Aggódik az EU – ezúttal Azerbajdzsán miatt

2013. október 03. 18:39

Az azerbajdzsáni választások közeledtével az ellenzékkel, a civil szférával és a független médiával szemben folytatódó politikai nyomásgyakorlás miatt fogalmazott meg aggályokat csütörtökön az Európai Bizottság. Füle és Ashton a vélemények sokszínűségének biztosítását is várja Azerbajdzsántól.

2013. október 03. 18:39

A Catherine Ashton uniós külügyi főképviselő szóvivője és Štefan Füle bővítési biztos nevében megfogalmazott közleményben az EU több olyan fejlemény miatt ad hangot aggodalmának, amelyek „mind a választásokat megelőző időszakra, mind az emberi jogok és politikai szabadságjogok általános helyzetére hatással lehetnek”.

Az aggasztó események sorában említi a közlemény az ellenzék, a civil szféra és a média képviselőinek megfélemlítését, kétségbe vonható vádak alapján történő letartóztatását, a nemzetközi normáknak, valamint a gyanúsítottak és vádlottak jogainak semmibevételével történő elzárásokat és ítéleteket.

Az EU elvárja, hogy az azeri hatóságok gyors, átlátható és tisztességes vizsgálatokat folytassanak ezeken a területeken, Baku vállalásaival összhangban” – hívja fel a figyelmet a közlemény. Az állásfoglalás ezt különösen annak érdekében tartja fontosnak, hogy az október 9-i azeri elnökválasztás szabad és tiszta légkörben legyen lebonyolítható.

Kulcsfontosságú, hogy a vélemények sokszínűségének lehetősége biztosított legyen, beleértve a választási folyamatot is” – hangsúlyozta Ashton és Füle szóvivője. Egyidejűleg közölték: az EU készen áll, hogy segítsen Bakunak nemzetközi kötelezettségei betartásában. Utaltak arra is, hogy az Unió a jövőben is figyelemmel kíséri az emberi jogok érvényesülésének helyzetét Azerbajdzsánban.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. október 03. 21:43
Az eju Tuvaluért mikor fog aggódni????
liberálzöld.
2013. október 03. 21:25
Ramil Safarov döngő léptekkel hallad a vörös téren és vállán fényesen villog az új acél balta....
Laibach
2013. október 03. 18:51
Majd az eu kikéri a szakértelmünket Azerbajdzsánnal kapcsolatban, mi meg segítünk nekik, hiszen Azerbajdzsán a második hazánk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!