Elbúcsúztatták az iszlamista merényletben elhunyt francia rendőrnőt

2021. április 30. 20:35

A 28 éve a rambouillet-i rendőrőrsön dolgozó nőt április 23-án késelte halálra egy tunéziai iszlamista a rendőrség bejáratánál.

2021. április 30. 20:35
null

Mint arról beszámoltunk, halálos késszúrás ért egy rendőrnőt a franciaországi Rambouillet-ben április 23-án. Szemtanúk szerint támadója, egy tunéziai állampolgár azt kiabálta, hogy „Allahu akbar!”. A férfit meglőtték és őrizetbe vették, később belehalt a sérüléseibe.

A rendőrség recepcióján dolgozó 49 éves Stéphanie Monfermét

azért gyilkolták meg, mert a hazáját, Franciaországot szolgálta”

– mondta búcsúbeszédében Jean Castex miniszterelnök. A fegyvertelen, egyenruhát nem viselő rendőrségi alkalmazott „annak az embernek a szemében, akinek a nevét nem vagyok hajlandó kimondani, a francia rendőrséget és az állami tekintélyt testesítette meg” –  tette hozzá a kormányfő a gyilkosság helyszínéhez közel rendezett búcsúztatáson.

Stéphanie Monfermének posztumusz Becsületrendet, a legmagasabb francia állami kitüntetést adományozta a kormány, amelynek értelmében két gyereke a nemzet árvájának tekintendő, s ellátásukért mostantól az állam felelős. A búcsúztatáson megjelent Gérald Darmanin belügy-, Eric Dupond-Moretti igazságügyi, Amélie de Montchalin közszolgálati, Marlene Schiappa állampolgári jogokért felelős és Nadia Hai várospolitikáért felelős miniszter, valamint Gabriel Attal kormányszóvivő, az ellenzéki pártok részéről pedig Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió jobboldali elnöke, Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke és Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetője. A megölt rendőrnőt szűk családi körben, csütörtökön helyezték örök nyugalomra, a temetésen részt vett Emmanuel Macron államfő. A búcsúztatáson megjelent mintegy kétszáz rendőr is.

A rendőri erők ellen 2014 óta 17 iszlamista merényletet követtek el a terrorelhárítási ügyészség szerint.    

(MTI)

Nyitókép: Ludovic Marin / AFP / POOL

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
night watch
2021. május 03. 11:47
Újabb 16 francia főtiszt jelentett meg felhívást a parlamenti képviselőknek címezve: hibrid háború folyik Franciaország és Európa ellen, többdimenziós stratégiával kell rá válaszolni, többek között pszichológiai, szociológiai, oktatási, büntetőjogi eszközökkel, különben polgárháborúba sodródik és széthullik az ország.
az ember
2021. május 01. 20:12
Egyre többen kapnak posztumusz becsületrendet.
fatman
2021. május 01. 15:51
hol van már az a Párizs és Franciaország, ahova 100 éve a magyar értelmiség járt és vágyott???
u.cserkész
2021. május 01. 13:38
Laurent Obertone: GERILLA- Franciaország végnapjai. ????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!