Az oroszokat békén hagyják Amerikában – helyszíni beszámolónk

2023-01-31 12:54:00

Czövek Oszkár
Nemcsak sportszakmai, de szórakoztatóipari szempontból is mintaértékű, ahogyan az Egyesült Államokban egy-egy mérkőzést felvezetnek, felépítenek a kiemelt sportligákban, és a lényegről, magáról a játékról az ukrajnai háború sem tereli el a figyelmet. Helyszíni tapasztalatok hat jégkorong- (NHL) és két kosárlabdameccsről (NBA) a világ legerősebb bajnokságaiból, Torontótól New Yorkon és Washingtonon át Miamiig.  

Az ukrajnai háború sem tereli el a figyelmet a sportról Amerikában

A Garden ezer arca – lássunk ebből néhányat! Az 1964-ben átadott

Madison Square Gardent előszeretettel promózzák mint a „világ leghíresebb arénáját”, még a büfében főzött kávé poharára is rányomtatják a szlogent.

A helyi hangosbemondó által mantraszerűen ismételgetett jelzős szerkezet nem csupán üres marketingfogás: Madonnától a U2-n át Billy Joelig számos világsztár szinte hazajár ide, tucatszámra lép fel teltház előtt. Elton John a 60. születésnapi koncertjét is a Gardenbe vitte, elmondása szerint megannyi szép emléke miatt magától értetődő volt a helyszínválasztás.

Az örökké nyüzsgő Manhattan szívében, a Times Square szomszédságában magasodó aréna állandó programkínálatában szerepel a New York Rangers hokisainak és a New York Knicks kosarainak mérkőzései.

A játéktér burkolatát folyamatosan cserélik, néhány napig jég, majd parketta fedi, de bárki is lépjen pályára, a 18 ezer belépő pikk-pakk gazdára talál.

Főként, amikor Original Six-rangadót játszanak a világ első számú jégkorongligájában. A kifejezéssel annak a hat csapatnak (Montréal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings, New York Rangers) az egymás elleni meccsét fémjelzik, melyek a NHL első huszonöt szezonjában szerepeltek. Az elnevezés több okból sem tűpontos, de a Boston Bruins New York-i látogatása során alapvetően erre a hagyományra hegyezték ki a felvezetést. A hőskorból bejátszott felvételek az óriáskivetőn, a legkülönbözőbb ajándéktárgyakra vasalt minták mind azt harsogták, a játéknapon erre a mérkőzésre érdemes odafigyelni.

A képen: Az Original Six-rangadókra az egész világ figyel. Fotó: Czövek Oszkár

A Boston meggyőző magabiztossággal vezeti a ligát, és azon a csütörtöki estén is erődemonstrációt tartott. Mezőnyben nem ütközött ki markáns különbség, de a vendégek mindhárom harmad elejét megnyomták, kiváló helyzetkihasználásuknak köszönhetően 3-0-ra elhúztak, a Rangers csak szépíteni tudott.

A béke szigetei

Mint valamennyi találkozón, időnként itt is elcsattant egy-két pofon, de kizárólag a jégen.

A lelátón a rivalizálás dacára kedélyesen sörözgettek egymással a szurkolók, mindenféle elválasztás nélkül, vegyesen helyet foglalva. Nincs az utazó drukkereknek ráccsal, plexivel, körbekerített vendégszektor, megerősített rendőri biztosítás, ahogyan

a Miami Heat NBA-meccsein is a legnagyobb békében megfért egymással a hazai tábor a New Orleans Pelicans- és a Boston Celtics-mezes nézőkkel.

Amellett, hogy sportszakmai szempontból a legmagasabb nívót képviseli mind az NHL, mind az NBA, a showbiznisz sem szorul háttérbe – de hogyan is lehetne mellékes a szórakoztatás pont az Egyesült Államokban?! A három-négy órás program minden pillanata ki van találva, látványos fényjátékkal, tippversennyel, karaokecammel vagy épp a lelátóra miniágyúval fellőtt pólóval dobják fel a hangulatot a szervezők. A büfékben az étel- és italválaszték a legkényesebb ízlést is kielégíti, hotdog, hamburger, szusi, ázsiai tészta, marhaszegyes szendvics, kóser stand a körüljárószintek folyosóin két oldalon, de a Miami-Dade Arena igényesen kialakított tequilabárja is nagy sikerrel üzemel.

A képen: Tequilabár és büfék sokasága Miamiban. Fotó: Czövek Oszkár.

A meccsek körítésének szerves része, nélkülözhetetlen eleme a kezdés előtt élőben előadott himnusz: hol az amerikait, hol a kanadait énekli el a meghívott előadó, ha pedig mindkét ország csapata érdekelt, akkor értelemszerűen a The Star-Spangled Banner és az O Canada is felharsan. A NY Rangers-Bostonon a Stranger Things tv-sorozatból ismert Gaten Matarazzo ragadott mikrofont.

A képen: Himnusz előtti utolsó eligazítás a színfalak mögött Miamiban. Fotó: Czövek Oszkár

Amikor a szurkoló is játékos

A mérkőzés utáni legütősebb akciót a Heat pr-osai találták ki: a csapat kiválasztott szurkolói büntetőt dobhattak onnan, ahol percekkel korábban még a világsztárok rohangáltak. Nagyszerű ötlet, és tulajdonképpen simán kivitelezhető, a sebtiben leterített szőnyegnek köszönhetően pedig az utcai cipő pora sem lepi be a parkettát. A sajtó sem panaszkodhatott, 566 oldalas kiadvány segítette a felkészülésben, arra pedig a médiának beállított wifi-kód (Heat3xChamps) is emlékeztetett, hogy a Miami három bajnoki győzelemmel büszkélkedhet.

