Hende regionális védelmi projektekről tárgyalt

2013. június 01. 19:03

A honvédelmi miniszter bejelentette: a Közép-európai Védelmi Kezdeményezés védelmi miniszterei új képességfejlesztési projektek indításáról tárgyaltak szombaton.

2013. június 01. 19:03

Új képességfejlesztési projektek indításáról tárgyaltak a Közép-európai Védelmi Kezdeményezés védelmi miniszterei szombaton Horvátországban – számolt be Hende Csaba honvédelmi miniszter az MTI-nek telefonon.

A 2010-ben magyar és osztrák kezdeményezésre alakult Közép-európai Védelmi Kezdeményezésben Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia vesznek részt, míg Lengyelország megfigyelőként van jelen. Az együttműködés fő területei: a képességfejlesztési és műveleti együttműködés, álláspontok egyeztetése a védelempolitikai kérdésekben, valamint közös fellépés nemzetközi fórumokon mint például a NATO-ban és az Európai Unióban. Az együttműködés számos sikeres projektet könyvelhet el, például a közös kiképzés terén – hangsúlyozta a miniszter.

Hende Csaba elmondta, hogy a Közép-Európai Védelmi Kezdeményezés mostani második informális védelmi miniszteri találkozóján a horvátországi Mali Losinjban a miniszterek a jövőbeli képességfejlesztési projektek között beszéltek például a regionális légtér-ellenőrzési tevékenységről. Mint Hende kiemelte: ennek jó példája a hamarosan aláírandó magyar-szlovén légtér-ellenőrzési egyezmény is, amely alapján magyar Gripenek fogják biztosítani Szlovénia légterét. Hasonlóan fontos területként emelték ki a különleges műveleti erők jövőbeli közös kiképzését is.

A miniszterek egyetértettek továbbá abban, hogy közös fellépésre van szükség a védelmi ipar területén a térség kis- és középvállalkozásainak védelme és versenyképessé tétele érdekében. Ezek mellett a védelmi miniszterek tárgyaltak az afganisztáni szerepvállalásról 2014 végéig, továbbá a balkáni térségben való tevékenységről, azon belül is elsősorban Koszovó és Bosznia-Hercegovina ügyéről. Hende Csaba azt is elmondta, hogy a következő védelmi miniszteri találkozó megszervezését Magyarország vállalta, így jövőre nálunk egyeztetnek a Közép-európai Védelmi Kezdeményezés képviselői.
 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. június 01. 23:33
Óriási ötlet a kisantant részéről:háborús jogcím se kell hozzá, hogy katonáik bevonuljanak a megmarsdt magyar területre.
potyka
2013. június 01. 19:32
Ostoba Hende, több titkárnőtök van mint magyar katona. Mit védtek ti meg? ki ellen?
a dohányárusítás DROGKERESKEDELEM
2013. június 01. 19:21
kössünk bizniszt: felőlem lehet ugyanolyan kupleráj a HMben mint a szoclibsik alatt ha visszaszerzik legalább Csallóközt Királyhelmecet Beregszászt Királyházát Szatmárnémetit Nagyváradot Nagyszalontát Nagyszentmiklóst Magyarkanizsát Szabadkát
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!