Gyökerek és szárnyak

2021. június 09. 14:25

A legtöbb, amit a gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak – mondja Goethe nyomán Pászthy Bea. A magyarországi gyerekpszichiátria egyik legjelentősebb képviselője a fiatalok körében egyre szaporodó mentális problémákra hívja fel a figyelmet.

2021. június 09. 14:25

Őry Krisztina írása a Mandiner hetilapban.

Pászthy Bea neve jól ismert mindazok előtt, akik gyermek- vagy kamaszkori mentális problémákkal keresnek szakavatott segítséget. Mindig tele a naptára, nehezen lehet bejutni hozzá, annyi a páciense. A gyermek- és ifjúság­pszichiáter szakorvos 2005-ben indította el az első egyetemi gyermekpszichiátriai osztályt a Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinikáján, majd ehhez kapcsolódóan megszervezte a gyermekpszichiátriai szakorvosképzést.

Ő kezdeményezte a Gyakorlati gyermekpszichiátria gyermekorvosoknak kongresszust és a Háziorvosok pszichiátriai és pszichoszomatikus akadémiáját (HOPPÁ), jelenleg önálló, anorexiásokat gyógyító terápiás központ létrehozását tervezi. Több mint kétezer evészavaros beteget kezelt már, két évtizede foglalkozik anorexiás gyerekekkel és tinédzserekkel.

A fogyasztói társadalomban ma a gyerekek 20-25 százaléka küszködik mentális problémákkal – mondja Pászthy Bea –, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint ez a szám néhány éven belül 50 százalékkal nőhet. Egy friss felmérés szerint a gyerekek negyede nem tartja magát boldognak, egyharmaduk gyakran fáradt, feszült, és pszichoszomatikus tünetekről panaszkodik. Egyre gyakoribb a szorongás, a depresszió, a figyelemhiányos hiperaktivitás, az evés- és a magatartászavar, nő az önpusztító viselkedést folytató fiatalkorúak száma.

Fotó: Érmezei Lili
Fotó: Érmezei Lili
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!