Béke

2023. április 09. 11:07

A nyugati ember és mi sem, nagyon nagyon régen nem nézünk már magunkba.

2023. április 09. 11:07
null
Bálint Botond
Bálint Botond

„Megtanultunk együtt élni a háborúval, és azokkal a szavakkal, kifejezésekkel, amelyek a következményeit jelölik, magyarázzák. Gazdasági válság, szankciók, infláció, hadifoglyok, elesettek, hősi halottak, sebesültek, frontkórház, fegyvergyártás, hadiipar, lőszer, légvédelmi rakétarendszerek, vadászképek, fronton harcoló kárpátaljai katonák, geopolitika, hatalmi átrendeződés, álhírek, dezinformáció, rakétatámadás, siklóbomba, nukleáris fenyegetés és még számtalan más. Átfordult a világ, már a háború a megszokott napi rutin, a bahmuti hadijelentésekre egy pillanatra, igaz tényleg csak egy pillanatra, mindenki odafigyel.

A nagy háborúk idején, így mesélték nekem, nagy- déd- és ükszüleink sokszor érezték úgy, egy-egy pillanatra, hogy Isten elhagyta a világot, a sorsára hagyta. A kereszténység ünnepei, így a húsvét is, világosan beszélnek az ember problémáiról, arról, hogyha Isten magára hagyná a világot, mit is lennénk képesek még tenni magunkkal. Arról, hogy mire van szükségünk ahhoz, hogy élhessünk, hogy békében élhessünk. A XXI. század húsvétjai, talán már a XX. század végének ünnepei is arról szóltak, szólnak, hogy elfelejtettük, Jézus és az előző generációk tapasztalatai mit is üzentek nekünk az életről, a boldogságról, a túlélésről, a magunkkal szembeni és a mindenki mással szembeni kötelességeinkről. (...)

Sajnos az elmúlt évtizedek Békéje nem a közös művünk volt, csak egy történelmi véletlen, a csillagok szerencsés együttállása, hozzászoktunk, hogy nem kell tennünk semmit érte, van az magától. Most derül ki, hogy mennyi embernek, mennyi mindent kellene tennie érte, hogy újra meglegyen, nem mint milliónyi áldozat élete és sokmilliónyi szenvedő és gyászoló szenvedése által kivívott győzelem eredménye, hanem mint a jóakarat és józan ész diadala a gonosz fölött. Ezt most nem Isten teszi velünk, hanem mi tesszük egymással és magunkkal. A nyugati ember és mi sem, nagyon nagyon régen nem nézünk már magunkba. Imára nem hallgató hatalmas erőket engedtünk elszabadulni, akik nagyon is emberi teremtmények, akiktől nekünk kell megmentenünk magunkat és mindenki mást is.”

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. április 09. 21:12
Hát ez nem sok,Botika..
Box Hill
2023. április 09. 19:43
Hatévestől felfele látszik, hogy csak 8-ban való részvételig mutatja a listát.
Gyugyesz
2023. április 09. 14:24
A háborút a nyugati ember filmekből, hírekből és videojátékokból ismeri. A béke magától értetődő. Következésképp egy távoli, vagy egy virtuális valami az ingeküszöb alatt van. Ami meg magától értetődő, azt nem kell megbecsülni. A nyugati életforma tehát helytelen, mert nem ismeri fel a valódi értékeket.
Box Hill
2023. április 09. 13:52
Békét várni Európától? Az EU halálos értékeire példa: Az 1480 és 1940 között európaiak által vívott 278 háborúban a következő volt a fő résztvevők aránya: Angolok 28 (EU) Franciák 26 (EU) Spanyolok 23 (EU) Oroszok 22 Osztrákok 19 (EU) Törökök 15 Lengyelek 11 (EU) Olaszok 9 (EU) Svédek 9 (EU) Németek 8 (EU) Hollandok 8 (EU) (Forrás: Keeling: Gruesome Harvest (Borzalmas betakarítás), 1992, 131.old.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!