Obama azt szeretné, ha maradnának a Moszkva elleni szankciók

2015. június 06. 09:15

Nem szabad engedni az Oroszország elleni szankciók jelenlegi szintjéből – erről igyekszik majd meggyőzni Barack Obama a vasárnapi G7 találkozó európai résztvevőit. Ugyanakkor sem az USA, sem az európai vezetők nem terveznek újabb szankciókat, amennyibe nem eszkalálódik jelentősen a helyzet Kelet-Ukrajnában.

2015. június 06. 09:15

Az Oroszország elleni szankciók mellett való kitartás fontosságáról igyekszik majd meggyőzni az európai vezetőket Barack Obama amerikai elnök a G7-csoport vasárnap kezdődő bajorországi csúcstalálkozóján, azzal érvelve, hogy Moszkva megsérti az ukrajnai tűzszüneti megállapodást – derült ki a Fehér Ház előzetes tájékoztatásából. Az amerikai elnöki hivatal tisztségviselői aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a minszki fegyvernyugvási megállapodás és a Moszkva ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedések miatt Kelet-Ukrajnában a héten kiújultak az erőszakcselekmények. 

Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a telefonos háttér-tájékoztatón kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „számítása nem változott meg teljesen” Ukrajnával kapcsolatban, és hogy az „orosz agresszió” közepette a szankciók fenntartása a helyes irány, mert azok elrettentően hatnak a még agresszívabb fellépéssel szemben, de időre van szükség, amíg azok kifejtik hatásukat. Példaként hozta fel, hogy Irán tárgyalóasztalhoz ültetéséhez évekre volt szükség.

Azért fontos fenntartani a szankciókat, hogy azokat a nemzetközi jogot és a nemzetközi normákat folyamatosan megsértő országok ne csak olyan egyszeri büntetésnek tekintsék, amelynek lejáratát képesek kivárni” – mondta Rhodes. Sürgette a nyomásgyakorlás folytatását és annak demonstrálását, hogy a transzatlanti egységen nem keletkeztek repedések, és hogy Oroszország számára a költségek növekedni fognak.

Az uniós államok vezetőinek a nyáron kell eldönteniük, hogy meghosszabbítsák-e a szankciók hatályát és Obama a Münchentől 100 kilométerre fekvő Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau) erre fogja bátorítani őket. Ugyanakkor, hacsak nem következik be a kelet-ukrajnai válság jelentős eszkalálódása, a jelek szerint sem az Egyesült Államok, sem az EU nem hajlik a gazdasági büntetőintézkedések szigorítására. 

Charles Kupchan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának európai ügyekért felelős főigazgatója szerint nincs változás Oroszország Ukrajna-politikájában, ugyanakkor Ukrajna sem fásult bele a konfrontációba. Szavai szerint Washington nem zárja ki annak lehetőségét, hogy „előbb vagy utóbb az oroszok be fogják tartani a minszki megállapodásokat” és hogy a konfliktust diplomáciai eszközökkel lehet majd lezárni. Mint mondta, az, hogy ennek érdekében hogyan gyakoroljanak nyomást Oroszországra, a tárgyalások témája lesz az elmaui kastélyban. 

Stephen Harper kanadai miniszterelnök a csúcsot megelőzően kijelentette: Oroszországot nem szabad visszaengedni a G7-be, amíg Putyin az elnök. Kanada és Japán kormányfője a csúcstalálkozó előtt felkeresi Ukrajnát.

Barack Obama a találkozót megelőzően külön tárgyal majd Angela Merkel német kancellárral és beszédet mond majd Krun alpesi faluban. Külön találkozik majd David Cameron brit miniszterelnökkel és Haider al-Abádi iraki kormányfővel is, aki részt vesz majd az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel szembeni fellépés megvitatásán.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2015. június 07. 08:37
Az USA taktikája: rúgni néhányat Oroszországba és víz alá nyomni Európát.
Akitlosz
2015. június 06. 14:49
"amennyibe" S ezért még fizetést is kapnak az MTI-ben! Általános iskolások különbül fogalmaznak, mint az MTI alkalmazottai.
magnamater
2015. június 06. 13:24
Máig nyögjük az árát annak, hogy harcoltunk az ördög birodalma, a Szovjet Unió ellen! Ami szörnyű bűn volt akkor, hogyhogy most erény lett?Hisz Sztálinhoz képest Putyin egy angyal! Amerika csak nyert a magyarokon, a legkitűnőbb emberanyag menekült innen 56-ban,s 89 haszna is Amerikába csapódott le, nem kellett költeni többet kommunistaellenes tevékenységre, nálunk csak a gazdaság lett tönkretéve. És mit kaptunk érte Amerikától? A génkezelt szója gyógyszerbe,konzervbe, húskészítményekbe bele van keverve,a hülye magyarokkal mind meg van etetve.
kálmi
2015. június 06. 12:31
Naná, hogy azt szeretné, sőt ki szeretné végre tűzni az amerikai zászlót a Kreml tetejére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!