Első karakter
Közélet
Az ellenzéki erők és megmondóembereik ugyanabba a hibába esnek, mint tizenkét éve folyamatosan: saját sérelmük körül forognak, amiért mindig mást és a körülményeket hibáztatják. Így azt sem láthatják, hogy a jobboldal sikerének kulcsa az elvégzett munka és a közösség.
Konjunkturális elégedettség, tartalmilag mindvégig meglévő centrális erőtér, Márki-Zay Péter alkalmatlansága, sikeres mozgósítás – mindez együtt hozhatta meg a kormányerő nagy győzelmét. Mélyfúrás az okokról Molnár Balázs választási szakértővel.
Miért érezte szükségét, hogy a választás előtt nyíltan szóljon kormányról és ellenzékről? Mi ad reményt nagypéntek drámájában és a háború árnyékában? Interjú.
A választáson egész Pest megyében nyertek a kormánypártok, ráadásul minden választókerületben növelték a támogatottságukat a négy évvel ezelőttihez képest. Megnéztük a váratlanul nagy győzelem okait.
Megkapjuk-e a nekünk járó uniós pénzeket? Lesz-e következménye a gyermekvédelmi népszavazásnak? Megpróbál-e az ellenzéki újságírókkal jobb viszonyt ápolni? Interjú.
Külföld
A bucsai vérengzés árnyékában telnek a háború újabb napjai: a holttestek és a csekély ismert tényanyag fölött propagandaháború dúl arról, hogy mit is hagytak maguk után az oroszok.
Magyarország nincs egyedül, innen pedig már csak előre lehet menni, nem hátra.
Nyugat-európai utazás 2022 különös tavaszán: Brüsszel és London népe is a háború, a járvány és a globális válságjelenségek árnyékában él, és keresi a válaszokat a jobb jövőért.
Precedens
Az Európai Unió soha nem válik föderális állammá, mert az legalább annyira haszontalan, mint amennyire veszélyes lenne a nemzetállamokra nézve – fogalmazott lapunknak Vladan Petrov szerb alkotmánybíró.
Makronóm
Az ellenzéki közgazdászok a Fidesz újabb kétharmada után gazdasági válságot jósolnak. Válságkezelésből az Orbán-kormányok 2010 óta már többszörösen jól vizsgáztak, megnéztük, hogyan kerülheti el az új kabinet most is a megszorításokat.
Meta
50 könyv a jövőről
A 21. század a rangsorok diktatúrájának kora. A Google találati listája, az országok, városok és egyetemek összehasonlítása vagy éppen a Netflix ajánlófelülete úgy ígér objektivitást, hogy mindig elfogult emberek állnak a sorrendiség mögött – figyelmeztet egy magyar agykutató.
Feminens
„A tavasz is csak akkor tud beköszönteni, ha az asszonyok megírták neki az utat.” Fekete Ildikó iparművészt kérdeztük.
Jegyzet
Figyelem az eget, és visszafojtott lélegzettel jó híreket várok. A háború és a járvány végét. Öntöző, csöndes esőket a szőlőhegyen.
Mandiner Sport
Minden idők legsikeresebb magyar szereplését hozta a budapesti rendezésű birkózó-Európa-bajnokság. Bácsi Péter szakmai igazgató és Bacsa Péter ügyvezető alelnök értékelt a Mandinernek.
Élet
A Szent Jakab-zarándokút szakasza Tihanyból indul, és a Magas-Bakonyon át a lébényi templomig vezet. Hétnapnyi csend – éppen elég ahhoz, hogy arra figyeljünk, ami igazán fontos.
Utolsó Figyelmeztetés
Párbeszédnek, vitának csak akkor van értelme, ha a két fél elfogadja, hogy másként is lehet gondolkodni. Állunk elébe!