Hillary Clintont a belfasti Queen's Egyetem kancellárjává nevezték ki

2020. január 02. 19:59

A volt demokrata elnökjelölt elmondta, hogy régóta „gyengéd szeretettel” viseltetik Észak-Írország iránt.

2020. január 02. 19:59

Hillary Clinton volt amerikai külügyminisztert és a Demokrata Párt  korábbi  elnökjelöltjét a belfasti Queen's Egyetem kancellárjává nevezték ki. Ezt az amerikai politikus közleményben hozta nyilvánosságra csütörtökön.  

A közleményben Clinton „nagyszerű” és „kiváltságos” ténynek minősítette a felkérést, s emlékeztetett arra is, hogy régóta „gyengéd szeretettel” viseltetik Észak-Írország iránt. Személyében először lesz női kancellárja az intézménynek. A kinevezés azonnali hatályú és öt esztendőre szól. Hillary Clinton az egyetem 11. kancellárja lesz. Elődje, Tom Moran tavaly hunyt el.

A kancellári megbízatás többnyire reprezentációs feladatokkal jár, például a diplomaosztó ünnepségek vezetése, vagy az egyetem képviselete külföldön. Hillary Clinton, akinek az egyetem 2018-ban tiszteletbeli címet is adományozott, egyben az alkancellár, Ian Greer professzor tanácsadója is lesz.

Hillary és férje,  Bill Clinton korábbi elnök kapcsolata Észak-Irországgal több évtizedes múltra tekinthet vissza. Bill Clinton volt az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki 1995-ben látogatást tett Észak-Írországban. Elnökként bekapcsolódott az északír béketárgyalásokba és jórészt neki is köszönhető, hogy az 1994-ben kötött tűzszünetet követően, 1998-ban sikerült aláírni az évtizedekig tartó véres ellenségeskedést lezáró, úgynevezett nagypénteki megállapodást.

Hillary Clinton többször járt Észak-Írországban, konferenciákon és különböző rendezvényeken tartott előadást.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JMoflicheque
2020. január 04. 08:16
A doktori címét pedig "Egy zsidó qrva a politikában" című dolgozatáért kapta........
voltospultos
2020. január 03. 09:49
Mi a dolga az egyetemi kancellárnak?
flesh ripper
2020. január 03. 09:23
Elena Ceausescut- is számtalan brit, amerikai, francia egyetem választotta díszdoktorává. Holott, köztudomású volt, hogy analfabéta. Sajnos az "akadémiai" világ annyira farizeus, aljas és korrupt lett, hogy ilyen nemzetközi dísztetűket díjaz. Hamarosan Obamanét, majd, ki tudja, Böszménét?
Hotten Totta
2020. január 03. 01:25
Közelebb kell lenni Európához. Feladatot kapott? Brexit? Angol-ír ellentét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!