Húzóerő a szomszédos országok fejlődése Magyarországnak is

2014. november 24. 22:00

Szabó László államtitkár szerint Magyarország számára is húzóerő a szomszédos országok fejlődése. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta: a Közép-Európai Kezdeményezés országait aggasztja az ukrán konfliktus, és kiállnak Ukrajna területi egysége mellett.

2014. november 24. 22:00

A szomszédos országok fejlődése Magyarország számára is húzóerő, mivel számos piaci lehetőséget kínál – hangoztatta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) konferenciáját követően hétfőn Bécsben.

Az államtitkár elmondta, hogy a szervezet valamennyi tagját aggasztja az ukrán konfliktus, és a KEK tagországai egyöntetűen kiálltak Ukrajna területi integritása mellett. Az államtitkár hangsúlyozta: az ukrajnai válság nem rajzolta át a KEK stratégiáját, gazdasági együttműködési projektjei változatlanul működnek, hiszen a szervezet célja nem a politikai, hanem a gazdasági háttértámogatás. Az államtitkár elmondta, hogy a konferencián elismerősen nyilatkoztak a 2013-as magyar elnökségről, és elhangzott, hogy a január elsejétől hivatalba lépő macedón elnökség folytatni kívánja a magyarok által elkezdett irányt, vagyis a térségi gazdasági együttműködés élénkítését. 

A politikus szerint a magyar elnökség ideje alatt láthatóvá vált a KEK, hiszen csaknem harminc rendezvényen 2500 vezető politikus, gazdasági szakember és szakértő képviseltette magát. Szabó László a magyar elnökség fontos eredményének nevezte a kereskedelmi és ipari kamarák, valamint a kis- és középvállalkozások együttműködését, és a nemzeti nagyvállalatok képviselőinek rendszeres találkozóit. 

Magyarország elnökségének ideje alatt egy 2014-től 2016-ig tartó akciótervet fogadtak el, amelyben szorgalmazzák a nem uniós tagok integrációjának elősegítését, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos projektek megvalósítását és a kulturális sokszínűség megőrzését. Az államtitkár elismerésnek nevezte, hogy a magyart követő osztrák elnöki ciklusokban ezeket a törekvéseket erősítették. 

A visegrádi négyek, a Duna Régió Stratégia és a KEK szervezeteiben erős pozíciókkal rendelkezik Magyarország, ezért geopolitikai és gazdasági helyzetének további erősödésére lehet számítani – tette hozzá. Szabó László hangsúlyozta: a KEK-nek jelentős szerepe volt az unióhoz legutóbb csatlakozó államok felvételében, és ugyanezt a segítséget szeretnék megadni a mostani jelölteknek is. 

A hétfői bécsi konferencián a szervezet 25 éves megalakulásának évfordulójára közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a KEK eddigi sikereit és eredményeit méltatták. Továbbá közös memorandumot írtak alá a Nemzetközi Korrupcióellenes Akadémiával (International Anti Corruption Academy – IACA) és a Balti-tengeri Államok Tanácsával (Council of the Baltic Sea States – CBSS). 

A KEK 1989. november 11-én jött létre. A már tizennyolc tagországból álló szervezet célja a nyugat-balkáni és kelet-európai térség együttműködésének erősítése, az üzleti kapcsolatok fejlesztése, a demokratikus átalakulás, valamint az európai integráció segítése. A soros elnökei tisztet tavaly Magyarország, idén Ausztria tölti be. A KEK projektjeit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) támogatja. A szervezet központja Triesztben van, a főtitkári tisztséget Giovanni Caracciolo di Vietri tölti be.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2014. november 25. 07:38
Hát, ha már mi nem fejlődünk szart se, legalább a szomszédok húzzanak kicsit maguk után.
pitypang1125
2014. november 25. 01:24
"Szabó László államtitkár szerint Magyarország számára is húzóerő a szomszédos országok fejlődése." Nos ez igaz! Egy szépen teljesítő közép Európában vagyunk érdekeltek. Még akkor is ha a hőn szeretett nyugat olyan sikeresen egymásnak is ugrasztotta a kisebb nemzeteket!
3M..
2014. november 24. 22:13
Ma már harmadszor álltak ki Ukrajna területi egysége mellett. 1920-ban összesen nem álltak ki ennyiszer, Magyrország területi egysége mellett. Remélem ez esetben nem azt kell figyelni amit mondanak. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!