Ausztrália: a kormány kiadná Zentait

2011. szeptember 15. 15:23

Az ausztrál kormány külön felhatalmazást kért a szövetségi bíróság döntésének megkérdőjelezésére, hogy kiadhassák Magyarországnak a háborús bűnökkel vádolt Charles Zentait.

2011. szeptember 15. 15:23

Az ausztrál szövetségi kormány külön felhatalmazást kért a szövetségi bíróság döntésének megkérdőjelezésére, mivel az akadályozza a háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai Magyarországra való kiadatását. A 89 éves Zentai kiadatását 6 évvel ezelőtt kérték a magyar hatóságok, hogy kihallgathassák egy 1944-ben elkövetett gyilkossággal kapcsolatban. A férfi a vád szerint két társával megkínzott és meggyilkolt egy zsidó fiatalembert, mivel az nem viselte a sárga csillagot. Az akkor 18 éves Balázs Péter holttestét a Dunába dobták.

Az ausztrál belügyminiszter 2009-ben jóváhagyta Zentai kiadatását, ám a szövetségi bíróság megsemmisítette a döntést. A határozat ellen a Nemzetközösség később fellebbezést nyújtott be, ám csak részben volt sikeres. A Legfelsőbb Bíróság szerint Zentai nem adható ki háborús bűnök miatt, hiszen az állítólagos bűncselekmény 1944-ben Magyarországon nem volt bűntett.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Panzergeneral
2011. szeptember 17. 10:38
Aha, szóval egy érvényes, jogos és főleg végleges döntést akarnak megmásítani. És ki? A kormány. Pedig tudtommal Ausztráliában is el vannak választva a hatalmi ágak - erre fel az egyik ág be akar avatkozni a másikba. Ez aztán a jogállam!
Machiavelli
2011. szeptember 16. 09:04
még egy magyart akarnak ölni? mi meg hagyjuk...
SBI
2011. szeptember 16. 00:10
25 évvel ezelőtt találkoztam itt Magyarországon egy Ausztráliába kivándorolt rokonnal. Bejelentette, hogy továbbáll Kanadába, mert Ausztráliát már megszállták és tönkre vágták a zsidók. Nem tudom, hogy mi lesz a végállomás, mivel azóta már felfedezhette, hogy Kanadát is megszállták. A volt Zsidó SZSZK területe még szabad. Onnét már rég elhúzták a belüket. :-)
Krupp Skya
2011. szeptember 15. 22:43
Cserébe ki kellene adni Hágának a Gumilövedékes 2 Triót Gyurcsányi, Gergényi, Demszky Lendvai, Gréczy, Kuncze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!