Idén sem halt meg senki a nyolcszázhuszonnégy éves angol labdajátékban

2023-02-23 06:51:00
Írta: Balázs Boldizsár
Húshagyókedden az angliai Atherstone kisvárosának főutcája minden évben egy kevéssé körmönfont labdajáték színterévé válik. Erős képi anyag következik.

Az Úr ezeregyszázkilencvenkilencedik évében, mígközben a Magyar Királyság trónját Árpád-házi Imre király foglalta el, az angliai Atherstone-ban néhány buzgóvérű legény új labdajátékot talált fel.

Igaz, a labdához nem sok köze volt. Főleg, mert eredetileg egy bödön arany állt a játék középpontjában. És a játékok mai fogalmával nézve a szimbolizmust sem bonyolították agyon: a cél a bödönnyi arany birtoklása, amikor véget ér a zsúr.

A szabályok igen egyszerűek: a játék csak a Long Street névre hallgató főutcára korlátozódik, és nem szabad megölni senkit.

A móka olyan jól sikerült, hogy azóta minden évben megrendezik, Húshagyókedden. Nyolcszázhuszonnégy éves múltjával a világ egyik legrégebbi, megszakítás nélkül megrendezett (kvázi-)sporteseménye. A szabályok nem sokban bővültek. A bödön aranyat egy, az angol uralkodó tiszteletére avatott labda helyettesíti, és pontban két órában állapítják meg a játék időtartamát. 

Parasztlengők crowdsurfing közben, gyűrűről lógva arcba taposás – semmihez sem fogható képek következnek, amikoris egy kis csapat egy fogadóiroda előterében próbálja védelmezni a játékszert.

Egészen megdöbbentő, hogy a nyílt színű erőszak ellenére maga a tény, hogy a részvétel önkéntes, és legalább az ötödik parancsolat érvényben van, tényleg szinte játékosan vidám arckifejezéseket eredményez.

A győztes egy Kieran Marshall, Lewis Cooper és Scott Wright nevű állampolgárokból álló trió lett – náluk volt a zsákszerű labda, amikor megfújták a délután öt órát jelző sípot. A diadal után úgy nyilatkoztak: ez a világ legnehezebb játéka. 

És valószínűleg a legnehezebben játéknak nevezhető játéka is. De – bár nehéz megmondani miért – tényleg úgy tűnik, belül esik a kategórián.

Nyitókép: A labda, amikor épp nincs beszorulva. Fotó: Coventry Telegraph