Lemondott az északír miniszterelnök, Arlene Foster

2021. április 28. 17:24

Bejelentette szerdán lemondási szándékát Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök, aki várhatóan május 28-án távozik a belfasti koalíciós kormány nagyobbik pártja, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) éléről, június végén pedig a miniszterelnöki tisztségből is.

2021. április 28. 17:24

Korábban a Demokratikus Unionista Párt politikusai bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Arlene Fosterrel szemben – számolt be korábban a BBC. A levelet a Demokratikus Unionista Párt (DUP) képviselői és Észak-Írország Parlamentjének tagjai terjesztették.

A párt nem kommentálta a hírt, de az egyik közgyűlési tag a BBC-nek elmondta, hogy a párton belül a többség támogatja a vezetőség megváltoztatását. A levélre reagálva jelentette be lemondását a kormányfő, miután érzékelte, hogy eltűnt mögüle pártja támogatása. 

Arlene Fostert a DUP első női vezetőjévé 2015 decemberében választották meg. A poszton Peter Robinsont váltotta és ő volt az egyetlen jelölt.

Vezetőként eltöltött hivatali ideje rendkívül viharos korszak volt a Nagy-Britannához tartozó ír országrész életében. Miután szembesülni kellett a Brexit következményeivel, melyet pártja a helyi lakosság ellenérzéseivel szemben támogatott, egy zöldenergia-botránnyal is meg kellett birkóznia.

A koronavírus és a Brexit együttesen vezettek a bizalomvesztéshez

Ekkor jött a koronavírus-járvány, aminek tetőpontjaként április elején kitört zavargások, melyekért szakértői vélemények szerint az összecsapásokat a háttérből a britpárti protestáns unionista mozgalom szélsőséges félkatonai szervezetei – az Ulster Defence Association (UDA) és az Ulster Volunteer Force (UVF) – irányíthatják.

A legnagyobb bizalomvesztést egyértelműen a Brexit okozta, ami miatt különös nyomás nehezedik a DUP felső vezetésére, mivel  az úgynevezett Észak-Írországi Jegyzőkönyv hatalmas vihart okozott az Ír tengeren bevezetett új szabályozások miatt.

A párt korábban azzal érvelt, hogy soha nem támogatta ezt a protokollt, és aktívan megpróbálta megdönteni azt.

Arlene Foster pártbéli ellenfelei tehát most látták elérkezettnek az időt, hogy a DUP felső vezetése és az északír kormány ellen akcióba lépjenek, a miniszterelnök döntése ennek ment elébe, és önként távozott tisztségéből. 

(BBC,MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. április 28. 18:15
Alakul ott is....
aleb19
2021. április 28. 18:15
hozd a popcornt, kezdodik mama brexit=kaosz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!