A szlovák iskolarendszer működésképtelen

2016. december 20. 07:39

Egész Szlovákia az autóiparban hisz és bízik, ami azért is veszélyes, mert öt év múlva szerintem az autóiparban dolgozók 30-40 százalékára nem lesz szükség: annyi lesz a robot. Interjú.

2016. december 20. 07:39
Világi Oszkár

Ön szerint a politika irányítja a gazdasági életet, vagy a gazdasági élet irányítja a politikát?

A gazdasági élet működik. Függetlenül attól, hogy milyen a politika. A gazdaság termel, adót fizet, munkahelyeket teremt. Az már kérdés, hogy a politika ezt segíti, vagy éppen korlátozza. A jelenlegi politikai elit kifulladt, nem képes arra, hogy a változások motorja legyen. Hiányzik a politikai merészség ahhoz, hogy reformot kezdjenek. Ma Szlovákiában inkább a bürokraták és a hivatalnokok irányítanak, akik bonyolult és kitekert ukázokkal bonyolítják az emberek életét.

Mondok egy példát. Ma mindenki tudja, hogy az iskolarendszer működésképtelen.

Itt van, ugye, a legújabb PISA jelentés…

Túl sok a középiskola és főiskola, ezek nagy részét be kellene zárni. Túlképzés folyik olyan szakmákban, amelyekre nincs és nem is lesz kereslet. Az állami pénzeket oda kellene irányítani, ahol jó képzés folyik. A tudományos képzésnek is helye van a nap alatt — ám ez nem változtat azon, hogy az egyetemeknek jobban együtt kéne működniük az iparral.

Ma a világon mindenütt a nagy egyetemek segítik az ipari termelést. Az egyetemek újításokat hoznak. Ezt mindenki tudja, aki kicsit is nyitott a világ történéseire. Ám a szlovák politikai elit nem mer változtatni. A rossz iskolarendszer a fő oka annak, hogy nincs szakképzett munkaerő. Azért nincs, mert már igazán jól képzett középiskolás és egyetemista sincs.

Egész Szlovákia az autóiparban hisz és bízik, ami azért is veszélyes, mert öt év múlva szerintem az autóiparban dolgozók 30-40 százalékára nem lesz szükség: annyi lesz a robot. És ez öt év múlva jócskán átrajzolja a képet. A nagy dolgok mindig akkor történnek, mikor tömegek válnak feleslegessé, s veszítik el a munkájukat. (…)

Mit szól a legutóbbi, dunaszerdahelyi magyar-magyar párbeszédhez?

Nagyon jó kezdeményezésnek tartom. Végre konkrét témákról beszélnek. Mindig jó, ha megtalálják a politikai pártok azt a minimumot, ahol egyetértés van köztük. Persze, arról is kell beszélni, amiben különböznek, mert csak így adnak lehetőséget az embereknek a választásra. Az oktatásügy nagyon fontos kérdés: igazából én is ezzel kezdtem. Fontos, hogy ki mit tesz a magyar iskolákért, és hogyan érjük el, hogy szlovákiai magyar oktatás színvonalas legyen.

Igazából nincs egy olyan komoly elitiskolánk, ahol a legjobb szlovákiai magyar gyerekek tanulhatnának. Sok jó középiskolánk van, ám kevés iskoláról mondhatjuk el, hogy ebben a térségben ez a legjobb iskola, ahol a legjobb tanárok a legjobb módszerekkel oktatnak, és ahonnan a legtöbb okos fiatal jön ki… Olyan fiatalok, akik nyelveket beszélnek, külföldi részképzéseken vesznek részt, és érzik a világ lüktetését. Szólva, nincs elitiskolánk. Miért nincs? Szükség lenne rá.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
clansman
2016. december 20. 22:49
Nincs rá energiám, meg időm mesélni lebobéláról, de ha már belekeverted a DAC-ot akkor itt a b-közép véleménye: tenyek.sk/2009/11/04/dac-slovan-kozonseg-nem-felejt-es-bugar-belanak-uzent/
GV0917
2016. december 20. 18:21
Ott is divat a kockás ing, vagy olyasmi-mint "magyarban"-csak pepitában? Meg a PUKLI-t Puklicská-nak hívják, vagy elküldik a p...ba?
GV0917
2016. december 20. 18:21
Ott is divat a kockás ing, vagy olyasmi-mint "magyarban"-csak pepitában? Meg a PUKLI-t Puklicská-nak hívják, vagy elküldik a p...ba?
szkeptikus
2016. december 20. 08:35
Elolvastam a teljes eredeti cikket - szerintem nagyon jó. Nem tudtam eddig, hogy Világi Oszkár a legnagyobb szlovákiai magyar vállalkozó, ő a dunaszerdahelyi DAC klub tulajdonosa, az ő erőfeszítései (és pénze is!) hozták létre az új stadiont, ahol a stadionavató katartikus élmény volt mindenki számára. Az én fogalmaim szerint ilyen a hiteles nemzeti burzsoázia (önuralmat gyakorolok és nem teszek összehasonlításokat - habár már ez a megjegyzés is az önuralom megszegése)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!