Megújul a tízéves Fortepan

2020. január 08. 21:59

Új alapokra kerül az online archívfotó-gyűjtemény.

2020. január 08. 21:59

A Fortepan.hu archívfotó-gyűjtemény működtetői a honlapjukon azt közölték: „Akik követnek minket szomorúan láthatták, hogy az elmúlt fél évben nem került föl új fotó a Fortepanra. Ennek kizárólag technikai okai voltak. A közel tíz éves honlap teljesen elavult és a javítások sem segítettek rajta. Ideje volt kimondanunk, hogy egy új háttér-rendszert és egy új honlapot kell építenünk. Most értünk el oda, hogy nyugodt szívvel bejelenthetjük: az új Fortepan 2020. február végén elindul. Új megjelenés, új funkciók és sokkal gyorsabb működési sebesség várható. Az indulással együtt természetesen többezer új fotót is publikálunk majd. Mi nagyon várjuk már!”

A Fortepan 2010 augusztusa óta érhető el a nagyközönség számára: sok tízezer archív fotót gyűjtöttek össze a múltból, különös tekintettel a 20. századi Magyarországra, annak mindennapi életére, az egyedi, civil fotósok által megörökített pillanatokra koncentrálva.

2019-ben a Magyar Nemzeti Galériában a Fortepan fotóarchívum százezres gyűjteményének több mint 300 legizgalmasabb fotójából nyílt kiállítás.

Sok más magyar médiumhoz hasonlóan a Mandiner online és print kiadása számos alkalommal használt már fortepanos képeket a cikkek illusztrálásához.

Tamás Miklós alapító a Fortepan indulásakor készült, 2010-es interjúnkban arról beszélt: „Ezért is szeretnénk, ha ezeket a képeket olyanok is használnák, akik amúgy teljesen mással foglalkoznak. Egy adott arc, mondjuk 1914-ből ma is olyan, mintha itt ülne közöttünk. A karakter állandó szereplője ennek a századnak; ugyanolyan embereket látunk, csak egészen más tárgyi környezetben és ruhákkal, de a mosoly, vagy a kikacsintás, tekintet, az pont olyan, mint ma. Fontosnak tartottuk, hogy ne csak a politikai eseményeket és vezetőinket lássuk, hanem az otthonok és családok párhuzamos történeteit is”. 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2020. január 09. 18:19
Külföldi barátaim nagyon csodálkoznak és irigykednek a Fortepanra.
OrangeOrder
2020. január 08. 22:48
Nagy áldás. És ők nem kérnek érte még pénzt se, ellentétben (sajnos) az Arcanummal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!