A képmutatás fokai: Petry Zsolt és a véleményszabadság

2021. április 11. 07:54

Szép példája a Fidesz párhuzamos valóságának, amiből már igazán jó lenne kitörni.

2021. április 11. 07:54
Pósfai Orsi

„Nem kérdés, hogy Petry kijelentései a magyar kormány menekültekkel kapcsolatos gyűlöletkeltő, mélységesen káros retorikáját tükrözik. Az edző a menekülteket bűnözőkkel, kártevőkkel azonosítja, magát teljesen függetlenítve attól, hogy mi az Európába bevándorlók tényleges valósága. Keresztény értéknek látja a kirekesztést, míg a befogadást erkölcsi leépülésnek. Mindez önmagában is elképesztő – hiába hallgatjuk ezt már legalább hat éve folyamatosan, azért érdemes mindig hangsúlyozni, hogy ez a gyűlölködés nem elfogadható és konkrét emberéletekbe kerül –, de azzal együtt különösen az, hogy Petry 17 éve él külföldön és dolgozik együtt olyanokkal, akik szintén bevándorlók.

Mindez viszont nem jelenti azt, hogy a kirúgása indokolt lenne.

Ahogy azt Schiffer András a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában kifejtette, miközben az nyilván teljesen helyénvaló, hogy ha az adott sportágra vonatkozó fair play szabályokat egy játékos megszegi a játékostársaira tett faji alapú, diszkriminatív megjegyzéssel, akkor azt a játékost elbocsátják, azonban a charta egy politikai deklaráció, aminek a  be nem tartásáért szankcionálni egy munkavállalót semmiképpen nem jogszerű. A volt országgyűlési képviselő megdöbbenését fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a németországi egyenlő bánásmód hatóságnak és a munkajogi hatóságnak se szúrt szemet Petry ügye, de szerinte a strasbourgi emberi jogi bíróságnak is van idevágó gyakorlata.

A Coca Cola, ahogy a Hertha egyik szponzora, a Nike is, abban mindenképpen élen jár az elmúlt években, hogy progresszív üzeneteket hasznosítson saját reklámkampányaiban. Ez önmagában természetesen nem probléma, sőt. Sok kézzelfogható hatásuk a marginalizált csoportok jogaira ugyan nincs, de az egyenlőség üzenetének normalizálásában lehet szerepük.

A probléma abban rejlik, hogy ezek a cégek nagyon gyakran úgy húznak be vásárlókat ezeken az üzeneteken keresztül, hogy közben saját dolgozóikat kizsákmányolják, vagy a természetet károsítják termelési módszerükkel – gyakran mindkettőt egyszerre teszik.

Ha egyszer valami csodás véletlen folytán az országot irányító elit némi önreflexión kapná magát, ezt a megütközést sokszorosan kellene éreznie saját tevékenysége okán. Az egyértelmű hazugságok és önellentmondások közepette, amikbe már jó ideje teljesen gátlástalanul gyalogol bele a kormány, Petry Zsolt ügye kifejezetten marginális. Ettől függetlenül szép példája a Fidesz párhuzamos valóságának, amiből már igazán jó lenne kitörni.”

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bauerj
2021. április 11. 09:45
Te Pósfai! Az Ep és a magyarországi liberálisok szerint Magyarországon nincs szólásszabadság, ezért vádaskodnak, 7-es cikkelyeznek. Holott neked a haja szála sem görbült az itt leírt mondanivalód miatt. Még azért sem lesz semmi bajod, hogy tudatosan hazudozol, a magyar kormány álláspontját a "szegény menekültekkel" szemben tartod gyűlöletkeltőnek. Holott a magyar kormány még az illegális bevándorlókkal szemben sem fogalmazott meg gyűlöletkeltő retorikát, és a menekültekkel szemben meg pláne nem. Na de Németországban hol a véleményszabadság? Aminek alapelve, hogy senkit nem érhet hátrány a véleménye miatt! Hát pontosan látjuk, a Ptry-féle esetből, hogy ott nincs véleményszabadság. A Donáth meg a Cseh kardoskodni fog az ep-ben Németország elítéléséért? Persze, ez csak költői kérdés volt... Nyilván nem. Mert ti annyira hülyék vagytok, hogy ezt az ellentmondást sem veszitek észre, és boldogan bégettek a vaskos kettős mérce láttán is. Tipikus cselédtempó.
Dénia
2021. április 11. 09:26
Én ebben az írásban a párhuzamos valóságokat emelném ki. Erről van szó. Olyan szinten élünk párhuzamos valóságokban, hogy hiába mondjátok egyik-másik közületek, hogy mégsem kóser az, hogy egy sportolónak kötelező ideológiailag korrektnek lenni különben repül, mégiscsak egyetértetek ezzel, mer az Orbán. Pedig ez tényleg nagyon durván és radikálisan komcsi tempó. Döbbenetes.
nempolitizálok
2021. április 11. 09:21
Azért a jövőre nézve elég ijesztő, hogy ezeknek a libsiknek Németország a minta. Az itteni libernyákok gazdaságilag is szarok és mindezt a szólásszabadság korlátozásával próbálnák elfedni. Azért egyben bízom, ez régen csak úgy működhetett, hogy idegen tankok fedezték őket.
kulakman
2021. április 11. 09:18
Hogy is mondta Orbán , a jobboldal mindig szélső, a bal mindig közép, van-e ennél tömörebb megfogalmazása az elítélendő liberalizmusnak??? Ha ők mondhatják ,hogy a kommunizmus jó én meg nem mondhatom ,hogy rossz akkor az mi véleménydiktatúra azt meg nem engedi az alkotmány! De megfordítom ,hogy még érthetőbb legyen, szerintem a Horthy kor aranykor volt a szocializmus meg nem , na erre varrjon gombot kicsi lány!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!