Húszan a választás tétjéről, elemzői vita, turizmus háború idején és Giro d’Italia – megjelent az új Mandiner!

2022. március 31. 08:00

Milyen következménye lenne egyik, illetve másik oldal számára egy vereségnek az elemzők szerint? Reális opció Paks II. visszamondása? Megadja-e a kegyelemdöfést a szomszédságunkban dúló háború a fővárosi turizmusnak? Transzneműség a sportban, román egység a háború kapcsán és Buvári Tamás filmrendező – itt az új Mandiner!

2022. március 31. 08:00
null

Miért fontos, hogy részt vegyünk a választáson? Milyen irányba menjen az ország április 3. után? Mi az eltelt évtized mérlege? Címlapos összeállításban művészeket, sportolókat, a tudományos élet szereplőit és közéleti személyiségeket – mások mellett Csókay András idegsebészt, Gyurta Dániel olimpikont és Sótonyi Pétert, a Professzorok Batthyány Körének elnökét – kértünk arra, mondják el, ők miért mennek el szavazni vasárnap. 

Vezércikkünket, az Első karaktert Szalai Zoltán főszerkesztőnk jegyzi arról, szerinte mi a mostani választás tétje. 

Közélet

Hogyan hat az orosz–ukrán konfliktus az április 3-ai országgyűlési választásra? Milyen következménye lenne egyik, illetve másik oldal számára a vereségnek? Mi várható a népszavazáson? Közélet rovatunkban vitainterjút olvashatnak Mráz Ágoston Sámuellel és Závecz Tiborral a megváltozott kampányról, esélyekről és vitakultúráról. 

Összeállításunkban bemutatjuk, hogy melyek a billegő körzetek, ahol az eredmények eldönthetik a választást.

A Miniszterelnökség miniszter- helyettesével, Orbán Viktor kormányfő politikai igazgatójával az ukrán–orosz háborún kívül beszéltünk az energetikai szuverenitásról, az uniós forrásokról és a baloldal üzenetéről. 

Miért nem létezhet örök béke? Lánczi András filozófus a háború kapcsán ír a nagyhatalmak versengéséről.

„Még soha ekkora tere nem volt annak, hogy baloldali szavazók is realizálják: az ország biztonságának garanciája bizony a jelenlegi kormányzat” – írja publicisztikájában Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. 

Külhon & Külföld 

Provokációk sora éri az ukrajnai és az erdélyi magyarságot, a legkülönbözőbb erőknek lehet érdekük a helyi társadalmi és politikai feszültségek szítása. Külhon rovatunkban Demkó Attila biztonságpolitikai szakértőt és Pászkán Zsolt politológust kérdeztük. 

A bukaresti kormányzattól az RMDSZ-en át a szélsőjobboldali AUR-ig teljes egységben sorakoztak fel a romániai politikai erők az orosz agresszió elítélése mellett, egyúttal feltétlen lojalitásukat fejezték ki a nyugati szövetségeseknek. Összeállításunkat külföld rovatunkban olvashatják. 

Alvino-Mario Fantini, a The European Conservative főszerkesztője a konzervatívok előtt álló kihívásokról ír publicisztikájában.  

Precedens & Makronóm 

Transzneműség a sportban – Precedens rovatunkban a magyar úszó esetével foglalkozunk, aki megüzente a közvéleménynek:

„A háború egy dózis pragmatizmust fecskendezett az Európai Unió ereibe” – írja Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Központjának vezetője véleménycikkében.

Megadja a kegyelemdöfést a szomszédságunkban dúló háború a fővárosi turizmusnak? Makronóm rovatunkban szálláskörképet olvashatnak Schumicky Balázs apartmankiadási szakértővel. 

A rovatban Takáts Előd, a Corvinus rektora ír arról, hogy a háború által elindított gazdasági változásoknak miért lehet a nyertese is Magyarország.

Sport

Idén Magyarországon lesz a Giro d’Italia rajtja. Az esemény nagykövete szerint hazánk történelmi lehetőség kapujában áll, és Valter Attila kimagasló teljesítménye felteheti a koronát a magyar rendezésre – Sport rovatunkban Stephen Roche-csal olvashatnak interjút.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely Andrew Phillips – J. C. Sharman: Outsourcing Empire című könyvét ajánlja, amely az országként működő vállalatok és a vállalatként működő országok történetét vizsgálja közelebbről.

2002 és a jelen között épp két évtized feszül: mi maradt meg azokból az időkből mára? – veti fel a kérdést jegyzetében Constantinovits Milán.

A tevékeny, cselekvő szeretetben feltétlenül hiszek, ez tartja meg a közösségeket, és adja az erőt ahhoz, hogy a látszólag lehetetlennek tűnő dolgok is megvalósuljanak – mondja Buvári Tamás filmrendező. A veszprémi SzeretFilm Stúdió vezetőjével a Budapesten kívüli életről, a jézusi áldozathozatalt frissen tartó példákról és a pillanatban meglelt örömről beszélgettünk Élet rovatunkban. A tárcát Hegyi Zoltán írta. 

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatójának kampányzáró írását olvashatják, amelyben az elhíresült beszédét ért kritikákra is reagál. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!