Kiút a depresszióból – A Mélylevegő Projekt

2020. október 10. 12:28

Nem rosszkedv és nem lustaság. Beszélni pedig nem szégyen róla, sőt. Hiánypótló misszióba kezdett néhány pszichológushallgató Budapesten. Céljuk, hogy eloszlassák a depressziót övező tévhiteket, és támogassák az érintetteket abban, hogy szakszerű segítséghez juthassanak. A Mélylevegő Projekt alapítóival beszélgettünk arról, hogy miért is tabusítjuk még mindig a mentális betegségeket, és hogy mit is érdemes tudni a depresszióról.

2020. október 10. 12:28
null
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Elgondolkodtató statisztikát vázol fel Juhász Bettina, a Mélylevegő Projekt egyik alapítója. Ahogy elmondja, az Unióban Magyarországon a legmagasabb a felnőttek körében a depresszióval küzdők aránya, a statisztikák szerint minden tizedik honfitársunk szenved tőle. Ennek ellenére még mindig sok a tévhit a betegséggel kapcsolatban, és úgy egyáltalán a mentális zavarokról sem szívesen veszünk tudomást. Ehhez hozzájön az is, hogy még mindig nem része az egészségkultúránknak a pszichológusi szolgáltatások igénybe vétele, noha a depresszió épp a jól kezelhető betegségek közé tartozik. 

Küzdelem a mindennapok túléléséért

Pető Dorina, a projekt másik alapítótagja kifejtette, hogy általában hosszú út vezet a tünetek észlelésétől a betegség tudatosításáig, majd a szakszerű segítség igénybevételéig. Ha sokan fel is ismerik magukon a depresszió jeleit, nem tudják, hová fordulhatnak. Pedig a háziorvosnak kulcsszerepe van, ő tud beutalót adni a szakkezelésekhez, bár léteznek ingyenes pszichiátriai gondozók is, azonban ezek megbízhatósága sajnos nem vetekszik a magánszolgáltatásokéval. A diákok esetében az iskolapszichológus bír kapuőr funkcióval, ő segíthet a szakszerű ellátás felkeresésében. Sajnos azonban nem jut minden iskolába szakember, illetve az ő kihasználtságuk is alacsony. A Mélylevegő Projekt tagjai ezen is változtatni szeretnének, a terveik között szerepel egy középiskolai edukációs és készségfejlesztő program is, hiszen

a tinédzserek körében is gyakori a depresszió, amit sajnos sokan a lustasággal kevernek össze.

De milyen tünetei vannak a betegségnek? Juhász Bettina elmondja, hogy a legfontosabb tünetek között sokszor szorongást, kiüresedett hangulatot, érzelmi beszűkültséget, koncentrációs nehézségeket, folyamatos fáradtságot és lelassultságot lehet említeni. Jellemző a társas helyzetektől való visszahúzódás, pesszimizmus, reménytelenség és tehetetlenség érzése. A mindennapi teendők ellátása (kikelni az ágyból, lezuhanyozni, munkába, iskolába menni, döntéseket hozni) is óriási küzdelmet jelent a betegeknek. Ilyenkor gyakran túlélőüzemmódba kapcsol a szervezet, ami együtt járhat a testsúly ingadozásával, az alvási szokások megváltozásával és olyan elhúzódó testi panaszokkal is, amelyek nem reagálnak a megszokott kezelésekre. 
Pető Dorina arra is felhívja a figyelmet, hogy a depresszió eltérő tünetekkel jelentkezik felnőtt- és fiatalkorban: előbbieknél jellemző az apátia, állandó magányosságérzés, míg a fiataloknál  a viselkedésproblémák, ingerlékenység, extrém érzékenység is fontos vészjelzők lehetnek. Számos testi betegséget is kísérhet a depresszió: bélrendszeri megbetegedések és a rák esetében is jellemző a kialakulása.

Alapvetően három fő faktorra vezethető vissza a betegség:

a genetikai hajlamra, egy korai negatív életeseményre és egy közvetlenül kiváltó, traumatikus élményre.

Amennyiben ezek mind hiányoznak, az esély a depresszió kialakulására szinte nulla, ha azonban mindhárom faktor jelen van, akkor nyolcvanszázalékos valószínűséggel leszünk depressziósok.

A férfiakat mérgező káros stigmákról

Pálovics László, aki szintén alapítója a Mélylevegőnek, kifejti, hogy a férfiak körében ráadásul sokkal nagyobb a betegség látenciája, ugyanis

káros társadalmi elvárás, hogy egy férfi nem mutathatja a gyengeség jeleit, így nem lehet depressziós sem.

