Ezrek tüntettek Szófiában a bolgár kormány lemondását követelve

2020. szeptember 02. 18:25

A tüntetők korrupcióval vádolják a bolgár vezetést. A demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel, tizenhat sérültet kórházba szállítottak.

2020. szeptember 02. 18:25

Több ezren tüntettek szerdán Szófiában a parlament épülete előtt az új ülésszak kezdetén, a kormány lemondását követelve .

A „Nagy Népfelkelés” jelszóval felvonuló, bolgár nemzeti zászlókat lengető tüntetők akadályozták a ki- és bejárást a parlamentbe, tojással, almával, paradicsommal és 500 eurós bankjegyek utánzataival dobálták az épületet.Tisztségviselők szerint palackokat és macskaköveket is hajigáltak a rendvédelmi szervek tagjaira, miközben próbáltak áttörni a kordonon. Értesülések szerint a tiltakozók és a rendőrök egyaránt használtak paprikasprayt. Tizenhat sérültet szállítottak szófiai kórházakba. Nyolc embert előállítottak.

A tüntetők korrupcióval vádolják a bolgár vezetést, és azt vetik a szemére, hogy az oligarchák érdekében tevékenykedik. A baloldali Rumen Radev elnök korábban lemondásra szólította fel Bojko Boriszov miniszterelnök jobboldali kormányát. „Nincs más kiút ebből a bizalomvesztésből” – hangoztatta az államfő. Bulgáriában 56. napja folynak kormányellenes tüntetések, amelyek résztvevői a kormány és Ivan Gesev főügyész távozását követelik. A parlament előtt tiltakozók azt hangoztatják, hogy a kormány lemondásáig az épület előtt maradnak.

A következő parlamenti választás márciusban esedékes Bulgáriában. Boriszov kedden kijelentette, hogy kormánya folytatja munkáját. A kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) a másfél hónapja tartó tüntetések ellenére megőrizte népszerűségét egy friss közvélemény-kutatás szerint. A párt jelenleg támogató aláírásokat gyűjt az általa javasolt új alkotmány tervezetének vitájához.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2020. szeptember 02. 19:59
Tippelhetek? Csak nem zsorzsibácsi legénysége tette fokozatba a seggét?
Kristály
2020. szeptember 02. 19:52
Soros egyik polip karja bugárokat is akarja. Eggyüttérzésünk.
sozlib_abschaum
2020. szeptember 02. 19:42
A bolsevik szektások tudják / érzik, hogy választáson nyerni nem tudnak már sehol, ez az utolsó próbálkozásuk.
Reggedieh
2020. szeptember 02. 18:29
Mivel Boriszov s Bulgária geostratégiai kedvenc, nem diktátorozzák, sunyít az eus sajtó. Bezzeg a Zorbán!!!!!! Őt aztán lehet csepülni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!