Államilag irányított doppingolással vádolja Oroszországot a WADA

2016. július 19. 08:59

A 2014-es szocsi téli játékokról lefolytatott vizsgálat eredményei alapján államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot a WADA. A 97 oldalas jelentésben minderről bizonyítékok is vannak a vizsgálatot vezető Richard McLaren közlése szerint. Az állítások annyira súlyosak, hogy elképzelhető: már a riói olimpiától is eltiltják az orosz sportolókat. Erről kedden születik döntés. Oroszország természetesen tagadja a vádakat, Vlagyimir Putyin azért bejelentette: átmenetileg felfüggesztik azokat, akik szerepelnek a jelentésben.

2016. július 19. 08:59

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokról lefolytatott vizsgálatának eredményeit, melyek nyomán államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

Richard McLaren, a WADA-nyomozás vezetője hétfőn Torontóban bejelentette: a 97 oldalas anyag számos bizonyítékot tartalmaz a csalássorozat központi szervezéséről és az orosz sportminisztérium főszerepéről. „A minisztérium irányította, ellenőrizte és felügyelte a manipulációkat, melyekben részt vett a belföldi titkosszolgálat és az élsportolók edzőcentruma is” – közölte a kanadai szakértő, hozzátéve, több ezer adatot értékeltek ki, és kitörölt adatokat is helyreállítottak.

A vádak szerint több orosz sportoló is doppinggal szerzett aranyérmet Szocsiban és 15 orosz dobogós használhatott tiltott szereket.

A sportolók italába keverhették a szereket

Oroszország tagadta a vádakat. A leleplezést elindító Grigorij Rodcsenkov, a felfüggesztett moszkvai laboratórium korábbi vezetője – aki az Egyesült Államokba költözött – azt mondta, hogy az orosz titkosszolgálatok kicserélték a sportolók mintáit, illetve hogy ő személyesen készített olyan szert, amelyet a férfi sportolók viszkijébe és a nők martinijébe kevertek bele.

A WADA-jelentés szerint a moszkvai és szocsi laborban 2012 és 2015 között legalább 643 pozitív doppingminta „tűnt el” és lett később negatív. A meghamisított minták mintegy 30 sportágat érintenek, 139 esetben atlétákat, 117 esetben pedig súlyemelőket.

Lehet, hogy mégis eltiltják Riótól az összes oroszt

Craig Reedie WADA-elnök felszólította a Nemzetközi Olimpiai és Paralimpiai Bizottságot, hogy vegyék fontolóra az orosz sportolók kizárását a riói játékokról. Emellett azt ajánlotta, hogy tiltsák ki az orosz kormánytagokat a nemzetközi sporteseményekről, köztük az augusztusi olimpiáról is.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a 2014-es téli olimpiával kapcsolatos vizsgálat eredményeinek nem lesz következménye a riói játékokra. Hétfői közleményében ugyanakkor leszögezte: „sokkoló és példátlan” támadás érte a sporttársadalmat és az olimpiai eszmét, ezért a NOB nem fog visszariadni attól, hogy a legsúlyosabb büntetést rója ki az érintett személyekre vagy szervezetekre. A NOB végrehajtó bizottsága keddi konferenciabeszélgetésén dönt az első intézkedésekről.

Mivel Oroszországban nem működik megbízhatóan a doppingellenes rendszer, az orosz sportolók csak egyedi engedéllyel vehetnek részt a riói olimpián. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség korábbi döntése értelmében az orosz atléták nem indulhatnak nemzetközi versenyeken, így a riói olimpián sem.

Putyin is megszólalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök felhívta a figyelmet, hogy a jelentés csupán egy ember vallomásán alapszik. Közleményében úgy fogalmazott: az olimpiai mozgalom komoly törés előtt áll, ami a közeljövőben bekövetkezhet. Leszögezte, a doppingnak nincs helye a sportban, mivel veszélyezteti a versenyzők életét és egészségét. Az államelnök hozzátette, hogy a WADA-jelentésben nevesített személyeket átmenetileg felfüggesztik, egyben részletes és objektív információkat kért az ügynökségtől.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2016. július 20. 07:15
a szocsi téli olimpia eredményeinek döntő része a kgb által vezérelt doppigcsalásra épült, nagyon kellett az eremény putyinnak,már akkor világos volt,hogy fél éven belül bedől a teljes gazdaság és ha nem talál ki valami ujat,akkor elkerülhetetlen a szociális robbanás. Nos ezt követően történt meg az udvarias...krimi annekszió. Vagyis egy még förtelmesebb hazugság kezdete.
ciprióta
2016. július 20. 07:08
a jelenlegi orosz rezsim a képmutatásra, csalásokra és hazugságözönre épül, ezért napjai meg vannak számlálva. A következményekért pedig az orosz nép felel, joggal ,mert még mindig önként és dalolva hagyja,hogy hülyét csináljon belőle a führer.
jappó
2016. július 19. 10:30
Hagyjuk már ezt a szerecsenmosdatást! Józan ésszel senki sem állíthatja, hogy az orosz téli sportok eredményei annyit javultak 4 év alatt, hogy az összetettben több mint 10 helyet javítottak... És igen,a WADA egy korrupt szervezet lehet, illetve nincs megfelelő eszköze a csalók ellen,de ne csináljunk már úgy, mintha amcsikat nem kaptak volna el:Ben Johnson,Marion Jones például. Armstrongot a közvélekedéssel szemben nem ők kapták el.
Tintamin
2016. július 19. 10:09
Kommunista diktatura. A regi jo ndk hahyomanyai ujra elnek Oroszorszagban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!