Ezt erősíti az is, hogy mások a férfiak megküzdési módjai, inkább elfojtják és nem beszélnek a saját betegségeikről. Érdekes lecsapódása ennek a jelenségnek, hogy a projekthez készített videósorozatban, ahol a depresszióval küzdők vallanak a saját harcukról, elsősorban nők vállalták, hogy kamera elé állnak. A férfiak jobbára levélben fogalmazták meg tapasztalataikat. Ez azt is jelenti, hogy más a férfiakat más úton kell megközelíteni, húzza alá Pálovics.

És milyen kezelés vár azokra, akik depressziós tüneteket észlelnek? Ahogy Pető Dorina rámutat, a pszichoterápia mellett gyógyszeres kezelés is előfordulhat, hiszen az agy kémiai működését is megváltoztathatja a betegség. Hozzáteszi, hogy a gyógyszer önmagában nem szünteti meg a depressziót, ezért mindenképp fontos mellé a szakemberrel folytatott pszichoterápia is. Juhász Bettina arra is figyelmeztet, hogy bár a depresszív időszakok lecsengése után

a betegség menetrendszerűen visszatér, ám ez megfelelő eszköztárral kezelhető,

és kevésbé tűnik majd ijesztőnek újbóli felbukkanása.

A Mélylevegő Projekt ötlete egyébként a tavaszi karanténidőszak alatt fogant meg; a négy fiatal  szakember (Juhász Bettina, Miklós Andrea, Pálovics László és Pető Dorina) azért fogott össze, hogy a pszichológiai tudást közérthetően és élvezhetően tolmácsolják a laikusok számára is. Munkájukat aktívan mentorálja egy klinikai szakpszichológus, újonnan pedig egy csapat lelkes önkéntes is csatlakozott hozzájuk. 

A pszichoedukációs tartalomgyártás mellett a már említett középiskolai programon is dolgoznak, illetve előkészítés alatt áll egy társasjáték, ami játékos formában segít információkhoz jutni a mentális betegségekről. Indítani fognak egy eseménysorozatot is, ahol olyan öngyógyító technikákkal szeretnék megismertetni az érdeklődőket, mint az autogén tréning és a progresszív relaxáció.

***

Illusztráció: Mélylevegő Projekt

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hentes
2020. október 10. 19:59
Jellemzően konzervatívok esnek bele.
antares007
2020. október 10. 17:24
Nehéz terrain,alig van jó megoldás,ha ebbe vki belezuhan,a legfontosabb talán,hogy egyedül ne akard megoldani és semmit se szégyellj rajta. Állandó beszélgetés olyannal olyanokkal,akikben van kellő erő empátia és konkrét dolgokat javasol nak.Az un.idegnyugtatók(xanax stb...) inkább ne!! Vedd magad elő és csinálj rendszeresen értelmes dolgokat,ha csak a szomszéd kutyáját simogatod, de azért ennél többre gondolok.Mindenek előtt okvetlen kezdj el vmi sportot mozgást fokozatosan ami igénybe vesz,ketten jobb ,le kell kicsit izzadni, tanulj meg levegőt venni ,folalkozz kicsit a jógával. Légy mindenképpen türelmes önmagaddal és ne cseszegesd magad,mindenkivel próbálj kedves lenni,az hangulat javító,a sok alkoholt kerülni kell, max.egy deci jó vörösbor,gondokozz el miért vagy itt ezen a csodálatos bolygón próbálj elmozdulni a materialista életszemlélettől,nem kell ennek vagy annak lenned,de ma már a fizika bizonyítja a teremtés tényét,szen meditálj.Egyél olyan kaját amibe van valami még,Mc cola energiaitalok mind mérgek,C vitamin,D vitamin 5x annyit,amit az un. orvosok mondanak.Omega 3 a legfontosabb,mert szinte mindenkinek van vmilyen gyulladása a szervezetben,az Om.3 és az Om.6 egyensúlyát kell visszaállítani.A testi és a lelki egészségért ugyanúgy meg kell dolgozni,mint a művésznek,ne lógj mindig a hülye online világon,egy két óra max.,sok sikert. Legyünk egészek testben szellemben lélekben ezt kívánom minden jóindulatú embernek.
nyugatiszél
2020. október 10. 16:31
Kemény sport, ez a legfontosabb. Kimenni a természetbe amikor csak lehet. Plusz D vitamin. Időnként hidegsokkolni a testet. Utána finom tea, jó könyv. Internet, média max. napi 30 perc, utána elzárni. Keveset enni, ünnepek alatt is ésszel fogyasztani. Zéró alkohol. Kevés kávé. Gyerekek, kutya, macska - fantasztikus képességük van az örömre, magukkal rántanak.
amaurote
2020. október 10. 15:20
némethsanyibácsi az ékszer tévét védi, csak erős gyomrúaknak: https://youtu.be/plV_hCxzRCY
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!