Bearanyozták az évet

2022. december 14. 10:23

Futballbravúrok, Szilágyi Áron sporttörténelmi vb-elsősége, Milák Kristóf fantasztikus világcsúcsa – idén sem panaszkodhatunk sportolóink szereplésére. Bemutatjuk a 2022-es év legnagyobb diadalait és pillanatait.

2022. december 14. 10:23
null

Vámos Tamás írása a Mandiner hetilapban.

A labdarúgó-válogatott menetelése

Amióta Marco Rossi a szövetségi kapitány, azóta hozzászokhattunk ahhoz, hogy évről évre fejlődik a csapat. A sosem felejthető, a pandémia miatt 2021-re halasztott Európa-­bajnokságra éppen a sikeres Nemzetek Ligája-szereplés révén juthattunk ki. Fel kell-e idézni valakinek az Izland elleni pótselejtező hosszabbításában esett Szoboszlai Dominik-bombát vagy az Eb-n elért, népünnepélyt hozó döntetlent az aktuális világbajnok Franciaország, illetve Németország ellen? Nagy örömünkre 2022-ben is folytatódott a sikersorozat.

Két barátságos mérkőzéssel, a vb-résztvevő Szerbia (0-1) és az Észak-Írország elleni (1-0) találkozóval melegített immár a Nemzetek Ligája A divíziójára a válogatott, de bármennyire bizakodó volt a hangulat, azt senki nem remélte, hogy az Európa-bajnok Olaszország, az Eb-ezüstérmes Anglia, valamint a négyszeres világbajnok Németország ellen bármilyen keresnivalójuk lenne Szalai Ádáméknak. Már az is csodaszámba ment, hogy az örök mumus Angliát Szoboszlai Dominik tizenegyesgóljával legyűrtük a Puskás Arénában – utoljára hatvan évvel ezelőtt, az 1962-es chilei vb-n győztük le tétmérkőzésen –, az olaszok elleni 2-1-es idegenbeli vereség belefért, de hogy továbbra is jó úton jár a válogatott, bizonyítja: a szintén futballnagyhatalomnak számító németek is alaposan megszenvedtek ellenünk az 1-1-re végződő budapesti mérkőzésen.

És csak ezután jött a hab a tortán: Wolverhamptonban Sallai Rolandék sporttörténelmet írtak, hiszen addig sosem győztük le az angolokat négy góllal, a legendás 6:3-as siker volt a csúcs. Ráadásul ellenfelünk még egyetlen riválisától sem szenvedett ilyen arányú vereséget hazai környezetben.

A németeket Szalai Ádám szenzációs oxigóljával 1-0-ra vertük Lipcsében, s bár az olaszokkal a játékos 86., utolsó válogatottbeli mérkőzésén hazai környezetben, telt ház előtt sem bírtunk, s 2-0-ra kikaptunk, az a tény, hogy egy ilyen bombaerős négyesben a második helyen végeztünk, csodaszámba ment. Ekkor sajnálhattuk igazán, hogy a vb-­selejtezőkön az Albánia elleni két vereség miatt harminchat év után sem jutottunk ki a világbajnokságra. A nemzeti csapatnál zajló generációváltás jele, hogy a Szalai Ádám helyén a Luxemburg elleni, 2-2-re végződő barátságos mérkőzésen debütáló, húszéves Németh András gólt szerzett. Az év utolsó találkozóján, a Görögország elleni remek hangulatú, 2-1-es meccsen a 109-szeres válogatott Dzsudzsák Balázs is elköszönt a nemzeti csapattól.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

A Ferencváros Európa Liga-szereplése

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!