Hajrá, magyarok! – itt a Mandiner Eb-összeállítása

2021. június 09. 10:56

Milyen esélyei vannak a válogatottnak a világ legjobbjai ellen? Miért nyer Magyarország mindenképp az Eb-vel? Ki lesz a kontinenstorna sztárja? Ellenfelek, érdekességek és szakértői vélemények.

2021. június 09. 10:56
null

Pálfy Dániel Ábel írása a Mandiner hetilapban.

Lassan felébred a futballvilág a járvány okozta félálomból, és ezt egy több szempontból is történelmi jelentőségű Európa-bajnoksággal ünnepelhetik meg a szurkolók. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által 1960 óta négyévente megrendezett tornát korábban mindig a tervezett időpontjában tartották meg. A kontinensviadal történetében először fordul elő, hogy nem egy ország ad otthont az eseménynek. Az európai szövetséget akkor elnöklő Michel Platini ötlete alapján 2012-ben a szervezet úgy döntött, több ország nagyvárosaiban rendezik meg a torna mérkőzéseit. A rendezők közül Brüsszelt a stadionépítés késlekedése miatt törölte az UEFA, Dublin és Bilbao pedig azért marad meccs nélkül, mert a a járványügyi hatóságok nem engedélyezték.

A kezdetektől a Rossi-korszakig
Az Európa-bajnokságon részt vevő huszonnégy válogatott hat négyes csoportban körmérkőzéseket játszik. A kieséses szakaszba a csoportok első két helyezettje és a négy legjobb harmadik jut tovább. Válogatottunk az F csoportban szerepel, ellenfelei Németország, Portugália és Franciaország lesznek. A magyar csapat a németek elleni mérkőzését június 23-án „idegenben”, a müncheni Allianz Arénában játssza majd.

Fotó: MTI / Illyés Tibor
Fotó: MTI / Illyés Tibor

Budapesten, a Puskás Arénában négy mérkőzést, három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt rendeznek majd. A magyar válogatott itt játszik majd a franciák és a portugálok ellen, és két csoportbéli ellenfelünk is itt mérkőzik meg egymással.

A magyar labdarúgó-válogatott története során negyedik alkalommal szerepel az Európa-bajnokságon. Először 1964-ben vett részt a tornán, ekkor érte el legjobb Eb-eredményét: harmadik helyezést. Legközelebb, 1972-ben negyedikek lettünk. Legutóbb 2016-ban vehetett részt nemzeti tizenegyünk Eb-n: csoportjában elsőként végzett, megelőzve Izlandot, a későbbi győztes Portugáliát és Ausztriát, a nyolcaddöntőben a belga válogatott ellen búcsúzott.

A magyar labdarúgó-válogatott története során negyedik alkalommal szerepel az Európa-bajnokságon”

A magyar válogatott nem jutott ki a 2018-as vb-re, így Berndt Storck szövetségi kapitány 2017 őszén távozott. Az őt váltó belga Georges Leekens nem hagyott maradandó nyomot a magyar futballtörténelemben, négy barátságos meccsen elért három vereség és egy döntetlen után menesztették.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

2018 júniusában vette kezdetét a Marco Rossi-korszak. A régóta Magyarországon élő, a Budapest Honvéddal bajnoki címet nyerő olasz szakember bátran nyúlt a kerethez, a következő években számos játékost kipróbált. Az Európa­bajnoki selejtezőkön a válogatott itthon 2-1-re megverte a világbajnoki ezüstérmes horvátokat és 1-0-ra az Eb-bronz­érmes Walest, Szlovákiától azonban kétszer is kikapott, így negyedik lett csoportjában.

A Nemzetek Ligájában kiemelkedő játékkal idegenben 1-0-ra, hazai pályán pedig 2-0-ra vertük a törököket, Orosz­országtól egy döntetlen mellett egyszer kikaptunk. Szerbiát a hazai döntetlen után idegenben vertük, így megnyertük a csoportunkat, és fel­jutottunk az A divízióba. A Rossi-csapat ezzel jogot szerzett az Eb-pótselejtezőn való részvételre, ahol először magabiztos játékkal 3-1 arányban felülmúlta a bolgár válogatottat, majd egy drámai találkozón Nego Loïc késői és Szoboszlai Dominik utolsó percben szerzett góljával megverte a 88 percig vezető izlandi válogatottat. A magyar nemzeti tizenegy ezzel ismét kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra. Rossi és olasz segítői kezdhettek magyarul tanulni – ez volt ugyanis a stáb ígérete kvalifikáció esetére.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quantum
2021. június 10. 06:39
Hajrá Magyarország hajrá, magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!