Egy kocsi áráért vették meg a régi magyar könyvet

2023. június 10. 15:27

Nem kevesebb, mint 5 millió forintért kelt el a Hereditas Antikvárium árverésén Méliusz Juhász Péter tudományos munkája.

2023. június 10. 15:27
null
Sal Endre
Sal Endre

A kötetet Méliusz Juhász Péter írta, aki élete nagy részében Debrecenben volt lutheránus lelkész. Nem mellékesen ő az első magyar református imakönyv megalkotója is. Méliusz ötmillióért eladott kötete az első magyar nyelvű természettudományos munkának tekinthető, s ez adja a különlegességét.

A könyv növényhatározó és orvosi munka egyszerre, hiszen a különböző növények jótékony hatásait is ecseteli.

A könyvet 1578-ban nyomtatták Kolozsvárott, (nem mellékesen, akkoriban csak ott adtak ki magyar nyelvű munkákat) Heltai Gáspárné műhelyében. A kutatók szerint amúgy nem ez volt Méliusz kötetének első megjelenése, már 1573-ban kinyomtatták, ám azokból a példányokból egy sem került elő az idők során. A „Herbarim az faknac füveknec nevekröl, természetekröl és hasznairól” című könyv egy-egy példánya közgyűjteményekben fellelhető, ám árverésen a legritkább esetben. Ezért is fordulhatott elő, hogy valaki nem sajnált ötmillió forintot fizetni érte.

Nyitókép: Méliusz Juhász Péter könyvének címlapja. Fotó: Wikipedia

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyezega
2023. június 11. 17:28
Hihetetlen hogy ilyen olcsón lopták el a könyvet, amúgy meg miért nem közkincs a tartalma? Tán valami belterjes zsidó virtschaft által kelt el? Megfenyegették a tulajdonost tán? Sose fogjuk megtudni...
Zsolakomarom
2023. június 10. 18:08
Mar a legolcsobb Suzukit se lehet 5 millaert megvenni, hala az Orkbanflationnek
balbako_
2023. június 10. 17:12
Hasonmás kiadásban megjelent és nekem megvan ez a könyv. Nagyon jó kézbe venni.
Welszibard
2023. június 10. 17:08
Egy majdnem ősnyomtatványért, magyar nyelvű könyvritkaságért, valóban kevés a kikiáltott összeg. (1500. dec 31-ig ősnyomtatvány). Ráadásul, remélem, védetté fogják nyilvánítani- lévén, hogy magyar nyelvű - és nem vihetik ki az országból, mint az angol és USA katonák a bagdadi múzeumok lerohanásakor az értéke régészeti kincsek ezreit, melyeket máig sem szolgáltattak vissza a jogos tulajdonosnak, az iraki államnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!