Virginia visszanyerve: lázadva győz az amerikai jobboldal

2021. november 06. 12:01

Az iskolai LMBTQ-propaganda erőltetése és a koronavírus-járvány gyenge kezelése ütött vissza a kormányzó demokratákra a Virginia állambeli kormányzóválasztáson, ami egy Biden eddigi elnökségéről kiállított rossz bizonyítvány is egyúttal. A demokraták máris attól tartanak, hogy az elővárosi középosztály visszatér a Republikánus Párthoz.

2021. november 06. 12:01
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az Egyesült Államok keleti partvidékén, közvetlenül Washingtontól délre elterülő Virginia államban az elmúlt 40 év alatt csak három ízben tudta a négyéves kormányzói mandátumot megnyerni a jobboldal. Szövetségi állami szintű választást 2009 óta nem nyertek itt a republikánusok. Négy évvel ezelőtt a demokratapárti kormányzójelölt 9 százalékkal győzte le jobboldali riválisát,

Joe Biden pedig 10 százalékos különbséggel győzött itt a tavalyi elnökválasztáson.

Ezek a száraz adatok, amelyek mind abba az irányba mutattak, hogy 2021-ben újra a papírforma valósuljon meg, vagyis a Demokrata Párt győzelme.

Nyár eleje óta a közvélemény-kutatók folyamatosan mérték a két nagy párt jelöltjének a támogatottságát, és bár eltérő különbséggel, de szinte mindig a demokrata párti Terry McAuliffe győzelmét mutatták a felmérések. Egészen október utolsó hetéig, a voksolás előtti tíz napban ugyanis a republikánus Glenn Youngkin átvette a vezetést – és a november másodikai választási nap igazolta a megfordult trendet.

Glenn Youngkin republikánus párti kormányzójelölt szónokol egy nappal a választás előtt, november elsején a Chesterfieldben tartott választási nagygyűlésen

 

Viták és kampánytémák

A két esélyes kormányzójelölt két nyilvános vitát tartott szeptember 16-án, illetve 28-án. A viták fő témái a járványkezelés, az abortusz, a klímahelyzet és a gazdaság állapota voltak.

– A járványügyi vitában Youngkin bírálta Joe Biden elnök nemrég aláírt rendelkezését, miszerint minden szövetségi alkalmazottnak, a nagy állami cégek munkavállalóinak és alvállalkozóinak kötelezően be kell oltatniuk magukat. A republikánus jelölt szerint az elnöknek erre nincs felhatalmazása,

az egyén jogát az oltakozáshoz, illetve az oltás fel nem vételéhez nem lehet korlátozni.

McAuliffe viszont támogatta Biden döntését, sőt, támogatta azt a kezdeményezést is, hogy a 12 éven felüli gyermekek beoltását is el kell kezdeni. A demokratapárti jelölt szerint ellenfele oltásellenes kampányt folytat, ezt azonban Youngkin visszautasította.

– Az abortusz kérdésének aktualitást adott a Texas államban szeptember elsején hatályba lépett új abortusz törvény, amely büntetni rendeli a művi terhességmegszakítást a magzat hathetes kora, illetve szívhangjának észlelése után. A republikánus kormányzójelölt erre reflektálva elmondta:

bár maga életpárti, egy ilyen szigorú szabályozást ő sem támogatna,

bizonyos esetekben – mint amilyen a nemi erőszak, a vérfertőzés vagy amikor az anya élete veszélybe kerül a terhesség miatt – lehetővé tenné az abortuszt. Demokratapárti ellenfele magát a női jogok kérlelhetetlen támogatójának nevezte, ő teljesen a nők egyéni döntésére bízná, hogy élnek-e a terhességmegszakítással vagy sem, bizonyos megkötésekkel akár a terhesség harmadik trimeszterében is. 

– A klímahelyzettel kapcsolatban Glenn Youngkin leszögezte: a klímaváltozás ellen minden energiapolitikai eszközzel harcolni kell, de a szektornak nem szabad a politikai ígéretek foglyává válnia. Terry McAuliffe pedig azt lebegtette be, hogy vezetése esetén Virginia állam oly módon állna át a tiszta (zöld) energia felhasználására, hogy 2035-re ez dominálná már a helyi energiaszektort.

– A vitákban szóba került Donald Trump is: a demokratapárti jelölt megpróbálta ellenfelét Trump embereként láttatni, Youngkin azonban nem ijedt meg a sztereotipizálástól, és nyíltan kimondta, hogy

ha a volt elnök 2024-ben újra a konzervatívok elnökjelöltje lenne, ő támogatná.

Terry McAuliffe demokrata párti kormányzójelölt üdvözli támogatóit a richmondi választási nagygyűlésen november elsején

 

A fő ok: a maszk, a faj és a gender

A járványhelyzet új helyzetet teremtett az amerikai politikában: sok elemző egybehangzó véleménye, hogy Donald Trump bukását a járvány nem megfelelő kezelése okozta, a szavazók megbüntették az intézkedésekkel kiváró elnököt. Joe Biden sem kerülheti e sorsát: minden jel arra mutat, hogy a demokratapárti kormányzat számára is ez a neuralgikus ügy lesz a legfőbb támadási felület.

