A nyári monszun időszakát éljük: Pártai Lucia az erős zivatarokról a Mandinernek

2023. június 11. 17:38

Gyöngyöstarjánnál két ember halálát okozta a községre lezúduló nagy mennyiségű csapadék. Mire számíthatunk és egyáltalán, milyen időjárási folyamat szemtanúi vagyunk? Ezt kérdeztük Pártai Luciától, a népszerű meteorológustól.

2023. június 11. 17:38
null
Sal Endre
Sal Endre

„Medárd, az úgynevezett európai nyári monszun időszaka. Ilyenkor az európai kontinens belseje az egyre nagyobb napállás, egyre nagyobb napenergia-bevétel miatt egyre jobban felmelegszik. A felmelegedő felszín a hő egy részét pedig átadja a felette lévő levegőnek. A meleg levegő kitágul, felemelkedik, és ha elég nagy a nedvességtartalom, a feláramlás közben megindul a felhőképződés. A felszínközi meleg levegőben még láthatatlan nedvesség felfelé haladva a magasban, az egyre hidegebb levegőben kicsapódik, ez a felhőképződés.

Minél magasabbra képes feltörni a zivatarfelhő, annál hevesebb lehet a belőle kizúduló eső, felhőszakadás” – magyarázza Pártai Lucia, az eumet.hu ügyvezető igazgatója.

Pártai Lucia. Fotó: Facebook/Pártai Lucia
Pártai Lucia. Fotó: Facebook/Pártai Lucia

A kutatások mutatják, a Medárd napjához kapcsolódó népi megfigyelés az egyik legpontosabb, ám a meteorológus tartja, a 40 napos esőt nem úgy kell érteni, hogy akkor 40 napig a mi lakóhelyünkön biztosan esni fog. Pártai Lucia szerint villámárvízre leginkább hegyek vagy dombok völgyeiben, vagy épp aluljárókban lehet számítani, de az sem mindegy, hogy az adott hegy vagy domb mennyire tudja lassítani a lezúduló csapadékot, amely ilyenkor

akár 30-60 liter is lehet négyzetméterenként.

Egy erdő, a természetes fás közeg kissé le tudja lassítani az aljnövényzet és a fák segítségével a lezúduló vizet, de egy kopár hegy fölött kialakuló zivatar nagyobb eséllyel okoz villámárvizet, ráadásul nagy mennyiségű hordalékkal. Fontos megelőző feladat lehet a városokban, falvakban és a völgyekben, városi aluljárókban is a csapadékelvezető rendszerek kapacitásának bővítése, hiszen egy-egy felhőszakadás méretű zivatargóc kialakulásának – különösen Medárd idején – megvan az esélye.

 Nyitókép: A Szuha-patak áradása miatt elárasztott utcák Ecsegen. Fotó: MTI/Komka Péter

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2023. június 11. 18:25
De legalább szúnyogból volna kevesebb!
budapesti
2023. június 11. 18:08
"Mondhat, amit akar, ez is csak az elsivatagosodás újabb jele."
olajfa1
2023. június 11. 17:52
Tavaly szárasság volt azért volt "globális felmelegedés"... most sok a csapadék... most azért van "globális felmelegedés"... "Ha van rajta sapka azért, ha nincs rajta sapka azért verjük meg a kisnyulat"!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!