Messi a csúcson

2023. március 08. 18:19

Lionel Messit nemcsak a tavalyi katari világbajnokság legjobbjának választották meg, a múlt héten a FIFA párizsi gáláján 2022 legjobb férfi labdarúgója is lett. Az argentin zseniről sok mindent megírtak már – összegyűjtöttünk tíz olyan érdekességet, amely eddig nem kapott nagyobb nyilvánosságot.

2023. március 08. 18:19
null

Vámos Tamás írása a Mandiner hetilapban

1.

Az 1987. június 24-én az argentin Rosarióban született Lionel Andrés Messi Cuccittini édesapja, Jorge Horacio Messi gyári munkásként, édesanyja, Celia María Cuccittini takarítóként dolgozott. A család apai ágon olasz származású, dédnagyapja Anconából vándorolt ki Dél-Amerikába 1883-ban; anyai dédszülei Katalóniából valók, talán nem véletlen, hogy a labdarúgó 11 évesen a Barcelonában kezdte európai karrierjét. Lionelnek három testvére van: Rodrigo 43, Matías 40, húga, María Sol 29 éves.

Messi és felesége, Antonela a múlt heti FIFA-gálán <br> Fotó: MTI/AP/Michel Euler
Messi és felesége, Antonela a múlt heti FIFA-gálán
Fotó: MTI/AP/Michel Euler

2.

Bármekkora tehetségként tartották számon, nem sokon múlt, hogy a vékonydongájú fiúból ne legyen futballista. 5 évesen kezdett focizni egy helyi kis klubban, a Grandoliban, 8 éves korában szerződtette a Newell’s Old Boys. Azonban az orvosok a 11 éves Leónál növekedésihormon-hiányt diagnosztizáltak, és csupán azért nem igazolta le az apró zsenit a River Plate, mert nem vállalta a kezelés havi 900 dollárnak megfelelő költségeit. A Barcelona sportigazgatója, Carles Rexach azonban felfedezte az isteni szikrát Lionel Messiben, és felajánlotta: amennyiben Spanyolországba költözik, a klub a kezelés összes költségét magára vállalja. A család igent mondott – és elindult egy mesés karrier.

3.

Egy történet erejéig még térjünk vissza a Newell’s Old Boyshoz. Messi 10 évesen e klub színeiben játszotta élete első kupadöntőjét – amelyről kis híján lekésett. Történt, hogy véletlenül bezárta magát a fürdőszobába, de kitörte az üveget, ám bármennyire sietett, a meccs kezdő sípszaváról lekésett, sőt amikor a pályához ért, az ellenfél már 1-0-ra vezetett. Leót ez sem zavarta meg, hogy a második félidőben mesterhármast rúgjon, amivel meg is nyerte a finálét a Newell’s. Nem csoda, hogy a kis Messi lett a találkozó legjobbja, és övé lett a főnyeremény, egy kerékpár, ám pár hónap után ellopták tőle.

4.

Mint minden argentin, Lionel Messi is kedveli a latinos muzsikát, kedvenc műfaja az Európában kevésbé ismert cumbia. E stílus Kolumbiából származik, leginkább zongorán, bongódobon és egyéb ütős hangszereken játsszák. A futballista kedvence, az El Tigre Ariel nevű formáció már – minő véletlen! – írt is egy Messi-himnuszt, amelyben megénekli a labdarúgó karrierjének legfőbb állomásait, legnagyobb sikereit, és kifejezi azt a vágyat, hogy Argentína válogatottja 1978 és 1986 után harmadszor is világbajnok legyen. E kérés 2022. december 18-án teljesült.

5.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!