A járvány miatt elhalasztják a Mount Everest-tisztítóakciót

2020. május 04. 07:47

Nepálban eddig 75 fertőzöttet azonosítottak, haláleset nem volt.

2020. május 04. 07:47

Határozatlan időre elhalasztják a koronavírus járványa miatt a Mount Everest megtisztítását a hulladéktól – közölte Joges Bhattarai nepáli turisztikai miniszter vasárnap. A világ legmagasabb hegyén tonnaszám hever a szemét: használhatatlanná vált sátrak, élelmiszercsomagolások, üres vizespalackok, sörösdobozok és oxigénpalackok, amelyeket a megfáradt hegymászók hagytak maguk után. Ezen felül a nehezen megközelíthető helyen számos temetetlenül maradt holttest is van.

A nepáli kormány ezért tavaly pénzt különített el egy tisztítóakcióra az idén. Időközben azonban kétségessé vált, hogy mikor, illetve egyáltalán megvalósul-e a szemétszedés – mondta Bhattarai a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva. A nepáli kormány korábban úgy döntött, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozására tavasszal nem engedélyezi a mintegy 8850 méter magas Mount Everest megmászását. A mostani döntéssel viszont a munka nélkül maradt több tízezer hegyi vezető és hordár a szemétszedéssel sem tud majd bevételhez jutni. Nepálban eddig 75 fertőzöttet azonosítottak. Haláleset nem volt.

(MTI)

(Nyitókép: Namgyal Sherpa/AFP/Getty)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2020. május 04. 10:44
több tízezer hegyi vezető és hordár a szemétszedéssel sem tud majd bevételhez jutni." Mi vaaaan? Az elkülönített maniból kifizethetik őket, legyen munkájuk, amíg újra beindul a biznisz. Utána meg csak úgy engedjenek fel hegymászókat, hogy dupla hordárt fizettessenek, akik a visszafelé úton duplázott mennyiségű szemetet hordozzanak le. Ez minimum kötelessége a hegyeket szeméttelepnek tartó hegymászóknak! Lehet selfizni a kipucolt területeket, jobban tisztelném őket.
konfucius
2020. május 04. 09:47
Nem értem. Mi az oka a döntésnek?
Bitrex®
2020. május 04. 07:59
Közben a kínaiak Tibet felől kiépítették az 5G mobilhálózatot. Már 7000 méteren is adóoszlopot állítottak fel, de a csúcson is akarnak egyet.
darázs
2020. május 04. 07:57
A klímavészhelyzet felfüggesztésre, a Föld pusztulása halasztásra kerül határozatlan időre. Az új időpontok tisztázásáig kérjük hogy időnként nézzen vissza, nehogy lemaradjon e jeles eseményekről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!