„A visszavágón, 50-60 ezer szurkoló támogatását élvezve ez a Leverkusen abszolút verhető lesz!” – Fradi-legendák a Mandinernek

2023-03-10 13:25:00

Írta: Vámos Tamás
A Bayer Leverkusen elleni első EL-mérkőzésen 2-0-s vereséget szenvedett a magyar bajnok, a klub korábbi klasszisai többek között elárulják: mi kell a továbbjutáshoz?

Hajdu Attila a Ferencváros 1995-ös BL-csapatának válogatott kapusa: „A korai hazai gól lélektanilag egy gyomrost jelentett a Fradinak

Amikor a sorsolás megtörtént, azt mondtam, a Bayer Leverkusen egy teljesíthető feladat lesz, tovább lehet jutni. Számomra – a kétgólos vereség ellenére – ez jött le az első mérkőzésből is, hiszen egyáltalán nem játszottunk alárendelt szerepet. Ám a korai hazai gól lélektanilag egy gyomrost jelentett a Fradinak, hiszen megdőlt az alaptaktika, a zárt védekezésből indított ellentámadások.

Nem éreztem, hogy felbillent volna a pálya, de azért a 86. percben bekapott gól nagyban csökkenti a továbbjutási esélyeket. Több helyen olvastam, és ez teljesen igaz: ebben a meccsben sokkal több volt, nyilván a jó eredményhez szerencse is kell, ez most a Ferencvárost elkerülte. Ahhoz, hogy esély legyen a továbbjutásra,

a visszavágón kockáztatni kell, a biztos védekezést váltsa fel a nyílt támadójáték, hiszen ha korán vezetést szerez a Fradi,

akkor még egy Bundesliga-csapatt játékosainak a lába is megremeghet. Annak külön örülök, hogy az FTC szurkolói – a kezdeti nehézségek ellenére – időben odaértek a mérkőzésre. Nyilván megelőzte őket a hírük, ezért is vegzálták őket a német rendőrök, de még így is jobban jártak, mint az 1991-ben Brémába látogató társaik. Hiszen őket a határnál leszállították a buszról, és csak akkor engedték tovább őket – amikor már véget ért a visszavágó…

Nincs ok az elkeseredésre... Fotó: MTI/Kovács Tamás

Lisztes Krisztián a Ferencváros 1995-ös BL-csapatának válogatott középpályása: „A 2-0-s előny a legveszélyesebb végeredmény”

Azzal mindenki tisztában volt, hogy már a két nyolcaddöntő előtt minőségi játékosok dőltek ki a Fradi keretéből. Ezzel együtt játékban nem volt rossz a Ferencváros, meggyőződésem, hogy ha Kristoffer Zachariassen első félidei nagy helyzete bemegy, minden pozitívan alakul. Azt szokták mondani, hogy a 2-0-s előny a legveszélyesebb végeredmény, mert könnyen elkényelmesedhet egy csapat.

A nagy sebességgel játszó Bayer Leverkusen esetében ettől nem kell ettől tartani, éppen ezért – az első mérkőzés tapasztalatait leszűrve – mindenkinek ki kell tennie az asztalra, amit tud, beleadni mindent, hogy összejöjjön a nagy siker. A mintegy 50 ezer lelkes szurkoló előtt a továbbjutás nem teljesíthetetlen feladat, a bravúr egyébként sem áll távol a Fraditól, emlékezzünk arra, hogy a Slovan Bratislava ellen egy hazai vereséget követően, idegenben vívta ki a továbbjutást a csapat, a Trabzonspor ellen tíz emberrel jött össze a győzelem, és a Monaco ellen is tudták hozni a csoportelsőséghez szükséges pontot.

Nyilas Elek a Ferencváros 1995-ös BL-csapatának válogatott középpályása: A Fradi korábban, sokkal jobb csapatok ellen, sokkal nehezebb szituációt is megoldott már!

Az első mérkőzésen mindent megtett a jó eredmény elérése érdekében a Fradi. 2-0-ra kikaptunk, de egyáltalán nem vagyok elkeseredve, hiszen mindent elsöprő lendületet a Leverkusen részéről sem láttam. Mezőnyfölényben voltak, mi jól védekeztünk, de sajnos egy könnyen elkerülhető gólt kaptunk, ám ettől nem estünk össze. Támadni kezdtünk, meg is volt a lehetőség, de egy nagyon szép támadás végén Zachariassen emelése a kapufán csattant.  A második félidőben még szervezettebb, még jobb futballt mutatott be a Fradi,

az egyenlítés a levegőben lógott, végül egy figyelmetlenségből adódóan kaptuk be a nagyon fájó második gólt.

Viszont a visszavágón, 50-60 ezer szurkoló támogatását élvezve ez a Leverkusen abszolút verhető lesz. Okosan, taktikusan kell játszani, és nem szabad gólt kapni! A Fradi korábban, sokkal jobb csapatok ellen, sokkal nehezebb szituációt is megoldott már, éppen ezért bízom a továbbjutásban!

Nem volt kétgólos különbség a két csapat között Fotó: MTI/Kovács Tamás

Vincze Ottó a Ferencváros 1995-ös BL-csapatának válogatott középpályása: „Ryan Mmaee néha csak szórakozik”

A két csapat között nem volt kétgólos a különbség. Az első gól után több lehetőségünk is volt az egyenlítésre, ám Vécsei világklasszis megoldását követően a Jóisten úgy akarta, hogy Zachariassen emelése után a kapufán csattanjon a labda. A gólszerzésre megvolt az esély a második játékrészben is, ám egy ritkán látható, fantasztikus szabadrúgás után balszerencsés gólt kapott a Fradi.

Ezzel együtt a Ferencvárosnak nagy esélye van arra, hogy ledolgozza a hátrányát. Ehhez a visszavágón gyorsan gólt kell lőni, és ezek után az 50-60 ezer szurkoló olyan nyomást tud gyakorolni a csapatra, amely elég lehet a továbbjutáshoz. Ehhez azonban sokkal jobb támadójáték kell: Traoré Leverkusenben is jól játszott, ám Ryan Mmaee – hiába vannak remek adottságai – nem mindig teszi oda magát, néha csak szórakozik. Mindent összevetve a visszavágón nagyon jól és elszántan kell játszani!

Nyitókép Edmond Tapsoba (felül) gólja kegyelemdöfés volt a Fradi számára Fotó: MTI/Kovács Tamás