A jemeni polgárháború áldozatainak harmada gyermek volt

2021. március 23. 13:23

A jemeni polgárháború utóbbi három évében a polgári áldozatok harmada gyermek volt – áll a Save the Children nevű civil szervezet keddi jelentésében.

2021. március 23. 13:23
null

A nemzetközi segélyszervezet szerint 2018-tól 2020 végéig több mint 2300 gyerek halt meg a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a síita húszi lázadók között 2014 óta tartó konfliktusban. A dokumentum ugyanakkor megjegyzi, hogy a valós számadatok ennél jóval magasabbak lehetnek.    

„A jemeni gyerekek szörnyű, véget nem érő rémálmot élnek meg már hatodik éve. Szinte naponta halnak meg vagy sebesülnek meg gyerekek” – hangsúlyozta Xavier Joubert, a szervezet Jemenért felelős igazgatója.    

A Save the Children jelentése az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szombati közlését követi, miszerint

csak márciusban eddig nyolc gyerek vesztette életét és 33-an sebesültek meg a konfliktus dúlta országban.    

Szaúd-Arábia új békekezdeményezést terjesztett elő hétfőn a jemeni polgárháború rendezése érdekében, egyebek mellett országos tűzszünetet helyezve kilátásba az ENSZ felügyelete alatt. A húszik szerint azonban a kezdeményezés nem tartalmaz semmi újat.    

Joubert mindemellett a konfliktus szereplőit mielőbbi tűzszünetre szólította fel

mondván, hogy az kiindulóalapként szolgálhatna a fenntartható békéhez és politikai rendezéshez, véget vetve a humanitárius katasztrófának. Más segélyszervezetekhez hasonlóan a londoni székhelyű Save the Children pénzügyi forrásai is elapadtak. Közlése szerint a jemeni segélyezésre szánt forrásaik több mint 40 százalékkal zsugorodtak a tavalyi évhez képest.    

„Amennyiben az ENSZ előrejelzései helytállók, évtizedek óta nem tapasztalt éhínség több százezer gyermek életét követelheti. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy ezt elkerülhessük” – húzta alá Janti Soeripto, a segélyszervezet vezetője.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2021. március 23. 20:33
Egy alapos kis összefoglaló a háborúról, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért: https://egyvilag.hu/temakep/077.shtml
civis72
2021. március 23. 15:56
Germanisztánt is elárasztották a szakállas kiskorúak
B_kanya
2021. március 23. 14:45
Attól tartok Jemenben, mint az afrikai és közel-keleti országok nagy részében, a lakosságnak kb. fele 18 év alatti, ha nem nagyobb ez az arány. Attól még a szaúdiak is bombázzák őket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!