A halottnak hitt uralkodó igencsak élőnek tűnik

2020. március 09. 10:34

Csoda helyett csupán az történt, hogy a szaúdi király fiát támogatja a családi viszályban.

2020. március 09. 10:34

nyilvánosság elé lépett Szalmán király, miután az uralkodócsalád több tagját letartóztatta fia, Mohamed bin Szalmán, köztük nagybátyját, Ahmed herceget – jelentette a New York Times. A Daily Mail szerint új nagykövetek akkreditációján vett részt a szaúdi uralkodó.

A király megjelenése – amellett, hogy a fia lépései mellett való kiállást is jelentett megfigyelők szerint – véget vetett azoknak a pletykáknak is, amely szerint már meghalt volna, vagy súlyos betegségben szenvedne. Előzőleg azzal is összefüggésbe hozták a szaúdi királyi dinasztián belüli leszámolást, hogy a herceg a 84 éves Szalmán (közelgő) halála miatt tartóztatta le nagybátyját, hogy elejét vegye egy örökösödési belviszálynak.

Péntek este az MTI azt közölte amerikai médiajelentések nyomán, hogy a hatalom megdöntésére szőtt tervek gyanújával őrizetbe vették Szaúd-Arábiában a királyi család három tagját, lehetséges trónörökösöket. Ez a fejlemény – hírügynökségek szerint – újabb jele annak, hogy Szalmán király fia, az országot ténylegesen irányító Mohamed bin Szalmán herceg – hatalmát megszilárdítandó –ártalmatlanítani akarja vetélytársait a trón megszerzésében.

Ahmed bin Abdelaziz asz-Szaúdot, Szalmán király öccsét és Mohamed bin Najefet, az uralkodó unokaöccsét otthonukból állították elő és vették őrizetbe, mert „lázadást szítottak a király és a trónörökös (Mohamed bin Szalmán) hatalmának megdöntésére” – jelentette a The Wall Street Journal című lap. Ha bűnösnek találják őket életfogytig tartó börtön- vagy akár halálbüntetést is kaphatnak – mondták a meg nem nevezett szaúdi források a lapnak. A The New York Times is beszámolt erről a két őrizetbe vételről, de a lap szerint rajtuk kívül őrizetbe vették még Najef herceg öccsét is. Hivatalosan mindenesetre Szalmán király színre lépéséig nem erősítették meg az amerikai információkat.

(Mandiner, MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. március 09. 18:15
Szalmán? Hogy lehet egy királynak ilyen neve régen azon aludtak az emberek.
Derek Zoolander
2020. március 09. 12:29
Lehet ezeknek akármennyi pénzük, a mentalitásuk olyan mint Európában a középkorban volt.
Onurisz
2020. március 09. 11:19
Tisztára, mint a középkorban. Kinyomni a szemüket, ólmot önteni a fülükbe!
Starlord
2020. március 09. 10:46
A családi köteléket is képes felülírni a hatalom iránti vágy. Semmi gondja nem lehetett volna egyiknek sem az életben, hiszen olyan mennyiségű pénz felett rendelkezett mindegyik amit egy átlagos ember megszámolni sem tudna, és mégis az sem elég nekik, sóvárognak a teljhatalom iránt is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!