Rossinak sikerült, ami az elődeinek nem

2023. április 19. 15:37

Öt éve irányítja a válogatottat Marco Rossi, és az elért eredmények alapján tagadhatatlan a magyar labdarúgás fejlődése. Hogyan változott meg a nemzeti tizenegy az olasz mester vezetésével? Összefoglalónk.

2023. április 19. 15:37
null

Júniusban lesz öt éve, hogy Marco Rossit nevezték ki a válogatott élére. Ez idő alatt több mint 50 mérkőzésen irányította nemzeti tizenegyünket, amivel a negyedik helyre lépett elő. Eredményességi mutatója is tiszteletet parancsol: 25 győzelem, 10 döntetlen és 16 vereség a mérlege. Túlzás nélkül állítható, hogy Rossi már beírta magát a magyar labdarúgás történelemkönyvébe. Mindez nyilván nem véletlen, hiszen kezdettől fogva tudatosan építette és egyértelműen a maga képére formálta a csapatait, a válogatott sokat is változott az eltelt években.

Fotó: Getty Images/Laszlo Szirtesi
Fotó: Getty Images/Laszlo Szirtesi

Az első évben Marco Rossi még a Bernd Storck által összerakott keret magjával dolgozott, annak alapjain kezdte építeni saját csapatát. Köztudomású róla, hogy szigorú válogatási elveiből nem enged. Mindenekelőtt csak olyan futballistát hív meg, akinek van klubja, és rendszeresen pályára is lép, Magyarországról pedig csak NB I.-es játékos lehet a keret tagja. Még a korábbi csapatkapitányt, Dzsudzsák Balázst is kihagyta emiatt, amikor nem volt szerződése, vagy amikor a másodosztályban játszott a Debrecennel. Dzsudzsák Balázs hiányában Szalai Ádámot nevezte ki csapatkapitánynak, ezzel új korszakot kezdve, amely a tavalyi kiváló Nemzetek Ligája-szereplés végéig tartott. A csapatkapitány túlzás nélkül az egyik legfontosabb szereplője volt a válogatottnak mind a pályán, mind az öltözőben. Hiába kritizálták, Rossi mindig megvédte őt, jelezve kulcsszerepét. Szalai fizikai és csapatkapitányi pozíciója egyaránt sok szempontból meghatározta a válogatott karakterét és taktikáját, hiszen az ő centerjátékára épült a csapat. A németek ellen sarokkal szerzett csodagólja méltó búcsú volt, és szimbolikus, hogy a gólpasszt épp utódjától, Szoboszlai Dominiktól kapta. Rossi erényét mutatja, hogy még egy ilyen fontos játékos távozásánál is meg tudja tartani a stabilitást, úgy, hogy a válogatott közben kicsit mindig változik. Mindez nagyrészt annak köszönhető, hogy a szövetségi kapitány fokozatosan és folyamatosan építi be az újabb és újabb embereket.

Megfiatalodott a keret

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!