A képen: A Heat szurkolói életre szóló élménnyel gazdagodtak a Pelicans-meccs után. Fotó: Czövek Oszkár.

A napsütéses Floridából a 20-25 fokkal hűsebb New Yorkba térben és időben visszarepülve: az említett Original Six a hagyományokról szól, de a Vegas Golden Knights érkezése is lázba hozta a helyieket. A nevadai franchise mindössze hat éve kapcsolódott be az NHL-be, ám mindjárt az első idényében elképesztő bravúrt hajtott végre, Stanley Kupa-döntőig menetelt. A Gardenben nem a legszebb napjait idézte, 3-1-es hátrányban mindent egy lapra feltéve rohamozott, de a kitámadás visszaütött, üres kapus góllal vitték be a hazaiak a kegyelemdöfést.

Megviseli a családi kasszát

A vendégszurkolók duplán lógathatták az orrukat, hiszen a számukra keserűen végződött kirándulás anyagilag is komoly érvágást jelentett. Egy chicagói székhelyű cég évről évre megvizsgálja, melyik klubnál mennyit kell kicsengetni a meccsélményért. Az indexhez egy négytagú család költéseit – négy középkategóriás, nem prémium belépő, négy hotdog, két-két sör és üdítő, két szuvenírsapka és a parkolójegy – veszik alapul. A Rangersnél 645 dollárra, mintegy 232 ezer forintra jött ki a szumma a legutóbbi kutatásban, csak egy sörért 17 dollárt, 6100 forintot kell leszurkolni. Igaz, a Vegas (650 dollár), a Seattle Kraken (673) és a Toronto Maple Leafs (698) ennél is húzósabb árakat állapított meg.

A képen: Ami a Garden büféjében nem kapható, az valószínűleg nincs is. Fotó: Czövek Oszkár.

A legdrágább franchise-nak otthont adó Torontóban vallás a jégkorong, órákkal a soros meccs előtt elözönlötték a bárokat a hokimezes szurkolók,

de Maple Leafs-es baseballsapkában falták a homáros szendvicset a St. Lawrence piacon is. A csapat országszerte hihetetlenül népszerű, ezért különösen ügyes húzás, hogy a központi pályaudvar lényegében összeolvadt a Scotiabank Arenával. A játékosok maximálisan kiszolgálták a világ minden tájáról érkező fanokat, lüktető összecsapáson, hosszabbítás után gyűrték le 5-4-re a Florida Pantherst. Toronto kétségkívül a világ egyik hokifellegvára, a város fő látványosságai közé tartozó Jégkorong Hírességek Csarnokában az ereklyék között azok is órákig tudnak nézelődni, akik a sportágért amúgy nem rajonganak.

A képen: Szoborcsoport a Toronto csarnoka előtt. Fotó: Czövek Oszkár.

A Gardennel és a torontói csarnokkal szemben a UBS Aréna némileg kiesik a vérkeringésből, de a New York Islanders kifejezetten büszke lehet 2021 novemberében elkészült új otthonára. A létesítmény egészen lenyűgöző, igaz, a feltételek adottak is voltak hozzá, nagyságrendileg 360 milliárd forintnyi dollárt költöttek rá. A kifogástalan akusztikájából a Canadiens elleni diadalon ízelítőt kaptunk.

Ovecskin-mánia határok nélkül

Bőven van tehát, ami a pályán és azon kívül leköti a figyelmet, s szerencsére a politikát, konkrétan az amerikai közbeszédet is uraló orosz-ukrán háborút sikerül az arénákon kívül rekeszteni. A nyolc meccs egyikén sem lehetett orosz vagy ukrán zászlót felfedezni a lelátón, esetleg bármilyen vonatkozó rigmust hallani, holott az NHL-ben hemzsegnek az orosz játékosok. Olyannyira, hogy

Alekszandr Ovecskin egyenesen legenda a Washington Capitalsnél, és óriási ünneplésben részesült akkor is, amikor a Pittsburgh Penguins ellen megszerezte a vezetést.

A csapatkapitány ráadásul sohasem rejtette véka alá Vlagyimir Putyin orosz elnök iránti szimpátiáját, ám azzal, hogy 2005 óta oroszlánrészt vállal a Capitals sikereiben, még ezt is megbocsátják neki a fővárosban. A politikának nincs helye a sportban – Washington sportszerető népének óhajához ezúton csatlakozunk.

A képen: Ovecskin népszerűsége továbbra is töretlen Washingtonban. Fotó: Czövek Oszkár

 

A BESZÁMOLÓ ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ MÉRKŐZÉSEK: 

NHL

New York Islanders–Montréal Canadiens 2–1

New York Rangers–Montréal Canadiens 1–2

Toronto Maple Leafs–Florida Panthers 5–4 – hosszabbítás után

New York Rangers–Boston Bruins 1–3

Washington Capitals–Pittsburgh Penguins 3–2 – szétlövéssel

New York Rangers–Vegas Golden Knights 4–1

NBA

Miami Heat–New Orleans Pelicans 100–96

Miami Heat–Boston Celtics 98–95

A nyitókép: Czövek Oszkár / Mandiner