Transznisztria is csatlakozna Oroszországhoz

2014. március 18. 11:00

A Moldova keleti felén, az ukrán határ mentén található szakadár terület, Transznisztria is csatlakozni szeretne Oroszországhoz a hivatalosan nem létező állam parlamentje elnökének kijelentése szerint.

2014. március 18. 11:00

Az Ukrajna nyugati határa mentén fekvő szakadár moldovai tartomány, Transznisztria Oroszországhoz csatolását kezdeményezte a helyi parlament elnöke. Mihail Burlea az orosz parlament alsóháza elnökéhez, Szergej Nariskinhez fordulva kérte: Moszkva vizsgálja meg a terület Oroszországhoz való csatlakozásának lehetőségét – írja a Főtér.ro a Publika.md portálra hivatkozva.

A mintegy 500 ezer fős népességű, zömmel orosz ajkú polgárok lakta Transznisztria 1990-ben kiáltotta ki függetlenségét. Ezt követően rövid háborút vívott Moldovával, amelyet követően 1992-ben olyan békemegállapodás született, amely nem biztosít Moldovának lehetőséget arra, hogy beleszóljon a transznisztriai ügyekbe.
 
A Dnyeszteren Túli Köztársaságot mindazonáltal egyetlen ország sem ismeri el, még Oroszország sem. Moszkva ugyanakkor támogatja a tiraszpoli rezsimet, olyannyira, hogy a területen állandó jelleggel állomásoznak orosz csapatok. Iurie Leancă moldovai miniszterelnök nemrég a Katalóniáéhoz hasonló, széles körű autonómiát ajánlott fel Transznisztriának, ám a de jure nem, de facto viszont független terület vezetése nem fogadta kedvezően.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2014. március 18. 15:28
Annyit mindenesetre sikerült elérnie a Nyugatnak, hogy Oroszország puskalövés nélkül bővülget. Marad a Nyugatnak a maradék koldusszegény Ukrajna. Marad az arcoskodás, a fenygetőzés, pár repülő Litvániában, egy romboló a Fekete tengeren. Köznem németek, franciák,britek fosnak az oroszországi befektetéseikért. A vagyon nyugati befagyasztása az ő pénzecséiket is lehűti a nagy orosz télben. Oszt lehet venni 30-40 százalékkal drágábban, hajón szállított amerikai gázt. Amihez még a terminálok sincsenek kiépítve.
Akitlosz
2014. március 18. 13:32
" Bukovina 1940-ben került Ukrajna kötelékébe, és az Ukrajnához csatolás körülményei miatt óhatatlanul szélesebb regionális geopolitikai folyamatok túszává válhat most, beleértve a Dnyeszter-menti rendezést és a határos Moldovát. Bukarestben egyre hangosabban beszélnek arról, hogy le lehetne mondani Dnyeszter-mentéről Moldova és Románia uniójának gyors megvalósítása, vagy legalábbis Chisinau uniós csatlakozása érdekében. " Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_28/Ukrajna-geopolitikai-pasziansz-2602/
Gregorius
2014. március 18. 13:29
Na már csak ez kellett. Úgy 25 éve az egyik orosz hadsereg valahogyan ottragadt ezen a területen, minden hadianyagraktárával együtt és eszük ágában sem volt csatlakozni az akkor alakuló Moldáviához. Azóta valahogyan megvannak, bár senki sem ismeri el őket hivatalosan függetlennek. Az, hogy valamilyen korridorral (Ukrajnán át) Oroszországhoz csatlakozzanak, annak kicsi az esélye. Előbb utóbb meg kellene oldani ezt a helyzetet is, de nem hinném, hogy most lenne az ideális időpont. [Az orosz mellett egy rakás moldáv (román..) és ukrán is lakik ott..]
Akitlosz
2014. március 18. 13:26
Helyes helyes. Így Moldova is könnyebben tudna csatlakozni Romániához. Sőt Bukovina is. Kárpátalja pedig Magyarországhoz. Zajlik a történelem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!