Hasogdzsi-ügy: Washington szankciókkal sújtott tizenhét szaúdi állampolgárt a gyilkossági ügyben

2018. november 15. 20:25

„Cselekedeteikért felelősségre kell vonni ezeket a személyeket, akik megtámadták és brutálisan meggyilkolták az Egyesült Államokban élő és dolgozó újságírót” – áll Steve Mnuchin pénzügyminiszter közleményében.

2018. november 15. 20:25

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma csütörtökön szankciókkal sújtott tizenhét szaúdi állampolgárt a szunnita királyság isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus újságíró halálának ügyében játszott szerepükért.

A büntetőintézkedések álatal érintett szaúdi állampolgárok között van Mohamed al-Otaibi szaúdi főkonzul, és a Hasogdzsi meggyilkolásával vádolt 15 fős csoport tagjai is. Soraikban van Szaúd al-Kahtani, Mohammad bin Szalmán szaúdi trónörökös volt tanácsadója is. A szankciók értelmében az érintettek esetleges amerikai vagyonát befagyasztják és megtagadják tőlük a hozzáférést az amerikai pénzügyi rendszerhez.

A büntetőintézkedések elrendelését megfigyelők szokatlan lépésként értékelték Washington részéről, hiszen az Egyesült Államok eddig csak ritkán folyamadott ilyen lépésekhez szövetségesével szemben.

„Cselekedeteikért felelősségre kell vonni ezeket a személyeket, akik megtámadták és brutálisan meggyilkolták az Egyesült Államokban élő és dolgozó újságírót” – áll Steve Mnuchin pénzügyminiszter közleményében. A tárcavezető hozzátette: Washington továbbra is azon lesz, hogy kiderítse a történteket, s megbünteti a felelősöket.

Mnuchin közleményében hangsúlyozta: A szaúd-arábiai kormánynak megfelelő intézkedésekkel kell elejét vennie a politikai másként gondolkodókkal és újságírókkal szembeni bárminemű támadásoknak.

Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter csütörtökön rijádi sajtótájékoztatóján kijelentette: Mohammad bin Szalmán szaúdi trónörökösnek semmi köze az újságíró meggyilkolásához. A miniszter ugyanakkor elutasította az Ankara által szorgalmazott nemzetközi vizsgálatot, mondván az ügy a szaúdi igazságszolgáltatásra tartozik.

A szaúdi ügyészség halálbüntetést kért csütörtökön öt vádlottra az ország isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt újságíró halála miatti büntetőperben. A vádirat szerint az öt vádlott a főkonzulátuson méreginjekcióval meggyilkolta, majd feldarabolta a The Washington Post szaúdi újságíróját, a testrészeit kivitték az épületből.

Az összesen 21 gyanúsítottból 11 ellen emeltek vádat eddig, de folytatódik a nyomozás a többiek szerepét illetően.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2018. november 16. 00:13
Hát az ejnye-bejnye már megvan! Így folyhat tovább az olaj!
igort
2018. november 15. 21:31
hiába no, tud kemény lenni is az usa :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!