Véget ért a túszdráma Burkina Faso fővárosában

2016. január 16. 09:40

Legalább húszan meghaltak, és tizenöten megsérültek, amikor turbánt viselő fegyveresek pokolgépet robbantottak, majd egy kávézóban lövöldözésbe kezdtek Burkina Faso fővárosában. A támadók a lövöldözés után a népszerű Splendid Hotelbe mentek, ahol túszokat ejtettek, és több embert megöltek. A hatóságok a francia és amerikai különleges erőkkel együtt megkezdték a túszok kimentését. A támadást az Al-Kaida vállalta magára.

2016. január 16. 09:40

Péntek este autókat robbantottak Burkina Faso fővárosában, majd elfoglaltak egy szállodát, amely népszerű a nyugati diplomaták és az ENSZ alkalmazottai körében is. A merényletekben húsznál is többen haltak meg. Francia és amerikai különleges erők bevonásával hajnalban a hatóságok megkezdték a szálloda visszafoglalását. Az Euronews harminchárom, míg az Index több mint hatvan túsz kiszabadításáról ír az ouagadougoui Splendid szállodából. 

A fegyveresek először két autóba rejtett pokolgépet robbantottak a négycsillagos szálloda előtt. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a robbanás után több fegyveres berontott a Capuccino kávézóba, és a benttartózkodók közül többeket megöltek. A turbánt viselő, világos bőrű, és nem burkinai faso-i nyelven beszélő merénylők ezután támadták meg a négycsillagos szállodát. 

A Splendid Hotelben az elkövetők túszokat ejtettek, majd elbarikádozták magukat. Innen sikerült egyes sajtóhírek szerint harminchárom, mások szerint több mint hatvan embert kimenteni. A túszok közt volt egy miniszter is. Az akcióért először az al-Kaida maghrebi szervezete vállalta a felelősséget, azonban később másik két terrorszervezet is magára vállalta az akciót.

Harminc ember hallhatott meg, a sérültek száma elérheti ötvenet is

A túszmentő akció megkezdése után az az információ terjedt el, hogy a túszejtők 30 embert öltek meg a hotelben, és azt üzenik: „Ezzel álltunk bosszút Franciaországon és a hitetlen Nyugaton”.

A terrortámadásban megsérültek számáról is eltérő becslések vannak, a számuk 15 és 50 között lehet. Az egyetemi kórház vezetője 15 sérültről beszélt, akiket elláttak, sebeiket lövések és esések okozták. A sebesültek között van egy európai nő is.

Az országban este 11 órától reggel 6-ig kijárási tilalmat rendeltek el. Az Euronews szerint ez az első alkalom, hogy a Burkina Faso-i fővárosban, Ouagadougouban fegyveresek civilekre támadtak, noha az ország északi szomszédjában, Maliban legutóbb tavaly novemberben volt hasonló támadás.

Frissítés: Véget ért a túszdráma

Az Euronews és az MNO információi szerint is véget ért a Burkina Faso-i túszdráma. A hatóságok közel 130 túszt szabadítottak ki a hotelből, ahol a terroristák elbarikádozták magukat. A CNN arról számolt be, hogy nem csak az utcai fegyveresek támadhattak, mert előző este többen vendégként jelentkeztek be a szállodában.

A nyugat-afrikai ország belügyminisztere szombat délelőtt jelentette be, hogy „három terroristát, köztük egy arab és két fekete-afrikai fegyverest megöltek”. Simon Compaoré miniszter elmondta: a hotelből 126 túszt szabadítottak ki, köztük legalább 33 sérültet. Hozzátette: egy másik szállodában, ami a kávézó mellett van még zajlik a terrorakció felszámolását célzó művelet. Egyelőre nem tudni, pontosan hányan haltak meg a merényletekben.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alizka
2016. január 17. 15:26
http://888.hu/article-a-terror-heterol
alizka
2016. január 17. 15:06
úgyis ki lesznek csinálva a szemetek, jól írja a 888 http://888.hu/article-a-terror-heterol
Morgen
2016. január 16. 15:03
Ide vezet a féktelen kizsákmányolás és a fegyvereladás. A nemzetállamok további gyengítése pedig háborúhoz vezet.
Békanász a hasadon
2016. január 16. 12:07
Valaki állandó izgalmi állapotban akarja tartani a világot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!