A járványhelyzet ugyanis az amerikai családokat kiemelten érinti, hárommillió nő kényszerült feladni munkáját, hogy a távoktatásban otthon segítse gyermekét/gyermekeit az egészségügyi óvintézkedések miatt bezárt iskolák helyett. A statisztikák szerint

a távoktatás tovább növelte az egyenlőtlenséget az oktatásban:

a tanulási nehézségekkel küzdő, a fogyatékkal élő, a szegényebb családokból származó, a fekete vagy hispán gyerekek egyre jobban lemaradnak – érdekes módon ezen társadalmi csoportok alkotják a Demokrata Párt törzsszavazói rétegét.

És ezek a rétegek most frusztráltak, érzik, hogy

vesztesei a jelen helyzetnek – pedig a pártjuk van kormányon.

Virginia államban hagyományosan jó színvonalúak az állami iskolák, megbízható oktatás zajlik ezekben, egyenlő feltételeket teremtenek a különböző rétegekből érkező diákok számára. A járványhelyzet azonban ezt a kiszámíthatóságot megszüntette. A pedagógus szakszervezetek támogatták az átmeneti iskolabezárásokat, a szülők pedig egyre elégedetlenebbek lettek – az állam kormányzója pedig nem foglalt állást, a szülők nagy részét felháborítva. Az oktatás ügye lett tehát a legégetőbb politikai kérdés a novemberi kormányzóválasztás kampányában.

A republikánusok kampánya még egy problémára hívta fel a figyelmet, amely szintén az oktatás területén jelent feszültséget a szülők körében. Ez pedig az oktatási intézményekben zajló ideológiai nevelés vitatott gyakorlata, konkrétan a történelemórákon tanított kritikai fajelmélet amely a fehérek rasszizmusának veszélyeit ecseteli, illetve az LMBTQ-ügyekkel kapcsolatos érzékenyítés. A demokrata McAuliffe ugyanis azzal kampányolt, hogy megválasztása esetén

engedélyezni fogja, hogy az állami iskolákban kiskorú diákoknak LMBTQ-tartalmú érzékenyítő foglalkozásokat tartsanak

a szülők tudta és beleegyezése nélkül.

Az államban nyár óta több botrány is felborzolta a kedélyeket: egy középiskolában egy tinédzser fiú, aki „genderfluidként” a lány WC-k használója volt, a mellékhelyiségben megerőszakolt egy diáklányt; szülők felháborodva jelentették az iskolaszékeknek, hogy több középiskola könyvtárában pedofil, pornográf tartalmú irodalom is megtalálható a polcokon; az iskolaszéki gyűléseken szülők között tettlegesség is kialakult a parázs ideológiai vita hatására.

A demokraták virginiai kormányzóválasztási fiaskójának fő oka tehát az, hogy az amerikai elővárosok lakói, a középosztálybeli családok többsége erre a folyamatra nemet mondott, gyerekeik védelme érdekében egyszerűen leszavazták a kiszámíthatatlanságot, a rendetlenséget és a woke-őrületet, az urnáknál ellene voksoltak az ezt képviselő demokratapárti jelöltnek. Az adatok pedig azt mutatják, hogy

ezen szavazók jelentős része  egyébként liberális választópolgár, akik egy éve még Bident támogatták,

az iskolaügyi káosz miatt azonban most átszavaztak a konzervatív megoldások ígérő republikánus jelöltre.

A republikánus Glenn Youngkin ünnepel a kormányzóválasztás másnapján Chantillyben

 

Politikai következmények

A Demokrata Pártban a váratlan virginiai vereség után komoly feszültség támadt, mivel a virginiai példa akár országos tendenciát is jelezhet, és ha más államokban is hasonlóan elcsúszott az említett társadalmi rétegek pártpreferenciája, akkor az

rossz ómen a kormánypárt számára egy évvel a nagy jelentőségű félidős kongresszusi választások előtt

– az ugyanis éppen azért van beépítve az amerikai alkotmányos rendszerbe, hogy az elnöki ciklus felénél a választóknak lehetősége legyen véleményezni a kormányzat teljesítményét. Ha 2022-ben a „virginiai eset” országos szinten megismétlődik, Biden elveszítheti kongresszusi többségét, úgy pedig nagyon nehéz lesz kormányoznia a ciklusa második két évében 2024-ig.

A Republikánus Párt a virginiai fejleményekből azt olvasta ki, hogy

az amerikai társadalomban bekövetkezett egy fordulat: a woke-kultúra káros hatásait egyre több szavazó ismeri fel,

ezt a visszahatást pedig a konzervatív narratívák erősítésére, szavazói csoportok visszahódítására lehet felhasználni. A republikánus Glenn Youngkin mérsékelt, céltudatos, értékelvű kampányt folytatott – felmutatta a konzervatívok társadalmi-gazdasági programját, életszerű megoldásokat javasolt a vitatott kérdésekre, és személyében is egy nyugodt, kiszámítható politikai vezető benyomását keltette – éles kontrasztban a korábbi republikánus elnök, Donald Trump megosztó figurájával.

A bevált receptet lehet használni majd a jövő évi félidős kongresszusi választásokon; ott fog kiderülni, hogy országos szinten valóban megjelent ez a hangulatváltásra utaló tendencia, vagy csak egy helyi, virginiai jelenségről volt szó.

 

Nyitókép: A republikánus párti Glenn Youngkin választási győzelmét ünneplik támogatói Chantillyben november 3-án

fotó: MTI

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marcus Gravius
2021. november 07. 08:45
Márky zay cigány...
Abraxos
2021. november 07. 07:39
Lets go Brandon!
nempolitizálok
2021. november 06. 16:05
Csengtek le libsik. Ez csak a kezdet.
Akitlosz
2021. november 06. 14:10
Richmond lenne az ország fővárosa, ha létezne az ország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!