvatlanul mindenféle rajongókkal össze-vissza fényképezkedő édesapja révén még Putyin-barátsággal is be próbálták feketíteni.

A zokogás után Djokovic őszinte és megfontolt, gyönyörű beszéddel zárta az estét. Ha ők ketten, Tsitsipasszal el tudtak jutni ebbe a döntőbe a Balkánról, akkor mindenki képes lehet rá”, mondta. „Annál nehezebb gyerekkor nemigen lehet, mint neki volt” a NATO bombázta Belgrádban, „de ez csak erősebbé teszi az embert, mire (sajnos: ha) felnő”, folytatta.

A világ elleni küzdelemből legtöbbször hatalmas erőt merítő Djokovic körül remélhetőleg béke honol majd mostantól. Őbenne szinte biztosan. Elérte a legnagyobb célját azzal, hogy utolérte Rafael Nadal huszonkét Grand Slam-címét az örökranglista élén, így minden fontos statisztikai mutatót vezet a világ elsőszámú egyéni sportjában.

Nyitókép: Novak Djokovic az Ausztrál Open trófeájával. Tizedszer.
Fotó: Stringer / Anadolu Agency via AFP