Első karakter
Közélet
Ahogy egymás torkának esnek, az jut eszembe: mi lett volna, ha kormányra kerülnek? – mondja az összefogásról Mérő László. Interjú Orbánról, Gyurcsányról és politikai korrektségről.
A választás eredményét látva egyesek annyira elkeseredtek, hogy az egyházak civil bojkottjára hívták fel követőiket.
A kormánypártok ugyan mindössze egyetlen fővárosi választókerületben nyertek, a részletes eredmények alapján összességében erősödtek. Elemzésünk.
Külföld
Négy hónapja kormányoz Olaf Scholz kancellár Németországban – és egyik kudarc jön a másik után. A szövetségi köztársaság történetében ez a valaha volt leggyengébb kormányzati nyitány.
Mi állhat az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajójának elvesztése mögött?
Évtizedes energiapolitikai reformok, sőt a zöldmozgalmak alapvető követelései dőlhetnek meg Németországban, miután a nagy energiaátállás közepette érkeztek a háború következményei.
Precedens
Tabudöntögetőnek számító jogalkotási fordulat köszöntött be az USA számos államában. A folyamat egyik főszereplője Florida, ahol a republikánus kormányzó, Ron DeSantis a szülői jogokat és a gyermekek védelmét erősítő törvényekkel fékezné a progresszív identitáspolitika terjedését.
Makronóm
Elhitették, hogy nem be, hanem lerobban a gazdaság
A Fidesz sorban negyedik kétharmados győzelme után érdemes megvizsgálni az ellenzéki közgazdászok felelősségét abban, hogy közösségük gazdasági álomvilágban él, elszakadt a valóságtól, és így reagálni sem tud rá érdemben.
Meta
A klímaváltozás igenis menedzselhető, ha érzelmek helyett a költség-haszon elvre helyezzük a hangsúlyt. Miközben a hangzatos akcióprogramok árát mindig a szegények fizetik meg, a zöldinnováció megfelelő ösztönzésével elérhető a technológiai áttörés – vallja egy rebellis dán statisztikus.
Tudomány
Már a maga korában is Európa-szerte ismertté tette hazája küzdelmét a keresztény világ ellenségével szemben, s közben a hadviseléstől a költészetig számos területen mutatta fel rendkívüli tehetségét. Zrínyi Miklósra emlékeznek a szakértő kutatók.
Feminens
Egy hétig bombázták őket, majd lőttek rájuk, amíg a menekülteket szállító buszhoz rohantak – nap mint nap találkozik efféle hátborzongató beszámolókkal Hajlik Katalin, a Munkácsi Szent Erzsébet Karitász vezetője.
Jegyzet
Nem gondoltam az úgynevezett fővárosi elit – nem elit értelmiségről, hogy ennyire nem ismeri Magyarországot.
Mandiner Sport
A megérdemelt pihenését töltő kétszeres olimpiai bajnokkal motivációról, alázatról, az edzői utasítások megkérdőjelezhetetlenségéről és identitásról beszélgettünk.
Élet
Két, a magyar história szempontjából különösen fontos festményt vásárolt a Magyar Nemzeti Múzeum tavaly májusban egy bécsi árverésen. Mindkét alkotás az utolsó magyar király koronázási ceremóniáján készült.
„Szerencsésnek tartom magam, mert egy olyan virágkornak lehetek az alkotója, amilyet meggyőződésem szerint utoljára a millennium idején élhettek meg a kollégáim.” A Kossuth-díjas építésszel az Operáról, a humán és a reál világ közti átjárásról, a boldog gyerekkorról és a kultúra emberteremtő erejéről beszélgettünk.
Utolsó Figyelmeztetés
Milyen lesz az ország 2030-ban? Vagy egyáltalán 2022-ben mi fog még történni vajon? Igazad van, ha cégvezetőként bizonytalannak gondolod a jövőt.