Michael Knowles: A nyugati elit a demokrácián liberalizmust ért

2023. július 31. 15:38

Sokat dicsérte a magyar kormányt az MCC Feszten tartott előadásán az amerikai politikai kommentátor.

2023. július 31. 15:38
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A fordítás pontos, de a címet megváltoztattuk mivel a demokraták itt liberálisok – kezdte előadását az MCC Feszten, Esztergomban a nagyszínpadon Michael Knowles, a Miért is szavazzunk a libernyákokra? című, Alapjogokért Központ által kiadott könyv szerzője. A könyv üres lapokból áll.

Ezt is ajánljuk a témában

Knowles kifejtette: emlékszik, hogy a 2018 választások után, amikor a magyarok a nagyszrű Orbánra szavaztak, azt írták, hogy ez veszélyes a demokráciára. A New York Times azt írta, a demokrácia haldoklik Magyarországon. De miért? Mert a népek olyasvalakire szavaztak, akik a média nem szeret. Amikor ők demokráciáról beszélnek, nem a demokráciára, hanem a liberalizmusra gondolnak, ami nem azonos a demokráciával – tette hozzá az amerikai politikai kommentátor.

Hozzátette, hogy szerte a nyugaton azt mondták a népek: nem. Példái voltak Trump, a Brexit és  Orbán. Knowles elismerően mondta: a magyarok konzisztensen a liberálisok ellenségeire szavaznak. Magyarországra támogatta a családalapítást, a gyermekeket, megvédte őket, és a saját népére helyezte a hangsúlyt a bevándorlás helyett. Semmi extra, józan ész, de pont elég, hogy a világ másik felén felkapják a vizet a liberálisok. 

A liberálisok elbizonytalanítják az embereket a házasságot és a családalapítást illetően, támogatják az abortuszt. A liberális rend semlegesnek tartja magát, de nem az. Egyes célokat támogat, más célokat ellenjavall. A gazdasági térben az önzést támogatja – fejtette ki. – A szabadság liberális elképzelése ellentétes a szabadság klasszikus elképzelésével. A nyugati liberálisok a drogok egész garmadáját szeretné liberalizálni, Magyarország pedig szembe megy ezzel. Aki a liberális koncepció szerint szabad, az a vágyai rabszolgája. 

A szabad nevelés, a hét szabad művészet célja a klasszikus szabadságeszményre való nevelés, nem úgy, mint a mai nyugati egyetemeken, amelyek nem szabaddá teszik a diákokat, hanem a bűnök rabjává. A szólás- és lelkiismereti szabadság nem célok önmagukban. Minden iskolának tanítania kell valamit. Mire tanítjuk a diákokat? A válasz nem lehet minden és nem lehet semmi. Minden kultúra tisztel valamit. A kultúra, ami a pénzt imádja, materialista lesz. Amelyik Istent imádja, az átistenül – fejtegette Knowles. 

Mint magyarázta: a magyar családpolitika teljesen kiakasztotta a nyugatot, legyen szó baloldaliakról vagy libertáriusokról, mivel ők individualisták. Ez a politika nem laissez-fair, mivel bizonyos célok érdekében cselekszik. Azok a nemzetek, amelyek individualista politikát folytattak, szó szerint haldokolnak. Magyarország más utat választott. Ez a különbség egy alapvető filozófiai különbségből fakad. A liberálisoknak az ember egyed, a konzervatívok számára politikai állat. A konzervatívok szerint az emberi természetet kell kiteljesíteni, ami társas. 

