Első karakter
Közélet
Baloldali-liberális irányultságú, erősen globalista szemléletű politikus, akitől párttársai sokat várnak. Új útra vezetheti-e a Momentumot a politikai porondra februárban visszatérő Donáth Anna? Milyen akadályok állnak előtte? Milyen irányt vehet vele a párt? Helyzetkép.
Bármit lépnek is az oroszok, egyvalamiben biztosak lehetünk: szemernyit sem fog javulni a háborútól szenvedő ukrán emberek sorsa.
Tetszik vagy nem, az orosz dízelolajra a globális egyensúlyban szükség van.
„Az állami szuverenitás a demokrácia alapja. Ha egy külső hatalom befolyásolja egy másik ország belügyeit, akkor a népakaratot téríti el” – mondja az újrázó izraeli miniszterelnök fia. Interjúnk az MCC meghívására Magyarországra érkező Jaír Netanjahuval!
A genderideológia tudományellenes elképzelései ma erős befolyással vannak az egész akadémiai szférára, a tudományos, az orvosi és egyéb szakmai szervezetekre – vallja Debra Soh kanadai neurológus-szexológus az új könyvében.
Egy szabad és demokratikus ország fontos ismérve az olyan oktatás, amely arra ösztönzi a fiataljait, hogy szeressék hazájukat – fogalmaz Richard Samuelson. A Hillsdale College professzorával az Egyesült Államok előtt álló kihívásokról beszélgettünk.
Ne engedjük a belső küzdőerőnket legyengülni, kapaszkodjunk saját céljaink húzóerejébe – javasolja Bagdy Emőke. A pszichológusprofesszor szerint bár az élettörvény ellen ható, destruktív irányba haladunk, a magyar nemzetnek küzdenie kell a fennmaradásért. Interjú.
Harmincadik évébe lép idén egy országos hírű evangélikus diakóniai intézmény, a családok átmeneti otthona Gödöllőn. Riportunkban anyukák és gyermekeik életkilátásait kutattuk, valamint segítőikkel beszélgettünk sorsokról és küldetésről.
Külhon
Az egy éve húzódó háborúban tartósan a legkeményebb harcok sűrűjében van, és többször súlyos veszteségeket szenvedett az ukrán 128. kárpátaljai önálló hegyi rohamdandár – ahová a magyar férfiak zömét is behívták.
Külföld
A kor egyik fontos kérdése, hogy lehet-e ma egyszerre elkötelezett atlantistának és jobboldalinak lenni.
Tektonikus változások zajlanak a világ demográfiai összképében: India válik a föld legnagyobb lélekszámú országává, Kína lakossága csökkenésnek indul, Nigéria népességrobbanása megállíthatatlannak tűnik, az USA a bevándorlással talán megőrzi a harmadik helyét.
Kelet-Európában két mély népesedési válsággal küszködő ország vív véres konfliktust. A negatív demográfiai folyamatokra rárakódik a háború miatti emberveszteség, illetve a lakosság menekülése.
Makronóm
A magyar információtechnológiai cégek rengeteget fejlődtek az utóbbi években, így nem meglepő, hogy munkavállalóik átlag feletti, sok esetben milliós fizetést vihetnek haza. Ezt támasztja alá a Makronóm Intézet friss kutatása is, amely átfogó képet ad a piac szereplőinek helyzetéről.
Meta
Könyvek a jövőről
Attila, a hun vezér életműve a korszerű vezetés magasiskolája, aminél nincs jobb iránytű a 21. század üzleti és katonai szervezeteinek – állítja egy amerikai üzletember. Könyve a tengerentúlon bestseller, de Magyarországon alig ismerik.
Tudomány
Erős influenzajárványtól tartanak a téli szezon végén a szakemberek: a covid­korlátozások két éve alatt ugyanis gyengülhetett az immunrendszerünk.
Jegyzet
Talán jó 11 millióan vagyunk még magyarok a Kárpát-medencében. A rendszerváltozás óta minden népszámlálás egy-egy Don-kanyar. Veczán Zoltán írása.
Sport
Bár a múlt héten befejeződő világbajnokságon a minimális célt elérte a férfi-kézilabdaválogatott, szakmai körökben is kérdéses, mi az oka a csapat szélsőséges teljesítményének. Ezt próbáljuk megfejteni a korábbi világklasszis Kovács Péterrel, a minden idők legjobb magyar eredményét elérő válogatott tagjával.
Élet
Hajdú D. András nemzetközi hírű fotóriporter vagy fél tucatszor járt a háború sújtotta Ukrajnában. Az ikonikussá vált háborús képéről és az „emberközpontú” fotózásról is beszélgettünk.
A Túl közel dokumentumfilm nem magáról a bűnről szól, sokkal inkább arról, hogyan lehet a traumát feldolgozni akkor, amikor a közvetlen környezet összezár az áldozat ellen.
Utolsó Figyelmeztetés
Az új idők haladó agymosására egyelőre immunis Magyarországon még egyedileg észlelhetők a be-beszivárgó woke törekvések.