Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Amerikai fegyver lövedékének darabjait találták meg a levegőbe repített orosz börtön körül

2022. július 31. 17:53

Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított.

2022. július 31. 17:53
null

Az olenivkai börtönt, ahol ukrán hadifoglyokat őriztek – elősorban a Moszkva által nácinak tartott Azov ezred volt katonáit – pénteken rakétacsapás érte. Az épület gyakorlatilag teljesen megsemmisült a tűzben, a helyszínen egy amerikai HIMARS rakétavető lövedékének darabjait találták meg.

Oroszország meghívta az ENSZ és a Vöröskereszt szakértőit, hogy vizsgálják ki a börtönre mért rakétacsapás körülményeit, amelynek következtében több mint ötven ukrán hadifogoly vesztette életét – közölte vasárnap a védelmi minisztérium. Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet első helyettese a közösségi médiában vasárnap azt írta, hogy Moszkva közölte António Guterres ENSZ-főtitkárral: az olenivkai incidens ügyében nemzetközi szakértők bevonásával indul vizsgálat. 

Az orosz védelmi minisztérium a támadást nyílt ukrán provokációnak minősítette, amelynek célja az ukrán katonák megfélemlítése és a megadásuk megakadályozása. Gyenyisz Pusilin, a szakadár – és a nemzetközi közösség túlnyomó többsége által el nem ismert –Donyecki Népköztársaság vezetője azzal hozta összefüggésbe a támadást, hogy a foglyok elkezdtek az ukrán vezetésre terhelő vallomást tenni.

Kapcsolódó

Találat ért egy donyecki börtönt: 53 hadifogoly meghalt, az oroszok és az ukránok egymásra mutogatnak

Kijev azt állítja, Moszkva a kínzások nyomait szerette volna eltüntetni. Bővebben is érdekel...

(MTI)

Nyitókép: FADEL SENNA / AFP

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kivancsijani
2022. augusztus 01. 18:43
Szerintem az oroszok szándékosan dezinformálták az ukránokat (mondjuk elhintették, hogy orosz tiszti laktanya), az ukránok meg szétlőtték... Ami biztos, hogy a teljes igazság nem fog kiderülni, mint ahogy Bucsáról sem. Vagy majd talán 10 év múlva.
masikhozzaszolo
2022. augusztus 01. 11:36
Kellene annyi időre egy tűzszünet, amíg minden kilőtt Kalasnyikov lőszer ballisztikai vizsgálatát elvégzik, és hogy éppen kinél volt a Kalasnyikov. Ez hosszú béke árnyékát vetitené előre.
Dezsőke
2022. augusztus 01. 08:23
békét
Menhetten
2022. augusztus 01. 07:14
Az ukránok próbálkoznak az orosz erők szeparálásával, elvágásával, körbekerítéssel és az oroszok erők kivéreztetéséve. Herszon várost eleve kontraproduktív lenne az ukrénoknak szétlőni, és az már nem egy Izjum vagy Liszicsanszk méretű település. A HIMARS elég precíziós, és ott vannak a többiek, M777-es, Cezar, stb is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!