Mindenki mérges a tegnapi Man United–Barcelona EL-rangadó után

2023-02-17 12:52:28
Írta: Balázs Boldizsár
A második számú európai kupasorozat nyolcaddöntőjébe sem fog eljutni a két korábbi BL-győztes együttes valamelyike, így érthető, hogy feszült idegállapotban értékelt mind a Barcelona, mind a Manchester United vezetőedzője a tegnap esti 2-2-es odavágó után.

A két, magát jóval feljebbre taksáló csapat egyike már a nyolcaddöntő előtt kiesik az Európa-ligában. A megaláztatástól való félelem óvatoskodástól mentes, elég lüktető, összességében szórakoztató meccset hozott a tegnap esti Barcelona–Manchester United odavágón – bár azért a BL-ben megszokottnál gyakrabban előforduló technikai hibák megmutatták, miért a második számú sorozatban találkozik a két csapat.

Összefoglalót a 2-2-es döntetlenről itt találnak.

A találkozó után a katalán sajtóban a Barcelona mezben talán legjobb meccsét teljesítő Raphinha a főszereplő. Ünneplik felszabadult játékát, és még a meccsen elsősorban a Barcelona sebezhetőségét megfigyelő madridi illetőségű Marca is kiemeli teljesítményét. Némi aggodalommal írnak katalán oldalon arról, hogy az utolsó percekben lecserélt támadó dühödten jött le a pályáról, de megnyugodva közlik Xavi mondatait arról, hogy megérti a játékosa dühét, mindenki még egy kicsit többet akar tenni, és ez jó. Közben Raphinha is, már lehiggadva, megerősítette, hogy nincs feszültség játékos és vezetőedző között.

Az angolok természetesen az élete formáját erre a meccsre is átmentő Marcus Rashfordot ajnározzák. Makulátlan futótechnika, egy borzasztó bátor döntés, hogy lerúgja a világ egyik legjobb kapusának rossz szögből a rövidre az első manchesteri gólt, és gyönyörű csel a második gól előtt.

Sokoldalúság, a létező helyzetek felismerése, azok hiányában megteremtése.

Valószínűleg elég dicséret is ez, bár nem csak erre az egy meccsre kapja.

Marcus Rashford fizikálisan sincs rossz formában. Fotó: Urbanandsport / NurPhoto via AFP

Mint ahogy nyilván nem csak ennek az egy meccsnek, hanem az önképükkel nemigen találkozó EL-nyolcaddöntőre való kvázi selejtezésnek szól mindkét edző méltóságteljesnek nehezen nevezhető kommentpárja, amivel a bírói tevékenységet illették.

Xavi szerint egy akkora tizenegyest nem fújtak be nekik, mint egy katedrális. Az eset legfeljebb egy útszéli kis kápolna volt – de inkább csak egy házi szentély, ha figyelembe vesszük a Barca sportigazgatójának, Jordi Cruyffnek a szavait, miszerint Spanyolországban az ilyet bizonyára befújják. Nem a legszerencsésebb mondat, miközben éppen nehezen elhessegethető vádak előtt áll a Barcelona: másfél millió euróval kenhették meg a spanyol bíróküldő testületet a közelmúltban.

A szintén dühös Erik ten Hag szerint tőlük egy tizenegyes+piros lap kombót vettek el. Ő annyit legalább készséggel belát, hogy a Rashfordon elkövetett fault nem biztos, hogy a tizenhatoson belül történt, de a piros lap szerinte így se, úgy se lehet kérdés tiszta gólhelyzetben. A játékvezető faultot sem fújt.

A meccs tehát kitűnő csütörtök esti szórakozást szállított. Ahogyan a két klub belső kultúrája kezeli a végeredményt és az eredménykényszert, nem azt támasztja alá, amit Xavi mond, miszerint rövidesen akár BL-döntő is lehet ebből az összecsapásból. Egyelőre egy hét múlva az derül ki az Old Traffordon, melyikük jut el az EL nyolcaddöntőjébe.

Nyitókép: A két csapat braziljai, Casemiro és Raphina. Fotó: Pau Barrena / AFP