Végül Michael Knowles kitért a transzneműség kérdéskörére. A liberálisok individualisták, annyira, hogy még azt is elérték, hogy az embereket elválasszák a saját testüktől: ez a transzgenderizmus. A transz átmenet, nemváltás egy rituális öngyilkosság, ami után az előző nevet szó szerint „halott névnek” (deadname) hívják. Ez a lélek elválasztása a testtől. A létrejött test az ellenkező nem groteszk karikatúrája. Holott az ember test és lélek egysége, a kettő nem választható el egymástól probléma nélkül. Látszik, hogy a politika itt antropológiai alapokon nyugszik. De nincs középút: vagy lehet nemet váltani, vagy nem. Vagy lehet ellenkező nemű testbe születni, vagy nem lehet. De ha a transzgenderizmus téves, akkor az mindenki számára téves, és ha téves, akkor nem kellene tolerálnunk senki esetében, mert akkor a hazugság szerint való élést támogatjuk. A transzgenderizmust el kellene tüntetni a közéletből teljes mértékben. A lányok nem lehetnek fiúk. 

Mint megjegyezte: a média azt állította, hogy genocídiumot akar, aztán kénytelenek voltak módosítani a szalagcímeket. De miért tették ezt? Mert nem tudtak mit mondani az érveire. A eszméknek következményei vannak, a rossz eszméknek pedig rosszak a következményei. 

Knowles leszögezte: Magyarország nyíltan szembefordult a liberalizmussal, amikor Orbán Viktor azt mondta, illiberális demokráciára van szükség. A huszadik század közepéig egyébként a „liberális demokrácia” kifejezés nem nagyon fordult elő a politikai szakirodalomban. A nyugati nemzetek keresztény nemzeteknek gondolták magukat. A magyar miniszterelnök is deklarálta, hogy Magyarország kereszténydemokrácia. Magyarország lelke ma kereszténydemokrata. 

Magyarország tíz éve felismerte, hogy ma nem az a fő kérdés, milyen eszmék ütköznek, hanem hogy számítanak-e egyáltalán az eszmék: határok, nem, test. Nem vagyunk szabadon lebegő lelkek, megtestesült lelkek vagyunk. Orbán felismerte, hogy akkor lehet túlélni, ha visszatérünk a keresztény gyökerekhez – zárta beszédét Michael Knowles amerikai politikai kommentátor az MCC Feszten.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. augusztus 09. 09:02
“Libernyákokhoz eljutnak egyáltalán ezek a gondolatok ???” - kérdi Piros. Nem tudom, de miért is kéne, hogy eljussanak? Sztem a liberális demokrácia elfogadja - tudomásul veszi - a történelmi (!) tényt, hogy az emberek közössége a lényeges kérdésekben egynemű, és közben a kevésbé lényegesekben meg nem. És ennek az ellentmondó állapotnak kínál egy viszonylag békés közösségi formát, ahol nem különítik el, zárják be, nem gyilkolják meg a hitükben, szexuális vonzalmukban, viselkedésükben, szokásaikban, érdeklődésükben stb., stb. eltérő egyéneket, ha a közösség által elvárt tevékenységükben (munkájukban, hétköznapjaikban) megfelelően teljesítenek. Ennyi. A többi ezúttal, mint itt Szerzőé többnyire, meg ezé az alaké is, csak egy rejtett ideológiát (a vallási dogmákat) leplező szánalmas szellemi erőlködés. Amit, ha bevallaná, akkor azt mondhatnánk rá, hogy “…jó, jó, csak azt ott elfelejtetted felmosni, de majd utána meghallgatunk…”
Zokni
2023. augusztus 09. 08:37
Ennyi? Ez jutott már csak? Scruton, a “világhírű”, elhunyt és egy olyan “szerző” jutott, aki már nem is akar érvelni, csak ostoba jelszavakat, mint vádakat (individualista, transzgender, abortusz, individualista stb.) hoz elő, mintha azok elegendőek lennének egy világnézet leírására, mely az embert - “Embert” - célozza meg? Egy üres lapokkal teli könyv, mint érvek halmaza?
Farkas Piroska
2023. augusztus 01. 10:35
Libernyákokhoz eljutnak egyáltalán ezek a gondolatok ??? Vagy maradnak a buborékjukban ?
szeekely
2023. július 31. 17:29
"A liberálisoknak az ember egyed, a konzervatívok számára politikai állat. " SaJtohuba?! Vagy pontatlan forditas? Mit mondott valojaban itt az eloado?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!