Ez a legnagyobb tabu a családban!

2016. október 11. 15:23

Kényesebb téma, mint a szex. Mi lehet az?

2016. október 11. 15:23

Szakértők szerint — sajnálatos módon — sok családban kevesebb szó esik a pénzről, mint a szexről. Tabunak érezzük, hogy gyermekeinket bevonjuk a családi cashflow részleteibe, pedig ezzel egy remek pedagógiai lehetőséget hagyunk ki.

Már egészen kicsi kortól érdemes felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy az élet nincsen ingyen. Az otthonról hozott minta mindenképpen beivódik, de célszerű tudatosan is átadni a pénzzel való felelősségteljes bánásmódhoz szükséges ismereteket.

A pénzügyi szokásainkat az értékek vezérlik: arra adunk ki pénzt, ami számunkra megéri. Egyikünk csinos táskákat vásárol több tíz- vagy százezer forintért, másikunk autóra gyűjt, megint mások inkább utazgatnak, élményeket gyűjtve tárgyak helyett. Egyesek, bár lehetőségük lenne magasabb életszínvonalat fenntartani, garasoskodóak és minden lehetséges módon félretesznek, mások adósságokat halmoznak fel a nyilvánvalóan túlzó költekezés miatt.

De hogyan tereljük a helyes útra csemeténket? 3+1 tipp:

1. Vonjuk be őt is!

Már három-négy éves kortól próbálhatjuk elmagyarázni a gyermeknek, hogy a dolgok pénzbe kerülnek, amiért meg kell dolgozni. Érzékeltethetjük a dolgok értékét: a játszóházi belépő árából lehet venni egy kisebb legót, a buszjegy annyiba kerül, mint egy kenyér, a fagyi pedig annyiba, mint két tejszelet. Nagyobb gyermekkel már beszélhetünk arról is, hogy spórolhatunk: megnézzük, mi melyik üzletben olcsóbb, megvárjuk a kedvezményes lehetőséget, esetleg nagyobb kiszerelést választunk, így egyszerre többet, ám hosszú távon kevesebbet költünk. 

2. Munkáért fizetség

Kisiskolás kortól bevezethetjük a házimunkáért járó fizetséget. Fontos, hogy ezek olyan extra dolgok legyenek, amelyek amúgy nem a gyermek feladatai, vagyis soha ne fizessünk olyasmiért, ami alapvető! Például a beágyazás és a rendrakás lehet alapvető feladat, de járhat fizetség locsolásért, mosogatógép kipakolásáért, fűnyírásért... Ne feledjük, hogy amit a gyermek megkeresett, az az övé. Ha úgy is érezzük, hogy felelőtlen módon, bugyuta dolgokra költi el, ne szóljunk bele! Hadd tanulja meg most kicsiben.

3. Kamatozás

Ha mégis terelgetnénk kissé csemeténket, akkor megfelelő kamatokkal jól tudjuk ösztönözni arra, hogy nagyobb dolgokra gyűjtsön. Például, ha adott hónapban megtakarítja a zsebpénze felét, akkor megduplázzuk azt. Ne közelítsünk a banki kamatokhoz, mert hamar kedvét szegnék a számok... Ugyanígy, ha elfogy a pénze és előleget kér, mi is kamatokkal növelve kérjük azt vissza. Hihetetlen, de ezzel a módszerrel a gyermek pillanatok alatt megérti és egy életre megjegyzi a kamatos kamat lényegét.

+1. Mutassunk példát!

Aki bort iszik és vizet prédikál, az pont úgy jár, mint az, aki megtakarításról és megfontolt költekezésről beszél, majd beszabadul egy plázába és egész délután céltalanul shoppingol. Utódunk sokkal nagyobb eséllyel fogja a példánkat követni, mint szóbeli útmutatásunkat. Ha szeretnénk, hogy jól gazdálkodjon az anyagiakkal, akkor először a magunk büdzséjét kell rendbe tennünk!

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!