Az ENSZ-főtitkár levette a szaúdi koalíciót a gyerekeknek ártók listájáról

2020. június 16. 07:39

Pedig tavaly 222 gyerek haláláért voltak felelősek, közülük 171-en légicsapásban vesztették életüket – jegyezte meg az AP hírügynökség.

2020. június 16. 07:39

António Guterres ENSZ-főtitkár levette a jemeni kormányerőket támogató, szaúdi vezetésű katonai koalíciót azon szervezetek globális listájáról, amelyek akcióikkal ártanak a gyerekeknek. Ezzel számos jogvédő szervezet tiltakozását kiváltotta. A főtitkár hétfőn adta ki éves jelentését a fegyveres konfliktusok és gyerekek kapcsolatáról, és ebben a szaúdi vezetésű katonai koalíció nem szerepel a nevezett listán, sőt olyan szervezetként van feltüntetve, amely „intézkedéseket hozott a gyerekek védelmére”.

Virginia Gamba, az ENSZ különmegbízottja a fegyveres konfliktusok gyerekáldozatai ügyében mutatta be sajtótájékoztatón az éves jelentést, és azt mondta: a főtitkár azért vette le a szaúdi koalíciót a feketelistáról, mert „folyamatosan egyre kevesebb gyerek haláláért vagy megcsonkításért felelős”. Míg öt évvel ezelőtt 1700 gyerek esett áldozatul támadásaiknak, tavaly már csak 170 – mondta. A világszervezet tárgyal a szaúdi koalícióval arról, hogy fegyvereiktől egyáltalán ne haljon meg gyerek Jemenben, és ha ez nem teljesül, akkor a koalíció visszakerül a feketelistára – tette hozzá.

Jogvédők szerint a főtitkár azt üzeni ezzel, hogy az erős háborús felek elkerülhetik a megszégyenülést. Független vizsgálatot követelnek az ügyben. Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmanuel Goldstein
2020. június 16. 14:38
Hatalmas hiba.
luzitanxaver
2020. június 16. 09:20
Így talál egymásra a globalizmusban luzitán kommunista és feudalista arab.
Derek Zoolander
2020. június 16. 08:21
Már az ENSZ-t is megveszik kilóra. Mondjuk, nem ezzel kezdődött. "Több emberi jogokkal foglalkozó szervezet is elítélte, hogy beválasztották Szaúd-Arábiát az ENSZ nők jogainak védelmével foglalkozó 45 tagú bizottságába a 2018-2022 közötti időszakra."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!