Első karakter
Közélet
Magyarország legfiatalabb, első női köztársasági elnökét választotta meg az Országgyűlés Novák Katalin személyében. Az ellenzék némi belső vita után Róna Pétert jelölte – hiába.
Egy nemzet számára a legnagyobb veszély a félelem, s a legerősebb cselekvést serkentő magatartás a bizalom. Az agresszor kezére játszik az, aki háborús helyzetben az egyébként is meglévő félelmet tovább gerjeszti, és igyekszik aláásni a bizalmat. Ma nemcsak mindent meg kell tenni a háború mielőbbi befejezéséért, hanem folytatni szükséges a harcot azon értékek megvédéséért, amelyekből félelem idején is bizakodást lehet meríteni.
Valójában nincs olyan, hogy nemváltás, legfeljebb a másodlagos nemi jellegeket lehet megváltoztatni – szögezi le Perczel-Forintos Dóra tanszékvezető egyetemi tanár, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta. Interjú óvodai érzékenyítésről, mintakövetésről, kamaszkori lázadásról, valamint arról, hogy milyen traumákat élnek át a beavatkozáson átesett páciensek.
Sosem láttam Magyarországot élettelibbnek, szabadabbnak, nyitottabbnak, mint most – mondja George Pataki. New York állam volt kormányzóját múlt heti magyarországi látogatásán kérdeztük a háborúról, az Orbán-kormány teljesítményéről és az amerikai jobboldal jövőjéről
Külhon
A háború árnyékában túlélni próbáló Kárpátalját járták be tudósítóink a Katolikus Karitászt kísérve, amely folyamatosan adományokat gyűjt a Keleti-Kárpátok és a Fekete-Tisza völgyének szórvány- és mélyszórványfalvaiban lakóknak.
Külföld
Érzékenyen érintette az elnökválasztási kampány közepén járó francia politikát az ukrajnai háború: több jobboldali politikusnak az oroszokat megértő vagy Vlagyimir Putyint támogató kijelentései miatt kell magyarázkodnia, Emmanuel Macron pedig egyre nagyobb önbizalommal készülhet az áprilisi megméretésre.
Oroszország a támadásával nyilvánosan, a világ szeme láttára is szétverte a valójában már amúgy is szétesett, a Nyugat által dominált globális rendszert. Ami történik, az maga a rettenet. Olyan képeket látunk mindennap, amelyek tényleg Európa legsötétebb, 1939 és 1945 közötti éveit idézik fel.
Precedens
Hiába támogatja hazánk s az összes közép- és kelet-európai tagország Ukrajna uniós csatlakozását, a politikai és jogi akadályok miatt nem valószínű, hogy az elkövetkező tíz évben sor kerülhet rá. Ezt a prognózist támasztják alá a márciusi európai tanácsi csúcs fejleményei is.
Makronóm
Az orosz–ukrán háborút nemcsak katonai, hanem gazdasági fronton is vívják. A konfliktus eszkalálódásával márciusban jelentős mértékben gyengült a forint. Az ellenzék a kormányt okolja, és igyekszik politikai tőkét kovácsolni a kialakult helyzetből.
Meta
Sem az ideológia, sem a cinizmus nem megfelelő recept a béke és biztonság garantálásához. A jó külpolitika egyetlen alapja a praktikum, helyes célkitűzése pedig az, hogy késleltessük a végzetünket.
Feminens
Idehaza négyszer annyi szülés végződik műtéti beavatkozással, mint amennyi a WHO ajánlásaiban szerepel. A császármetszéssel szülő édesanyák megsegítésére tette fel életét Kiss Verus, miután férjével és gyógytornász társával, Rákosi Dórával megalapította a hiánypótló Császárvonal kezdeményezést.
Jegyzet
Messzire mutat az áprilisi népszavazás tétje.
Mandiner Sport
Sem világbajnoki, sem Európa-bajnoki selejtező nem lesz idén, ám ne feledjük: a Nemzetek Ligájában folytatódnak a küzdelmek. Körképünk a magyar labdarúgó-válogatott idei szezonjáról.
Élet
Március közepén mutatják be a hazai mozik Murakami Haruki Vezess helyettem című novellája nyomán készült azonos című filmet. Rjúszuke Hamagucsi rendezése a hűtlenség, a gyász, az elfogadás és a gyógyulás kérdésein túl a művészet igazságának útkereséseit járja végig.
„El lehet jutni oda, hogy ne vegyük észre az időt…, ha van egyáltalán. Ez a művészetben az egyik legfontosabb dolog, hiszen ebben az állapotban kerülnek rá az alkotásra azok a jegyek, melyek azt sejtetik, hogy nem lehet tudni, mi irányította a művészt.” Bukta Imre festőművésszel mezőszemerei házában beszélgettünk.
Utolsó Figyelmeztetés
A szomszéd országban kihúzták a modern élet pihe-puha szőnyegét a lábak alól. Ez vár egész Európára is?