Netfüggőség, pánikzavar, cancel culture – Hogyan őrizzük meg napjainkban mentális egészségünket?

2022. április 28. 20:48

Pszichés betegségekről és hangulatzavarokról; mély szakmaisággal, fiatalos stílusban. Kézbe vettük az Elmerülőt.

2022. április 28. 20:48
null
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Napjainkban az önfejlesztő és pszichológiai témájú könyvek aranykorát éljük. Kevés azonban az olyan kiadvány, amely szakmai megalapozottsággal, ugyanakkor a közérthetőség igényével foglalkozik a mentális rendellenességekkel (ilyen volt például a lapunk által is bemutatott Otthonról hoztuk). És ezek közt is kifejezetten ritkán találkozunk olyan munkával, amelyik átfogó képet igyekszik nyújtani a mentális egészségünket fenyegető, leggyakoribb civilizációs ártalmakról.

Az Elmerülő címmel, a Libertine Könyvkiadónál megjelent munka viszont épp erre tesz sikeres kísérletet: összegyűjti, és könnyen befogadható stílusban tárgyalja a különféle, korunkban jellemző pszichés zavarokat. A kötetet összeállító Mélylevegő Projekt egy egyetemista pszichoedukációs kezdeményezésből nőtte ki magát (tavaly e hasábokon beszélgettünk velük). A csapat pszichológushallgatókból szerveződött, akik a karanténidőszak alatt azért fogtak össze, hogy napjaink legfontosabb pszichés zavaraira

közérthetően, kreatív formavilággal tolmácsoljanak tudományos megalapozottságú válaszokat.

Mi sem mutatja jobban, hogy igény mutatkozik a tevékenységükre, mint az a beszédes tény, hogy elsődleges platformjukon, az Instagramon több mint 117 ezer(!) követővel rendelkeznek.

A projekt szakmai tartalmáért Juhász Bettina, Miklós Andrea és Pető Dorina felel, ők írták az Elmerülő egyes fejezeteit is. A könyv befogadhatóságát, az olykor megrázó témák hangulati oldását sajátos képiség segíti, ami a csapat negyedik tagjához, Pálovics Lászlóhoz kötődik.

Az Elmerülő témapalettáját tekintve az olyan, már szinte közkeletű mentális problémáktól, mint a depresszió, a szorongás, a szuicid hajlam vagy a pánikzavar elvezet a köztudatba újabban beszivárgó pszichés jelenségekig is. Így megjelenik az elsősorban, de nem kizárólag a digitális világban szövődő kapcsolatokat hirtelen lezáró ghosting (eltűnés) effektus, az okostelefon-függőség vagy az információs cunami következtében kialakuló érzékszervi túlterhelődés.

Különösen érdekes és hiánypótló a cancel culture jelenségének pszichológiai szempontú bemutatása is,

hogy a társadalmi normaszegés (vagy egy cselekedet, jelenség, ám akár műalkotás annak való láttatása) a tabusítással és az intenzív negatív kampánnyal tulajdonképpen szándékaitól ellentétes hatást vált ki. A gyűlöletkeltés nem szünteti meg az elítélni kívánt jelenséget, és a legtöbb esetben nem készteti cselekedetének tényleges átértékelésre az elkövetőt. Sőt, gyakorta megerősíti tette helyességében, és ellenérzéseket szülhet a kívülállókban is.

A közérthető stílus mellett a könyv kiemelkedő erénye, hogy minden pszichés betegség esetén megoldási utakat is kínál, vagy legalább felvázolja az első, kiúthoz vezető lehetséges lépéseket. A komolyabb mentális zavarok esetében ugyanis elengedhetetlen a csak szakember által biztosítható segítségnyújtás. Így az utolsó fejezetben részletesen olvashatunk a különféle terápiás eljárásokról és a pszichés támogatás széles tárházáról. 

Ha úgy érezzük, minket vagy környezetünket közvetlenül nem is érintik a pszichés betegségek, akkor is érdemes kézbe venni az Elmerülőt, hiszen a minket körülvevő világ számos jelenségét is könnyebben értelmezhetjük általa.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!