A nácizmusról szóló művek kapták a legjelentősebb francia irodalmi díjakat

2017. november 06. 13:55

A német nagyiparosoknak a náci Németországban betöltött szerepéről szóló regény kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést.

2017. november 06. 13:55

A német nagyiparosoknak a náci Németországban betöltött szerepéről szóló regény, Eric Vuillard L'ordre du jour (Napirend) című műve kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat – jelentették be hétfőn Párizsban.

Az Actes Sud kiadó gondozásában megjelent 160 oldalas szöveg Hitler hatalomra kerülésétől az Anschluss kulisszatitkain keresztül mutatja be, hogyan támogatta habozás nélkül a német nagyipar a náci háborús gépezetet. A másik legjelentősebb francia irodalmi elismerést, a főként formai újításokért adományozott Renaudot-díjat a zsűri Olivier Gueznek ítélte La disparition de Josef Mengele (Josef Mengele eltűnése) című regényéért.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2017. november 06. 19:59
Vegyük Hitler pártja, a Nemzeti Szocialista Német Munkás Párt (NSDAP) programjának néhány részletét, amiből kitűnik, hogy egy magára valamit is adó tőkés, pláne finánctőkés, nem remélhetett sok hasznot: 11. pont. Megszüntetjük a nem munkával keresett jövedelmeket. Megtörjük a bérleti rabszolgaságot. 13. pont. Követeljük az államosítását minden trösztösített iparágnak. 14. pont. Követeljük a profit szétosztását a nehéziparban. 17. pont. Olyan földreformot követelünk, ami nekünk megfelel ... és megakadályozását a földre vonatkozó minden spekulációnak. (Forrás: Jonah Goldberg: Liberal Fascism, Doubleday, 2008. 411-12.old.)
SilentBob
2017. november 06. 16:07
Csoda hogy nem olvas senki?
luisbathhelena
2017. november 06. 16:02
Ah. Ismét egy aktuális mű- miközben már a szájukig ér a szar. Feltehetően a kollaboráns Vichy Franciaországról egy szó sem lesz benne.
Rugo
2017. november 06. 15:15
Nem a nácizmus, hanem az iszlám fogja Franciaországot elpusztítani. Mindkettő totalitárius eszme, de van némi különbség is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!