Európát választja Ukrajna?

2013. december 12. 20:27

Ukrajna hamarosan aláírja a társulási megállapodást az Európai Unióval, jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Szerhij Arbuzov ukrán miniszterelnök-helyettes. Az EU segítséget nyújt Ukrajnának, hogy teljesítse az IMF-megállapodáshoz szükséges feltételeket.

2013. december 12. 20:27

„Részünkről megvan a politikai akarat” - jelentette ki Arbuzov, kitérve viszont a konkrét válasz elől arra a kérdésre, hogy mikor írhatják alá a dokumentumot. Majd ha minden nyitott kérdést sikerül tisztázni, válaszolt az ukrán politikus, aki ugyanakkor közölte: bízik abban, hogy sikeres lesz a közös munka az unióval a társulási megállapodás megvalósításával kapcsolatos nyitott kérdések tisztázására, amelyek között elsősorban a kereskedelmi természetű ügyek rendezését tartotta szükségesnek.

Stefan Füle közölte: megegyeztek abban, hogy útitervet készítenek a társulási egyezmény megvalósításához, valamint az EU segítséget nyújt Ukrajnának, hogy teljesítse az IMF-megállapodáshoz szükséges feltételeket. Kétoldalú egyeztetést kezdenek, hogy azonosítsák a megvalósítással kapcsolatos minden problémát, közölte Füle, aki szerint az utóbbi napokban túlzott számokat lehetett hallani arról, hogy milyen költségekkel járna Ukrajna számára az egyezmény megvalósítása.

Ezek a számok nem a tényeken alapulnak, alaptalanok, húzta alá Füle. „Az üzenetünk az, hogy a társulási megállapodás a mi ajánlatunk Ukrajna és népe számára. Ez az ajánlat továbbra is érvényes, az EU készen áll, hogy aláírja, amint az ukrán hatóságok is készen állnak erre, és elkötelezettségüket tettekkel bizonyítják” - szögezte le.

Füle aláhúzta, hogy az EU készen áll, hogy a társulási megállapodást alapján segítséget nyújtson Ukrajnának a modernizációhoz. Ennek érdekében az EU az IMF által nyújtandó kölcsönt is hajlandó kiegészíteni, mondta. A szomszédságpolitikáért felelős biztos mindazonáltal aláhúzta, hogy számokról, összegekről nem esett szó a megbeszéléseken, ám világossá tették az ukrán fél számára, hogy most is az EU segíti a leginkább Ukrajnát, a támogatás pedig csak egyre nagyobb lesz a Brüsszelben csak többért többet-elvnek nevezett megfontolás értelmében, ami azt jelenti, hogy Brüsszel minél több gazdasági és politikai előrelépést, reformot lát, annál több segítséget hajlandó nyújtani.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
S0ma
2013. december 13. 15:02
Ahogy elnéztem, a tüntetőknek sikerült elérniük, hogy porig alázzák az elnöküket. Készülnek a brüsszeli cukrászok!
pitypang1125
2013. december 13. 09:21
Szerencsétlenek! Ha eddig nem voltak elég szegények, majd most azok lesznek! Elönti majd a piacaikat az úniós áruk tömege, a még meglévő munkahelyeiknek meg annyi!
hátakkor
2013. december 13. 06:16
A nyugati bankok már készülnek a speciálisan Ukrajnának szánt "alacsony törlesztőösszegű" hitel konstrukcióikkal..
1120
2013. december 13. 01:04
Először is... Nem EURÓPÁT, hanem az EU-t. (Nagy különbség!) Másodszor. Ha egyáltalán... Könyörgöm: nézzen már valaki rá egy térképre! Már csak geopolitikai okokból sem teheti meg Ukrajna, hogy Oroszországnak hátat fordítson! Meg aztán: Ukrajna 48 milliós lakosságából 10 millió az orosz, akiknek a zöme az ország keleti részén és a Krím fsz.-en élnek. Ha Ukrajna mégis a teljes euroatlanti integrációt választja (EU, NATO), akkor az csak jelentős területi veszteségekkel fog menni... 10 millió oroszt ezek nem fognak bevinni az EU-ba, az "hétszentség"... Nem lenne esetleg ésszerűbb az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz csatlakozniuk? (De.) No persze a csődközeli helyzetbe jutott ország számára nyilván kidolgoztak az IMF-nél egy "konszolidációs tervet"... Ezt akarják? Ezért fagyoskodnak? Ezért hallgatnak inkább egy bokszolóra, ahelyett, hogy lehiggadnának és végre elgondolkodnának egy kicsit országuk távlatairól? Janukovics tényleg nem egy észkombájn, de az ő politikájának nincs alternatívája. És a legfontosabb kérdés továbbra is az, hogy MI LESZ A 10 MILLIÓS UKRAJNAI OROSSZAL ? Merthogy erről megdöbbentően kevés szó esik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!